ΔΕΙΤΕ: Τι συνέβη σαν σήμερα

21:01 13/12/2011 - Πηγή: 24wro

13 Δεκεμβρίου 1834 η Αθήνα πρωτεύουσα της Ελλάδος...
Το 1831 η Αθήνα ήταν ένας μικρός οικισμός έκτασης 1.163 στρεμμάτων, από τα οποία το χωριό κάλυπτε μόνο 772 στρέμματα. Η υπόλοιπη έκταση ήταν ο Ιερός Βράχος της Ακροπόλεως και ο χώρος γύρω απ’ αυτόν. Ο οικισμός έφτανε μέχρι την Κλαυθμώνος από Ευριπίδου - Σαρρή, μέχρι τον Ναό των Ασωμάτων Θησείου και τον Άρειο Πάγο. Είχε μέσα στα όρια αυτά 1.500 σπίτια και 124 εκκλησίες!
Η απελευθέρωση βρήκε πολλές
από τις εκκλησίες κατεστραμμένες και
μόνο 32 ήταν ανέπαφες, τα δε κατοικήσιμα σπίτια ήταν μόνο 300! Όταν στις 10 Δεκεμβρίου 1834 ήρθε και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα ο Όθωνας και η κυβέρνησή του, η πόλη είχε μόλις 10.000 κατοίκους. Τον καιρό εκείνο γινόταν ευρεία συζήτηση για την επιλογή της πρωτεύουσας της Ελλάδος.
Εκτός από το Ναύπλιο , την προσωρινή πρωτεύουσα, έγιναν συζητήσεις για την Κόρινθο, το Άργος, την Τρίπολη (τις πρότειναν Πελοποννήσιοι), τα Μέγαρα (πρόταση Κωλέττη), τον Πειραιά και τη Σύρο. Τελικώς, η Αθήνα επελέγη ως πρωτεύουσα μετά την πρόταση του Λουδοβίκου της Βαυαρίας, πατέρα του Όθωνα, για δύο λόγους: α) Ήταν αδύνατος ο βομβαρδισμός της από θαλάσσης (!..) και β) λόγω της αρχαίας αίγλης της. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1834 «η καθέδρα ημών μετατίθεται εκ Ναυπλίου εις Αθήνας...», όπως έγραφε το σχετικό διάταγμα του ΄Οθωνα. Είχε όμως και μία προσθήκη: «Θα είναι προσωρινή πρωτεύουσα της Ελλάδος, έως ανακτήσεως της Κωνσταντινουπόλεως...». Ο Λουδοβίκος λάτρευε κυριολεκτικά την αρχαία Αθήνα και τον πολιτισμό της γι’ αυτό έστειλε στην Αθήνα τον αρχιτέκτονα Γκούτενσον να σχεδιάσει τη νέα πόλη που θα κτιστεί, με αυστηρή εντολή να μη θιγούν οι αρχαιολογικοί χώροι.
Αστρολογικά: Η Αθήνα παραδόθηκε επισήμως από τους Τούρκους στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος στις 12/4/1833 (με το νέο ημερολόγιο) και η... βιαστική φύση τα ου Κριού σε συνδυασμό με την παρουσία του Δία στο ζώδιο αλλά και του ανανεωτικού εξαγώνου Ήλιου-Ουρανού, δεν άργησαν να φέρουν τα αποτελέσματα τους.Ο Όθωνας και οι αρχές εγκαταστάθηκαν στην πόλη καθώς ο διελαύνων Κρόνος έκανε αντίθεση με τον Ήλιο της, ορίζοντας την ανάληψη των «ευθυνών» της ως μια συγκεντρωτική πρωτεύουσα, μύριων ...προβλημάτων!

13 Δεκεμβρίου 1937 - Η σφαγή της ΝανκίνγκΤον Αύγουστο του 1937, ο Ιαπωνικός στρατός εισέβαλε στην Σαγκάη, όπου συνάντησε ισχυρή αντίσταση και υπέστη βαριές απώλειες. Η μάχη ήταν αιματηρή καθώς και οι δύο πλευρές μάχονταν σώμα με σώμα. Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου οι Ιάπωνες είχαν καταλάβει τη Σαγκάη με τη βοήθεια βομβαρδισμού από το ναυτικό τους. Το Γενικό Αρχηγείο στο Τόκιο αρχικά είχε αποφασίσει να μην επεκτείνει τον πόλεμο λόγω των βαριών απωλειών και το χαμηλό ηθικό των στρατευμάτων. Ωστόσο, την 1η Δεκεμβρίου, η έδρα διέταξε την κεντρική περιοχή του Στρατού στην Κίνα και του 10ου τάγματος να καταλάβει την Νανκίνγκ, τότε πρωτεύουσα της Δημοκρατίας της Κίνας. Η Σφαγή της Νανκίνγκ είναι επίσης γνωστή κι ως Βιασμός της Νανκίνγκ γιατί ήταν μια μαζική δολοφονία - γενοκτονία και βιασμοί που έλαβαν
Keywords
Τυχαία Θέματα