ΔΕΙΤΕ: Οι έξι φυγάδες που αναζητούνται... ζωντανοί ή νεκροί

15:20 29/5/2011 - Πηγή: 24wro
Με αφορμή τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς, τον οποίο βαραίνουν κατηγορίες για τη σφαγή της...
Σρεμπρένιτσα στη Βοσνία το 1995, η αμερικανική ιστοσελίδα Daily Beast κάνει αφιέρωμα στους καταζητούμενους για εγκλήματα πολέμου σε όλον τον κόσμο. 


Ντόκα Ουμάροφ

Ως πρώην επικεφαλής του αυτονομιστικού κινήματος της Τσετσενίας, ο Ντόκα Ουμάροφ ηγείται μιας ισλαμιστικής εξέγερσης που έχει ως όραμα ένα
«Καυκασιανό Εμιράτο» στην Τσετσενία και σε άλλες μουσουλμανικές περιοχές στο βόρειο Καύκασο. 



Η ομάδα του ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Μόσχας τον περασμένο Ιανουάριο καθώς και για βομβιστικές επιθέσεις στο μετρό της ίδιας πόλης τον Μάρτιο του 2010. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μάλιστα, προσέφερε πρόσφατα το ποσό των 5 εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον βοηθήσει στη σύλληψή του. Ο Ουμάροφ δήλωσε πρόσφατα ότι ο θάνατος του Οσάμα μπιν Λάντεν δε θα σταματήσει τις επιθέσεις του αλλα «σήμερα το πεδίο της μάχης δεν είναι μόνο η Τσετσενία ή ο Καύκασος, αλλά ολόκληρη η Ρωσία».

Ομάρ Αλ Μπασίρ 

Ο Ομάρ αλ Μπασίρ είναι ο σημερινός πρόεδρος του Σουδάν, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία μετά από ένα αναίμακτο πραξικόπημα το 1989. Το 2004 η κυβέρνησή του παραχώρησε αυτονομία στο Νότιο Σουδάν και από τότε το ξέσπασμα βίας στη χώρα, όπως και στο Νταρφούρ, έχει εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους. 



Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Νταρφούρ, με την κυβέρνηση να φάρει μεγάλο μερίδιο ευθύνησς για τη σφαγή. Το 2009, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης γι' αυτόν, κατηγορώντας τον για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το ΔΠΔ δεν τον κατηγόρησε επισήμως για γενοκτονία, με τον ίδιο να αρνείται όλες τις κατηγορίες. Ο Μπασίρ δήλωσε ότι το ένταλμα «δεν αξίζει καν το μελάνι με το οποίο είναι γραμμένο» και το Σουδάν αρνείται να τον παραδώσει. Το Νότιο Σουδάν είναι προγραμματισμένο να ανακηρυχθεί σε ανεξάρτητο κράτος στο τρέχον έτος, μετά από δημοψήφισμα, τα αποτελέσματα του οποίου έγιναν δεκτά από το Χαρτούμ.

Τζόζεφ Κόνι

Ο Τζόζεφ Κόνι είναι επικεφαλής ομάδας ανταρτών στην Ουγκάντα, του Στρατού Αντίστασης του Κυρίου. Το ΔΠΔ έχει απαγγείλει κατηγορίες κατά του Κόνι, ο οποίος βρίσκεται μέσα στη λίστα των ΗΠΑ με τους διεθνείς τρομοκράτες. 



Ο πολέμαρχος αυτός, εδώ και δύο δεκαετίες οδήγησε την ομάδα του σε ένα κύμα βίαιων πράξεων, αφού πολλοί άμαχοι στη βόρεια Ουγκάντα απήχθησαν, βασανίστηκαν και εγκαταλείφθηκαν στο νότιο Σουδάν. Η πολιτική κατάσταση στην Ουγκάντα είναι ασταθής εδώ και χρόνια και παρά την προσπάθεια του αμερικανού προέδρου Ομπάμα να καταπολεμήσει την ομάδα του Κόνι, δεν παρενέβησαν ανθρωπιστικές δυνάμεις. Ο Κόνι και οι άνδρες του συνήθως στόχευαν σε γυναικόπαιδα που απήγαγαν από την Ουγκάντα και χρησιμοποιούσαν ως σκλάβες του σεξ και στρατιωτικά στελέχη στο Σουδάν.

Ζαν Μπόσκο Νταγκάντα

Ο Ζαν Μπόσκο Νταγκάντα είναι ο η
Keywords
Τυχαία Θέματα