ΔΕΙΤΕ: 7 αρχιτεκτονικά θαύματα του αρχαίου κόσμου

22:04 20/5/2012 - Πηγή: 24wro
Το Κολοσσαίο, η Μεγάλη Πυραμίδα, το Σινικό Τείχος και το Μάτσου Πίτσου...
είναι παγκοσμίως γνωστά αρχαία αρχιτεκτονικά θαύματα, αλλά δεν είναι τα μόνα. Τα 7 ιστορικά μνημεία που θα δείτε, όπως ένα απίστευτα βαθύ πηγάδι στην Ινδία και το λίκνο του πολιτισμού των Μάγια, συχνά παραβλέπονται, αλλά αποτελούν μερικά από τα πιο απίστευτα και μυστηριώδη κατορθώματα της μηχανικής από την αρχαιότητα μέχρι και τον μεσαίωνα.


Chand Baori, Ινδία
Ίσως ένα από τα πιο όμορφα παραδείγματα των προτύπων στον τομέα της αρχιτεκτονικής, το πηγάδι Chand Baori του 10ου
αιώνα στο ινδικό κρατίδιο του Ρατζαστάν, είναι το βαθύτερο του κόσμου, 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Χτισμένο ως λύση για το χρόνιο πρόβλημα ύδρευσης σε αυτή την άνυδρη περιοχή, το πηγάδι έχει συνολικά 3.500 σκαλοπάτια σε 13 επίπεδα, δημιουργώντας ένα ανεστραμμένο "V" και είναι δίπλα στο ναό Harshat Mata. Οι τοίχοι του είναι τόσο απότομοι που όταν κάποιος είναι στον πάτο του πηγαδιού, μπορεί να δει όσους είναι από πάνω του. Ο τοπικός θρύλος λέει πως χτίστηκε από φαντάσματα μέσα σε μια νύχτα.

Sacsayhuaman, Περού
Πώς μετακίνησαν οι Ίνκας αυτές τις τεράστιες πέτρες; Αυτό είναι μόνο ένα από τα μυστήρια που περιβάλλουν το Sacsayhuaman, ένα τεράστιο κάστρο που βρίσκεται στις παρυφές του Κούσκο στο Περού. Ενώ το Μάτσου Πίτσου είναι διάσημο για τη θέα του, το Sacsayhuaman είναι ένα θαύμα της μηχανικής, διαψεύδοντας τους Ισπανούς κατακτητές που έμειναν έκπληκτοι από την κατασκευή, που νόμιζαν πως ήταν έργο δαιμόνων.
Η μεγαλύτερη από τις πέτρες που συνθέτουν τις τρεις ξερολιθιές του Sacsayhuaman -όλες ήρθαν από ένα λατομείο πάνω από 3 χλμ μακριά- ζυγίζει περίπου 120 τόνους. Αλλά το φαινομενικά υπεράνθρωπο κατόρθωμα της μετακίνησης αυτών των ογκόλιθων δεν είναι το μόνο απίστευτο. Ακόμη και χιλιάδες χρόνια μετά, οι πέτρες στα τείχη ταιριάζουν μεταξύ τους με τέτοια ακρίβεια, που δεν χωράει ούτε ένα κομμάτι χαρτί ανάμεσα τους. Αυτό, μαζί με τις διαφορετικού σχήματος πέτρες που ταιριάζουν μεταξύ τους σαν ένα παζλ, είναι πιθανόν ο λόγος που η κατασκευή έχει επιζήσει από τους σεισμούς που έχουν καταστρέψει την περιοχή.

Leshan Giant Buddha, Κίνα
Ο μεγαλύτερος πέτρινος Βούδας στον κόσμο έχει ύψος πάνω από 70 μέτρα, δάχτυλα με μήκος 3,35 μέτρα και ώμους μήκους 28 μέτρων. Ο Leshan Giant Buddha "βλέπει" τη συμβολή τριών ποταμών στην επαρχία Σιτσουάν της Κίνας. Ξεκίνησαν να τον κατασκευάζουν κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Τανγκ το 713 μ.Χ., κατ' εντολήν του μοναχού Hai Tong, που ήλπιζε να κατευνάσει τα πνεύματα του νερού πιστεύοντας ότι αυτά ήταν υπεύθυνα για τα πολλά ατυχήματα που συνέβαιναν με τις βάρκες στα ποτάμια. Χρειάστηκαν χιλιάδες εργάτες και πάνω από 90 χρόνια για την ολοκλήρωση του έργου.
Οι καλλιτεχνικές λεπτομέρειες είναι πιο πολύπλοκες και σημαντικές απ’ όσο φαίνονται με την πρώτη ματιά. Για παράδειγμα,
Keywords
Τυχαία Θέματα