Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών στη Φινλανδία

19:12 5/2/2012 - Πηγή: 24wro
Οι ψηφοφόροι στη Φινλανδία καλούνται στις κάλπες σήμερα για...
να αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας, για εξαετή θητεία, επιλέγοντας έναν από τους δύο υποψήφιους που αναμετρώνται στον δεύτερο γύρο: τον συντηρητικό πρώην υπουργό Σάουλι Νιινίστε και τον φιλελεύθερο οικολόγο Πέκα Χααβίστε.

Τα εκλογικά τμήματα πρόκειται άνοιξαν στις 09:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας] και να κλείσουν στις 20:00. Το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι γνωστό περίπου δύο ώρες αργότερα.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του κόμματος του Εθνικού Συνασπισμού, Σάουλι Νιινίστε, 63 ετών, θεωρείται
επικρατέστερος. Οι δημοσκοπήσεις του δίνουν τουλάχιστον 60% της πρόθεσης ψήφου και ευρύ προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του Πέκα Χααβίστε, 53 ετών, που έχει δηλώσει ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος και είναι υποψήφιος των Πρασίνων.
Πολιτικά οι δύο υποψήφιοι δεν έχουν μεγάλες διαφορές, καθώς δήλωσαν φίλα προσκείμενοι στην Ευρώπη στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρία, ένα θεσμό με περιορισμένες εξουσίες.
«Απουσίαζαν» οι σημαντικές διαφορές ανάμεσα στους υποψηφίους σε αυτές τις εκλογές, σχολίασε ο Βίλε Περνάα, ερευνητής στο τμήμα πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Τούρκου.
Οι εξουσίες του προέδρου στη Φινλανδία προοδευτικά περιορίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Από τα 4,4 εκατ. των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων το 36,5% είχε ήδη ψηφίσει για τον δεύτερο γύρο. Οκτώ υποψήφιοι έλαβαν μέρος στον πρώτο γύρο, την 22α Ιανουαρίου, για να αναδειχθεί ο αντικαταστάτης του δημοφιλούς Τάρια Χάλονεν, οποίος μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του δεν είχε δικαίωμα να είναι εκ νέου υποψήφιος.

newscode.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα