Δέχθηκε επίθεση από αγέλη αδέσποτων σκύλων

23:02 9/4/2012 - Πηγή: 24wro
Αντιδράσεις στη Βουλγαρία για το θάνατο διεθνούς φήμης οικονομολόγου...
Πέθανε χθες στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Σόφιας ο Βούλγαρος οικονομολόγος Μπότιο Τάτσκοφ, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά, πριν από 10 μέρες όταν δέχθηκε επίθεση από αγέλη αδέσποτων σκύλων στη συνοικία Μαλίνοβα Ντολίνα, στη βουλγαρική πρωτεύουσα.

Ο γεννημένος στην πόλη Πέρνικ της Βουλγαρίας καθηγητής οικονομικών, ο οποίος είχε κάνει αξιόλογη καριέρα στις ΗΠΑ, κατέληξε λόγω καρδιακής, νεφρικής και ηπατικής ανεπάρκειας.
Το περιστατικό
έχει προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης στη Βουλγαρία με τις δημοτικές αρχές της Σόφιας να προσπαθούν εδώ και χρόνια να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία αύξηση των αδέσποτων σκύλων.
«Ο καθηγητής Μπότιο Τάτσκοφ αγαπούσε τα ζώα και τη φύση» δήλωσε η ανιψιά του Μαριάνα Κιρίλοβα σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό bTV, τονίζοντας ότι ο θείος της δεν θα ήθελε ποτέ να γίνει η αφορμή για εκστρατεία μαζικής θανάτωσης αδέσποτων σκύλων.
«Ο Μπότιο Τάτσκοφ ήταν ένας ανοιχτόμυαλος και ψύχραιμος άνθρωπος που αγαπούσε τη φύση και τα ζώα κι αυτό κάνει το θάνατό του παράλογο. Προσωπικά δεν μπορώ να ρίξω την ευθύνη στα σκυλιά. Νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι υπεύθυνοι, όλοι εμείς είμαστε ένοχοι. Ελπίζω ο τραγικός θάνατος να αποτελέσει τη βάση, ώστε να γίνει κάτι εποικοδομητικό και να εξαλειφθεί το πρόβλημα. Δεν θα ήθελε να σφαγιαστούν τα ζώα. Εκείνοι που απέτυχαν να κάνουν τη δουλειά τους, πρέπει να τιμωρηθούν» ανέφερε η κ. Κιρίλοβα, σύμφωνα με το Sofia News Agency.
Ο Μπότιο Τάτσκοφ, 88 ετών, ήταν ένα από τους πιο επιφανής Βούλγαρους στις ΗΠΑ και εργάστηκε στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, στον ΟΗΕ και διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης της Ινδονησίας. Είχε επιστρέψει στη Βουλγαρία μετά τη συνταξιοδότησή του.
Περίπου πενήντα μη κυβερνητικές οργανώσεις προστασίας των ζώων υπέγραψαν υπόμνημα, ζητώντας την παραίτηση του υπουργού Γεωργίας Μίροσλαβ Ναϊντένοφ για τη μακρόχρονη αδράνεια και αποτυχία να επιλύσει το πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων.
Οι οργανώσεις, όχι μόνο βουλγαρικές, αλλά και ολλανδικές, γερμανικές και ελβετικές απέστειλαν ανοιχτή επιστολή στον κ. Ναϊντένοφ, στον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνελίεφ, στον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, στον Συνήγορο του Πολίτη Κονσταντίν Πέντσεφ, στη δήμαρχο Σόφιας Γιορντάνκα Φαντάκοβα και στο Επίτροπο Υγείας της ΕΕ Τζον Ντάλι.
Εκτός από την παραίτηση του υπουργού, ο οποίος την περίοδο 2006 - 2009 ήταν επικεφαλής της δημοτικής επιχείρησης «Eco – balance», υπεύθυνης για τον έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών για τη στείρωση που συστήνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, το υπουργείο Γεωργίας αρνείται να συνεργαστεί με εμπειρογνώμονες και επικεντρώνεται σε λαϊκιστικές και αναποτελεσματικές μεθόδους μείωσης του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων.
Keywords
Τυχαία Θέματα