Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ προς ΑΛΒΑΝΙΑ: Σοβαρευτείτε αλλιώς ξεχάστε την Ε.Ε.

17:34 6/12/2012 - Πηγή: 24wro
«Μετά τις δηλώσεις Μπερίσα, η Ελλάδα απειλεί την Αλβανία με “μπλοκάρισμα” της ενταξιακής της πορείας στην Ε.Ε.»...
γράφουν τα αλβανικά ΜΜΕ Την έντονη ανησυχία του σχετικά με την αύξηση του εθνικισμού στην Αλβανία καθώς και για τις αλυτρωτικές δηλώσεις της κυβέρνησης Μπερίσα, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών
των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με αλβανικά δημοσιεύματα σχετικό δελτίο τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, αναφέρει ότι «η αύξηση του εθνικισμού και του λαϊκισμού σε ορισμένες από τις γειτονικές μας χώρες είναι μια πηγή μεγάλης ανησυχίας».

«Έχω καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι μια τέτοια συμπεριφορά είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, εκφράζοντας ετσι την αντίδραση της Ελλάδας για τις δηλώσεις Μπερίσα.

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στις χώρες που προσβλέπουν στην ένταξη τους στην Ε.Ε. (Αλβανία και Σκόπια) να συμμορφωθούν με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι υποψήφιες χώρες (όπως η Αλβανία) - αν μιλάμε για το ΝΑΤΟ ή την ΕΕ - πρέπει να σέβονται τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις θα πρέπει να πληρούνται», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος σύμφωνα με αλβανικό δημοσίευμα.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Αβραμόπουλου σύμφωνα με το ΥΠΕΞ έχει ως εξής: «Αναφορικά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο Υπουργός Εξωτερικών, αφού υπογράμμισε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στη διευρυνσιακή διαδικασία, ως ένα καθοριστικό εργαλείο για την εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της προόδου στην περιοχή, τόνισε ότι η πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να συγχέεται με «πάρτι» όπου μπορεί να πηγαίνει ο καθένας ακάλεστος (The enlargement is an open door policy but not an open house party).

Αφού υπενθύμισε τις συνέπειες που είχε ιστορικά ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός στην περιοχή μας, ο κ. Αβραμόπουλος περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια, στηλιτεύοντας την έξαρση του εθνικισμού, των εδαφικών διεκδικήσεων, του αλυτρωτισμού και του λαϊκισμού, που συνεχίζουν να κυριαρχούν στην εσωτερική πολιτική σκηνή κάποιων χωρών της περιοχής. Ο Υπουργός Εξωτερικών συνέχισε λέγοντας ότι όλοι πρέπει να πάρουν απόφαση ότι η επαναχάραξη συνόρων στα Βαλκάνια έχει οριστικά τελειώσει και ότι τα ανοικτά προβλήματα της περιοχής δεν πρέπει να εισαχθούν ανεπίλυτα στη Συμμαχία. Ο κ. Αβραμόπουλος έκλεισε την αναφορά του στο θέμα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού των βασικών αρχών και προϋποθέσεων που έχει θέσει το ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων ο σεβασμός των κανόνων καλής γειτονίας».

Τις τελευταίες μέρες ο Μπερίσα αύξησε κι άλλο την εθνικιστική ρητορική του, φοβούμενος μια προσέλκυση των ψηφοφόρων του από την Ερυθρόμαυρη Συμμαχία. Αφού μίλησε για τα σύνορα της Οθωμανικής Αλβανίας, για «αλβανική» Πρέβεζα, τώρα δηλώνει πως θα δώσει την αλβανική υπηκοότητα σε 10 εκατομμύρια αλβανούς ανά τον κόσμο, θέτοντας έτσι σε αμφισβήτηση την ελεύθερη κυκλοφορία των Αλβανών καθώς και τις σχέσ
Keywords
Τυχαία Θέματα