Χρυσός: Η κινητήρια δύναμη της οικονομίας τα τελευταία... 6.000 χρόνια

08:08 2/3/2012 - Πηγή: 24wro
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ιστορία του ευγενούς μετάλλου και τον ρόλο του ως...
ανταλλακτικού και επενδυτικού μέσου, αλλά και το γιατί η τιμή του βρίσκεται σήμερα τόσο ψηλά και μέχρι πού θα φτάσει.

«Αγοράζω χρυσό τοις μετρητοίς»: Όλο και περισσότερα χαρτάκια που γράφουν την συγκεκριμένη φράση θα βρίσκετε στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας. Όλο και περισσότερα «καταστήματα» που κάνουν αυτήν την δουλειά θα ξεπροβάλλουν εκεί που κάποτε έστεκαν εμπορικά μαγαζιά που έκλεισαν. Όλο και περισσότερο χώρο θα καταλαμβάνουν στις εφημερίδες διαφημίσεις που διαλαλούν αυτήν την υπηρεσία.

Είμαστε
σε εποχή κρίσης και οι επιτήδειοι γνωρίζουν καλά πως τα κοσμήματα και οι χρυσές λίρες που είναι κρυμμένα σ’ ένα κουτάκι κάπου μέσα στο σπίτι, ήλθε η ώρα να βγουν στο φως. Δεν είναι καιρός για λούσα, είναι καιρός για ικανοποίηση πρώτων αναγκών. Γνωρίζουν επίσης καλά ότι η τιμή του χρυσού αυξάνεται εκθετικά τα τελευταία χρόνια. Και ότι, όσο οι επενδυτές φοβούνται τα παράγωγα, ο χρυσός ως επένδυση είναι πάντοτε η καλύτερη εναλλακτική λύση. Έτσι ήταν πάντα. Έτσι ήταν στον πόλεμο, έτσι ήταν μετά τον πόλεμο, έτσι ήταν σε κάθε μεγάλο κραχ. Έτσι είναι και τώρα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

Η νεολιθική εποχή

Μυκήνες, Τροία, Ουρ: Πόλεις που κυριαρχούσαν στον νεολιθικό κόσμο και όπου βρέθηκαν τα περισσότερα χρυσά κομψοτεχνήματα της εποχής από το 4.000 ως το 3.000 π.Χ. Λόγω της λάμψης του, ο χρυσός άρχισε να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα μέταλλα και οι βασιλείς να τον επιζητούν όλο και πιο πολύ. Δήλωνε κύρος, δήλωνε γούστο, δήλωνε εξουσία. Χάρη στην αυτοφυή παρουσία του στην φύση, ήταν ένα από τα πρώτα μέταλλα που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος. Είναι όμως εξαιρετικά μαλακό και άρα δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για όπλα και σύνεργα κυνηγιού. Στην νεολοθική εποχή, άρχισαν πια να έχουν κι άλλα πράγματα σημασία πέραν της αναζήτησης τροφής και της προφύλαξης από τους εχθρούς. Ο χρυσός συνδέεται για πρώτη φορά με την έννοια της «αξίας», της «περιουσίας».

Νεολιθικά φυλακτά από χρυσό (4η χιλιετία π.Χ.)

Τα πρώτα νομίσματα

Στον κόσμο της Αρχαίας Ελλάδας ο χρυσός αποκτά σιγά σιγά μεγαλύτερη αξία από το ασήμι και τον χαλκό, όχι μόνο γιατί είναι πιο εντυπωσιακός, αλλά γιατί πια συνειδητοποιούν ότι είναι πολύ πιο σπάνιος στην φύση. Στις ιωνικές πόλεις του 7ου π.Χ αιώνα αρχίζουν να χρησιμοποιούν νομίσματα ως μέσον συναλλαγής –και τα πιο πολύτιμα είναι αυτά που περιέχουν χρυσό. Η Λυδία, η Περσία και η Μακεδονία διαθέτουν χρυσωρυχεία: το επόμενο βήμα είναι να γίνουν οι υπερδυνάμεις της εποχής. Η νέα οικονομική σταθερά σημαίνει ότι αυτός που έχει τον χρυσό, έχει και την εξουσία. Οι μεγαλύτεροι πόλεμοι θα γίνουν μεταξύ τους. Η πρώτη υποτάσσεται στην δεύτερη και η δεύτερη στην τρίτη. Χάρη (και) στην οικονομική του ισχύ, ο Μέγας Αλέξανδρος θα φτιάξει την μεγαλύτερη αυτοκρατορία του αρχαίου κόσμου.

Χρυσό στεφάνι από τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Η φιλοσοφική λίθος και ο Νέος Κόσμος
Keywords
Τυχαία Θέματα