Χίλσμπορο, 23 χρόνια μετά: Η αλήθεια

06:18 14/9/2012 - Πηγή: 24wro

Είκοσι τρία χρόνια, 8.551 μέρες. Αυτό είναι το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την 15η Απριλίου 1989 μέχρι σήμερα...

Σε όλο αυτό το διάστημα, η επίσημη εκδοχή ήταν η εξής: Στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα στην Λίβερπουλ και την Νότιγχαμ Φόρεστ, στο Χίλσμπορο του Σέφιλντ, 96 οπαδοί της Λίβερπουλ έχασαν την ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά, με κάποιους εξ αυτών να μένουν παράλυτοι ή φυτά για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Υπεύθυνη για την τραγωδία ήταν εν μέρει η αστυνομία, που δεν ενήργησε ως όφειλε, αλλά σύμφωνα με τις τότε αναφορές στον Τύπο και
την επίσημη αναφορά του Λόρδου Τέιλορ που ερεύνησε την υπόθεση, το μεγαλύτερο βάρος έπεφτε στους οπαδούς. Κάποιοι εξ αυτών ήταν μεθυσμένοι, κάποιοι άλλοι δεν είχαν εισιτήριο, έφτασαν καθυστερημένοι στο γήπεδο κι έκαναν το γνωστό ντου.

Η βίαια και παραβατική συμπεριφορά των χούλιγκανς ήταν αυτή που οδήγησε 96 ανθρώπους σε φρικτό θάνατο, να πεθάνουν όρθιοι, ανάμεσα στους χιλιάδες που συμπιέστηκαν σ’εκείνο το μοιραίο πέταλο. Οι ίδιοι οι νεκροί θεωρήθηκαν εν πολλοίς υπεύθυνοι για τον θάνατό τους, μαζί με τους υπόλοιπους χούλιγκανς, που προκάλεσαν την τραγωδία, σκότωσαν τους δικούς τους φιλάθλους, αλλά την γλίτωσαν.

Πέρασαν 23 χρόνια και σ’όλο αυτό το διάστημα τα παραπάνω ήταν η επίσημα αποδεκτή αλήθεια. Σήμερα δόθηκαν στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα της ανεξάρτητης επιτροπής που ανέλαβε πριν αρκετούς μήνες να ερευνήσει τα 400.000 απόρρητα έγγραφα, έγγραφα που για πρώτη φορά τέθηκαν στην διάθεσή τους. Το πόρισμα της επιτροπής πρώτα ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί στις οικογένειες των θυμάτων κι εν συνεχεία έφτασε στα χέρια του Τύπου και του πρωθυπουργού της Αγγλίας, Ντέιβιντ Κάμερον.

Η αλήθεια είναι τώρα πια η εξής:

Οι οπαδοί δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη για την τραγωδία. Κανείς δεν ήταν μεθυσμένος, κανένας δεν έκανε ντου, κανένας δεν είχε κάποιου είδους βίαιας ή παραβατικής συμπεριφοράς που προκάλεσε ή συνέβαλε στο δυστύχημα. Η ευθύνη για την τραγωδία ανήκει 100% στην αστυνομία, που πρώτα πήρε την λανθασμένη απόφαση να ανοίξει μια πύλη εξόδου και να στείλει την μάζα του πλήθους στην κεντρική κερκίδα στο πέταλο, την ώρα που τα πλαϊνά τμήματα ήταν μισογεμάτα, έτοιμα να υποδεχθούν εκεί τον κόσμο και μετά δεν έκανε σχεδόν τίποτα για να βοηθήσει.

Το λυπηρό είναι πως οι σημερινές αδιαμφισβήτητες αποκαλύψεις δεν σταματούν εκεί. Το θέμα δεν είναι μόνο η επίσημη αποδοχή πως οι οπαδοί δεν είχαν την παραμικρή ευθύνη. Το θέμα είναι πως αποδείχθηκε, με στοιχεία που δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση, αυτό που οι οικογένειες των θυμάτων φώναζαν εδώ και 23 χρόνια: υπήρξε ξεκάθαρο σχέδιο, μια ξεκάθαρη πια συνωμοσία, με στόχο να φύγει σχεδόν κάθε ευθύνη από τις αρχές και να κατασκευαστεί μια 100% ψεύτικη εκδοχή, που θα κάνει τους πάντες να πιστέψουν πως το Χίλσμπορο ήταν άλλη μία περίπτωση χουλιγκανισμού.

Όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Αγγλίας δήλωσε σήμερα στην Βουλή, τα ανώτερα στελέχη της αστυνομίας αλλοίωσαν
Keywords
Τυχαία Θέματα