Άσκηση για τσουνάμι στην Κρήτη

20:50 30/3/2011 - Πηγή: 24wro
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία για την πανευρωπαϊκή άσκηση πολιτικής προστασίας "Ποδειδών"...
που συντονίζεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης (Δ/νση Πολιτικής Προστασίας), για τον προσεχή Οκτώβριο.

Η άσκηση υποστηρίζεται από το συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) έργο «Εarthquake followed by Tsunami in the Mediterranean Sea» και θα συμμετέχουν εθελοντικές οργανώσεις και εθνικές αρχές Πολιτικής
Προστασίας από την Ελλάδα, την Γαλλία και την Κύπρο. Αφορά την ανάπτυξη και επέμβαση δυνάμεων, καθώς και την ενσωμάτωση βοήθειας σε προσωπικό και εξοπλισμό από την ΕΕ μέσω ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, σε μια ακραία φυσική καταστροφή από σεισμό που στη συνέχεια προκαλεί ένα σαρωτικό κύμα τσουνάμι.

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) συμμετέχει στο έργο με δύο από τα επτά ερευνητικά ινστιτούτα του: το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ-ΙΤΕ) και το Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών (ΙΥΜ-ΙΤΕ). Η συμμετοχή του ΙΠ-ΙΤΕ αφορά κύρια στην εφαρμογή και αξιολόγηση υπηρεσιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στην διαχείριση καταστροφών.

Το ΙΥΜ-ΙΤΕ έχει κύρια υποχρέωση τη σύνθεση ενός υποθετικού σεναρίου ακραίας καταστροφής από σεισμό και τσουνάμι και την εκτίμηση της επικινδυνότητας του. Τα σενάρια που χρησιμοποιήθηκαν για την προσομοίωση στηρίζονται σε διαφορετικές εκδοχές της σεισμολογίας για το σεισμό του 365 μ.Χ., που έγινε στο ελληνικό τόξο δυτικά της Κρήτης που προκάλεσε ένα καταστροφικό κύμα τσουνάμι.

Ιστορικές πήγες αναφέρουν ότι ο συγκεκριμένος σεισμός προκάλεσε μεγάλες καταστροφές, τις οποίες επαληθεύουν σύγχρονες σεισμολογικές/ γεωλογικές μελέτες. Προκάλεσε, εκτός των καταστροφών, και σημαντικά γεωλογικά φαινόμενα, εμφανή στα δυτικά παράλια του νομού Χανίων, όπως π.χ. στο αρχαίο λιμάνι της Φαλάσαρνας (Πατρίς, ειδική έκδοση «Οι σεισμοί στη Κρήτη», Ιούλιος 2008).

Η άσκηση «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» καινοτομεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς με την στήριξη και την τεχνογνωσία του ΙΥΜ-ΙΤΕ, η επιστημονική ανάλυση επικινδυνότητας γίνεται για πρώτη φορά αναπόσπαστο κομμάτι μιας πανευρωπαϊκής άσκησης ετοιμότητας.

Η προσομοίωση του σεισμού, από τις πληροφορίες που υπάρχουν στη βιβλιογραφία, προσομοιώνει κατάλληλα την μετακίνηση των τεκτονικών πλακών μέσα στη επιλεγμένη περιοχή ως περιοχή διάρρηξης, και υπολογίζει την παραμόρφωση του πυθμένα (αρχική συνθήκη) που δημιουργεί το κύμα τσουνάμι. Το λογισμικό που χρησιμοποιείται εκτελεί μια «πλήρη» προσομοίωση του κύματος.

Μας δείχνει, δηλαδή, πως δημιουργείται το αρχικό κύμα, πως στη συνέχεια αυτό διαδίδεται στη θάλασσα και τέλος πως αναρριχάται στην ακτή. Στο συγκεκριμένο έργο συμμετέχει και ο Καθηγητής φυσικών καταστροφών κ. Κώστας Συνολάκης (πρόεδρος ΔΣ ΕΛΚΕΘΕ), ο οποίος είναι ένας από τους πρωτεργάτες για την ανάπτυξη του λογισμικού αναπαράστασης του κύματος τσουνάμι που χρησιμοποιείται.

Η συγκεκριμένη, «πλήρης» αναπαράσταση ενός κύματος τσουνάμι ανάλογου αυτ
Keywords
Τυχαία Θέματα