Άρχισαν οι προσφυγές από τους δικαστικούς για τις αποδοχές τους

21:04 30/12/2012 - Πηγή: 24wro
Άνοιξε ο κύκλος των προσφυγών που είχαν προαναγγείλει οι...
δικαστές κατά των μειώσεων των αποδοχών τους. Την αρχή έκανε αντεισαγγελέας Πρωτοδικών από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το Μνημόνιο ΙΙΙ (Ν. 4093/2012) όσον αφορά τις μειώσεις των αποδοχών και των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών
αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 τις αποδοχές και τις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών. Με την προσφυγή του στρέφεται κατά της απόφασης του υπουργού Οικονομικών(14.11.2012 ) που προβλέπει την επιστροφή «των αχρεωστήτως καταβληθεισών αποδοχών και συντάξεων» που προκύπτουν από την εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙΙ.

Ο εισαγγελικός λειτουργός αφού τονίζει πως οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών, σύμφωνα με το Σύνταγμα πρέπει να είναι ισότιμες με αυτές των εκπροσώπων της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας, αναφέρει πως στο δικαστή θα πρέπει να παρέχονται αποδοχές επαρκείς και ανάλογες του λειτουργήματός του. Και αυτό, για να μπορεί, όπως σημειώνει, να επιτελεί «το δικαιοδοτικό του έργο» στο υψηλό επίπεδο που επιτάσσουν το Σύνταγμα και οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας. Αντίθετα, όμως, στη χώρα μας, σύμφωνα με την προσφυγή, αυτό δεν γίνεται, αφού ούτε η αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή παρέχεται στους δικαστές αλλά ούτε και οι « πρόσφορες συνθήκες ομαλής και ορθολογικής άσκησης του δικαιοδοτικού έργου» τους.

Το «μαχαίρι» στις αποδοχές των δικαστών που ανέτρεψε πλήρως το καθεστώς οικονομικής ασφάλειας το οποίο θα πρέπει να τους εξασφαλίζεται προσκρούει ευθέως στις συνταγματικές επιταγές, καθώς, όπως υποστηρίζει ο εισαγγελικός λειτουργός, περικοπές μπορούσαν να γίνουν μόνο εφόσον αυτό επιβάλλεται «από την ανάγκη αντιμετώπισης εξαιρετικά δυσμενών οικονομικών και δημοσιονομικών συνθηκών και μόνο στο απολύτως αναγκαίο μέτρο, μετά από αιτιολογημένο αποκλεισμό άλλων εναλλακτικών λύσεων». Παρόλα αυτά , οι περικοπές που έγιναν στις αποδοχές και τις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών ανέρχονται στο 44%, όπως αναφέρεται στην προσφυγή, ενώ το νέο μισθολόγιο των δικαστών εντάχθηκε σε άσχετο νόμο που ρυθμίζει και άλλα θέματα αν και θα έπρεπε να ρυθμιστεί με ειδικό νόμο όπως προβλέπει το άρθρο 88 του Συντάγματος.

Επιπλέον, ο αντεισαγγελέας υποστηρίζει πως η πεντάμηνη αναδρομικότητα στις περικοπές των αποδοχών των δικαστών παραβιάζει και την ΕΣΔΑ καθώς οι πλήρεις αποδοχές που έλαβαν από 1.8.-31.12.2012 αποτελούν «κτηθείσα περιουσία» και μέρος της περιουσίας τους που δεν μπορεί να επιστραφεί.
Keywords
Τυχαία Θέματα