Αποτυχία με κίνδυνο για το ευρώ

14:20 22/11/2012 - Πηγή: 24wro
Δύο λέξεις κυριαρχούσαν χθες στα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου αναφορικά με το Eurogroup της Τρίτης...
οι λέξεις «αποτυχία» και «απογοήτευση».

Καλούμενοι να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα (ή μάλλον το μη αποτέλεσμα) της μαραθώνιας συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με τους επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, οι αναλυτές έκαναν λόγο για μια «απουχία», η οποία μάλιστα πλέον εγκυμονεί «σοβαρούς κινδύνους» για το μέλλον όχι μόνο της ελληνικής οικονομίας
αλλά και συνολικότερα του ίδιου του ευρώ. Παράλληλα, πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να ρίξουν βάρος στον «δικαιολογημένο» εκνευρισμό που προκαλούν στην Αθήνα οι νέες, «αδικαιολόγητες» καθυστερήσεις εκ μέρους των δανειστών.

«Η έλλειψη συμφωνίας για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης προς την Ελλάδα απειλεί ολόκληρη την Ευρωζώνη» σημείωνε χθες σε άρθρο του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC. Σε ανάλογα ανήσυχο τόνο και το γερμανικό Spiegel χαρακτήριζε το χάσμα μεταξύ Ευρωζώνης (επί της ουσίας Γερμανίας) και ΔΝΤ σχετικά με την κάλυψη του ελληνικού χρηματοδοτικού κενού «σοβαρό και δυνητικά επικίνδυνο».

Παράλληλα, το γερμανικό περιοδικό δεν παρέλειψε να ασκήσει δριμύτατη κριτική και στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίο μάλιστα χαρακτήρισε «εξπέρ στο να υποβαθμίζει τις διαφορές» καθώς και «στο να παρουσιάζει το πολιτικό χάος ως στρατηγική». Ακόμη σκληρότερη ήταν η κριτική του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.
Σε άρθρο του με τον τίτλο «Οι ευρωκράτες βάζουν τα λόγια πριν από τις πράξεις στην ελληνική κρίση», το Bloomberg σημειώνει με καυστική διάθεση πως «αφού πρώτα συγκρούστηκαν με το ΔΝΤ αναφορικά με τον τρόπο ανασυγκρότησης του ελληνικού έθνους, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μόνο ένα πράγμα: στο πότε θα είναι το επόμενο ραντεβού τους».

Αν και εφημερίδα του γερμανικού κατεστημένου, η Welt καταλήγει σε ένα παρόμοιο συμπέρασμα όταν σημειώνει, υπό τον τίτλο «Οι διασώστες της Ελλάδας ξεμένουν από οικονομική δημιουργικότητα», πως «η νομισματική ένωση απέχει πολύ από το να προβεί σε δράσεις για την Ελλάδα».

Από την πλευρά της και η οικονομική γερμανική εφημερίδα Handelsblatt διαπιστώνει «διάσταση απόψεων» και «αρνητικό κλίμα» στις τάξεις των πιστωτών της Ελλάδας, ενώ η γαλλική Le Monde βλέπει μια Ευρωζώνη «στα πρόθυρα της νευρικής κατάρρευσης» μετά την «αποτυχία» του Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία για την Ελλάδα. Oσο για την ιταλική Repubblica, αυτή με άρθρο-άποψη που δημοσίευσε χθες στην ιστοσελίδα της σημείωνε πως το «εξευτελιστικό» για την Αθήνα «κρύο ντους» του Εurogroup της Τρίτης ευνοεί μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή.

Ολα τα παραπάνω βέβαια λογικό είναι να προκαλούν ενόχληση και εκνευρισμό στην ελληνική κυβέρνηση, ειδικά από τη στιγμή που, όπως αναγνωρίζουν στην πλειονότητά τους τα διεθνή ΜΜΕ, «η Ελλάδα έκανε το μάθημά της και ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της».

«Ενοχλημένοι οι πολιτικοί ηγέτες στην Ελλάδα από την καθυστέρ
Keywords
Τυχαία Θέματα