Αποστάσεις από τον Ασάνζ και το Wikileaks παίρνουν οι Anonymous

10:28 13/10/2012 - Πηγή: 24wro
Το Wikileaks ασχολείται πλέον υπερβολικά μόνο με τον Τζούλιαν Ασάνζ λέει η ομάδα των...
Anonymous εκτιμώντας ότι είναι «μια θαυμάσια ιδέα που καταστράφηκε από εγωισμούς».

Αφορμή για την ανακοίνωση που μάλλον άνοιξε ένα ρήγμα ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν και η πρωτοβουλία του Wikileaks να εμφανίζεται αυτόματα σελίδα
που προτρέπει σε χρηματικές δωρεές προς την ιστοσελίδα πριν διαβάσει κανένα τα έγγραφα. Χρήστες διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν μπορούσαν αν τα διαβάσουν αν δεν έκαναν δωρεά.

«Είναι πλέον ένα one-man show» του Ασάνζ, γράφουν οι Anonymous και εξηγούν ότι τάσσονται σαφέστατα υπέρ του δικαιώματος του κοινού να γνωρίζει. «Η λογική δημιουργίας του Wikileaks ήταν να δώσει στο κοινό πληροφορίες που θα κρατούσαν κρυφές οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις», σημειώνουν.

Ωστόσο, αυτό πλέον έχει μπει στο περιθώριο, συνεχίζουν, «και ακούμε για το δείπνο με τη Lady Gaga» κάτι που είναι καλό για τον ίδιο «αλλά δεν ενδιαφέρει εμάς».

Οι Anonymous, μία αρκετά χαλαρά οργανωμένη, παγκόσμια ομάδα χακτιβιστών, έχουν υποστηρίξει θερμά τον Ασάνζ μετά τη δημοσίευση των αρχείων του πολέμου του Αφγανιστάν, του Ιράκ και των αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων.

Από την άλλη πλευρά, μετά τις δημοσιεύσεις και τον οικονομικό πόλεμο που υπέστη το Wikileaks με την άρνηση αποδοχής δωρεών (πέρα φυσικά και από τις νομικές περιπέτειες του Ασάνζ), ο ιστότοπος έχει χάσει μεγάλο μέρος της δυναμικής του.

Τα εσωτερικά του Wikileaks δεν είναι πολύ καλά γνωστά, αλλά σύμφωνα με διάφορες πληροφορίες φαίνεται ότι η αποχώρηση βασικών στελεχών το 2010 λόγω των περιπετειών αποδυνάμωσε το Wikileaks σε τεχνικό επίπεδο αλλά και σε οργανωτικό· αν πιστέψουμε τους Anonymous, το Wikileaks αποδυναμώθηκε και σε ιδεολογικό.

in.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα