Άοπλοι οι πυροσβέστες μπροστά στις φωτιές

09:08 2/7/2012 - Πηγή: 24wro
Με ελλείψεις σε εναέρια μέσα, με τα κενά στο μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος...
να παραμένουν, με έναν γερασμένο όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές στόλο οχημάτων, με ελλείψεις ακόμα και στην αντικατάσταση των ελαστικών των οχημάτων, οι δυνάμεις πυρόσβεσης καλούνται να αντιμετωπίσουν σε περίοδο οικονομικής κρίσης ένα καλοκαίρι που λόγω των καιρικών συνθηκών προβλέπεται ιδιαίτερα επικίνδυνο για την ανάπτυξη μεγάλων δασικών πυρκαγιών.

Η οικονομική κρίση, όπως δημοσιεύουν τα Νέα,
έχει ήδη χτυπήσει το Πυροσβεστικό Σώμα αφού, όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές, φέτος έχουν μειωθεί κατά 15% τα διαθέσιμα κονδύλια στον προϋπολογισμό του Σώματος.

Το κούρεμα είναι ακόμα μεγαλύτερο και φθάνει φέτος συνολικά στο 45%, καθώς και το 2011 είχαν μειωθεί τα διαθέσιμα κονδύλια κατά 30%.

Το πρώτο «κρας τεστ» που έγινε στα μέσα Ιουνίου με τις καταστροφικές πυρκαγιές της Λαυρεωτικής ανέδειξε δραματικά τις ελλείψεις.

Το Πυροσβεστικό Σώμα θρηνεί έναν νεκρό πυροσβέστη, ενώ σπίτια και εκτάσεις παραδόθηκαν στις φλόγες. «Σε αυτήν την καταστροφική πυρκαγιά φάνηκαν οι ελλείψεις και οι αδυναμίες του μηχανισμού. Και να σκεφτεί κανείς ότι η πυρκαγιά ξέσπασε στην Αττική που οι δυνατότητες αντιμετώπισης είναι μεγαλύτερες.

Αυτό σημαίνει ότι με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, μια δασική πυρκαγιά μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής Γιάννης Σταμούλης και προσθέτει ότι «κάθε χρόνο, παραμονές καλοκαιριών, επισημαίνουμε διαρκώς τα προβλήματα του μηχανισμού πυρόσβεσης και δασοπροστασίας».

Το μεγάλο αγκάθι στη δασοπυρόσβεση παραμένει η έλλειψη εναέριων πυροσβεστικών μέσων. Φέτος μισθώθηκαν 10 ελικόπτερα σε σχέση με τα 12 που είχαν μισθωθεί πέρυσι. Η εναέρια δύναμη της Πυροσβεστικής μειώθηκε, σε σχέση με πέρυσι, κατά δυο πυροσβεστικά ελικόπτερα, ενώ για τα μισθωμένα υπάρχουν σκέψεις και γίνονται προσπάθειες να αυξηθεί ο αριθμός τους. Το πρόβλημα όμως στα εναέρια μέσα δεν είναι μόνο αυτό.

Η διαθέσιμη δύναμη των υπόλοιπων εναέριων μέσων παραμένει στα περσινά επίπεδα. Δηλαδή 21 Canadair και 18 PZL. Ομως από τα 21 Canadair δεν είναι όλα διαθέσιμα καθώς παρουσιάζουν βλάβες. Ο αριθμός όσων μπορούν να διατεθούν για την κατάσβεση μεταβάλλεται.

Από τα 21 Canadair, χθες ήταν διαθέσιμα, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο τα 14, ενώ τα άλλα ήταν καθηλωμένα. Στις μεγάλες πυρκαγιές στα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών, μπόρεσαν να κινητοποιηθούν σχεδόν τα μισά από τα διαθέσιμα. «Η εναέρια δύναμη κρούσης είναι τα Canadair και τα ελικόπτερα. Το ζήτημα ως προς τα Canadair είναι να διατίθενται στην κατάσβεση», προσθέτει ο κ Σταμούλης.

Ενα πολύ μεγάλο κεφάλαιο στην πυρόσβεση είναι τα πέντε ιδιόκτητα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος, τα οποία «βραχυκυκλώθηκαν» σε διαγωνισμούς και ένδικα μέσα και για δύο χρόνια παρέμειναν καθηλωμένα.

Πρόκειται για τρία ΒΚ-117 και δύο Super Puma, τα οποία είναι πολύ χρήσιμ
Keywords
Τυχαία Θέματα