ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡ ΣΤΟ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ 35% ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

17:27 12/10/2012 - Πηγή: 24wro
Στην αντίδραση των κομμάτων της συγκυβέρνησης σκοντάφτουν τα σχέδια για φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών...
με ενιαίο συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ.
Σε σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ τόνισαν ότι πρέπει να ισχύσουν κλιμακωτές και όχι "οριζόντιες" επιβαρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αν και το αρχικό σχέδιο του υπουργείου
προέβλεπε πως θα αντιμετωπίζονται και οι επιτηδευματίες, όπως ακριβώς οι επιχειρήσεις με φορολογική συντελεστή 35%, στη σύσκεψη αντιπροτάθηκε η καθιέρωση μίας κλίμακας με δύο ή τρεις φορολογικούς συντελεστές. Προτάθηκε η καθιέρωση είτε δύο συντελεστών φορολόγησης 20% και 35% ανάλογα με το κλιμάκιο εισοδήματος, είτε τρεις συντελεστές 20%, 25% και 35%.

Σε κάθε περίτπωση, το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ καταργείται, ενώ από τα κέρδη των ελευθέρων επαγγελματιών θα αφαιρούνται δαπάνες και το 100% στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν στον ΟΑΕΕ, αντί 10% που εκπίπτει σήμερα.

Προβληματισμός διαπιστώνεται και στο πώς θα φορολογηθούν οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι. Προτάθηκε να μη χάνουν το αφορολόγητο και να συνεχίσουν να φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων, ακόμα και αν απασχολούνται σε έναν ή δύο δύο διαφορετικούς εργοδότες.

Τα κόμματα ζήτησαν επίσης να μην καταργηθεί ο υψηλός συντελεστής γόρου εισοδήματος 45% που ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

Το υπουργείο δεν κάνει πίσω όμως στις προθέσεις του να καταργούνται το αφορολόγητο για παιδιά και σχεδόν όλες οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα.

apospasma.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα