Αντιδράσεις στην Ηγουμενίτσα κατά του προέδρου του ΤΕΙ Ηπείρου

15:11 27/11/2011 - Πηγή: 24wro
Αντιδράσεις έχουν εκδηλωθεί στην Ηγουμενίτσα... εναντίον του προέδρου του ΤΕΙ Ηπείρου Γρηγόρη Γκίκα, τον οποίο κατηγορούν ότι θέλει να καταργήσει ή να συγχωνεύσει τα... τμήματα του Ιδρύματος στην πόλη, προκαλώντας, έτσι, ισχυρό οικονομικό πλήγμα σε μια φτωχή περιοχή, εν μέσω κρίσης. Να σημειωθεί ότι το ΤΕΙ Ηγουμενίτσας παραπαίει,
αφού είναι λίγοι οι σπουδαστές που φοιτούν σ' αυτό. Η φιλοσοφία, που πλέον επικρατεί, λόγω της γενικευμένης οικονομικής κρίσης, είναι ότι δεν μπορεί να
εφαρμοστεί η τακτική των αρχών της δεκαετίας του '90, που συνοψίζονταν στο "κάθε πόλη και ΤΕΙ". Η συνολική πρόταση του κ. Γκίκα για το ΤΕΙ Ηπείρου ἐχει ως εξής: "Η παρούσα οικονομική συγκυρία στη χώρα μας είναι πρωτόγνωρη, όπως αντίστοιχα ασυνήθιστη είναι και η κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με την ανάγκη για οικονομίες κλίμακας και εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού, πόρων και υποδομών. Το Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και εγώ προσωπικά ως Πρόεδρος, επανειλημμένα και αρκετά πριν την τρέχουσα συγκυρία, είχαμε διατυπώσει προτάσεις για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του Ιδρύματος στο πλαίσιο ενός εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού.
Σήμερα, με τις παρούσες συνθήκες, αισθανόμαστε την ανάγκη να διατυπώσουμε ξανά τις προτάσεις μας, όχι για να διαπραγματευθούμε την ουσία των επιχειρημάτων μας αλλά λαμβάνοντας υπόψη:
Α. πρώτιστα, το πραγματικό συμφέρον των φοιτητών
Β. τα αιτήματα των συναδέλφων και συνολικά της ακαδημαϊκής κοινότητας
Γ. τις απόψεις των τοπικών κοινωνιών και
Δ. τη θέληση της Πολιτείας, όπως εκφράζεται μέσω του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ.
Στην προσπάθειά μας για ένα κοινό μέλλον με αναπτυξιακό χαρακτήρα και διεπιστημονική και διαθεματική διάσταση θέλουμε να δώσουμε ένα σαφές στίγμα των θέσεών μας.
Η πρότασή μας περιλαμβάνει σύνθεση απόψεων σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και γι’ αυτό περιέχει τρία εναλλακτικά σχέδια, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 7 του Ν.4009/2011. Συγκεκριμένα:
1ο ΣΧΕΔΙΟ: ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Πάγια και διαρκής επιδίωξή μας είναι οι ολοκληρωμένες και άρτιες δομές σε περιφερειακό επίπεδο. Στην προκειμένη περίπτωση προτείνουμε τη σύσφιξη της συνεργασίας και διοικητικής συνένωσης με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Περισσότερο αναλυτικά:
Στην Άρτα να υπάρξουν δύο αυτόνομες σχολές ως παράρτημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Α) Η Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, η οποία θα προκύψει από τη συνένωση των τεσσάρων τμημάτων της Σ.ΤΕ.Γ. Η νέα Σχολή, η οποία θα ανήκει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα περιλαμβάνει τα εξής τμήματα:
1) Φυτικής Παραγωγής (συγχώνευση των υπαρχόντων τμημάτων της Άρτας)
2) Ζωικής Παραγωγής (συγχώνευση των αντίστοιχων τμημάτων Άρτας και Ηγουμενίτσας).
3) Ιχθυοκομίας και Αλιείας
4) Ανθοκομίας – Αρχιτεκτονικής Τοπίου
Στη σχολή θα εισάγονται 200 σπουδαστές κάθε ακαδημαϊκό έτος.
Β) Η Σχολή Μουσικών Σπουδών ή Καλών Τεχνών, η οποία θα προκύψει από τα δύο υφιστάμενα τμήματα:
1) Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικ
Keywords
Τυχαία Θέματα