Αντιδράσεις προκάλεσε η πρόταση Γιούνκερ για Επίτροπο Ανάπτυξης στην Ελλάδα

09:51 1/3/2012 - Πηγή: 24wro
Την αντίδραση της Κομισιόν, αλλά και την άρνηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου...
προκάλεσε η πρόταση του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για διορισμό ευρωπαίου Επιτρόπου που θα επιβλέπει την πολιτική ανοικοδόμησης στην Ελλάδα.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, μετά τη συνάντησή τους την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ
Μπαρόζο δήλωσε ότι τα προβλήματα της Ελλάδα δεν θα τα λύσει ένας επίτροπος, αλλά η χώρα η ίδια, προσθέτοντας ότι προς το παρόν επαρκεί η Ομάδα Δράσης (Task Force) που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπη για το σκοπό αυτό.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος επισήμανε ότι η ευθύνη για την εφαρμογή του προγράμματος ανήκει στις ελληνικές Αρχές και τόνισε ότι υπάρχει στενή συνεργασία με την Κομισιόν για την υλοποίησή του. Τόνισε, δε, ότι η στήριξη που δίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαρκεί για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν οι δηλώσεις και του επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επιβολή μεγαλύτερου εξωτερικού ελέγχου στην Ελλάδα δεν είναι η απάντηση στα προβλήματά της.

Ο κ. Χαν θεωρεί ότι το πιο σημαντικό είναι να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στα πλαίσια του προγράμματος παροχής βοήθειας.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πάντως, αιστάνθηκε την ανάγκη να διευκρινίσει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» και τη βελγική «La Libre Belgique» ότι η πρότασή του δεν έχει σχέση με εκείνη που είχαν υποβάλει πρόσφατα οι Γερμανοί, οι οποίοι είχαν προτείνει να οριστεί επίτροπος με δικαίωμα βέτο σε θέματα προϋπολογισμού.

«Δεν ζητώ επίτροπο Προϋπολογισμού, αλλά έναν επίτροπο Ανοικοδόμησης», ο οποίος θα συνεργάζεται στενά με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Ολι Ρεν, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Keywords
Τυχαία Θέματα