Ανοίξτε τώρα όλα τα κλειστά επαγγέλματα

14:40 11/9/2011 - Πηγή: 24wro
.fullpost {display:inline;} Καθολικό άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων εδώ και τώρα με τροποποίηση του νόμου και νέες... εφαρμοστικές διατάξεις ζητά η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι φέρεται έντονα ενοχλημένη με τη δυστοκία των υπουργείων να στείλουν εγκαίρως (έως τις 2 Ιουλίου που εξέπνευσε η προθεσμία) όλες τις....




αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις,
προεδρικά διατάγματα και εφαρμοστικές αποφάσεις για να ανοίξουν τα… πάντα. Η τρόικα φοβάται νέο πισωγύρισμα της κυβέρνησης λόγω των αντιδράσεων και ζητά τελικές αποφάσεις. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει με επιστολή του από όλα τα υπουργεία έως τις 15 Σεπτεμβρίου να επανακαθορίσουν τη λίστα με τις εξαιρέσεις του νόμου.

«Επιτακτικό δημόσιο συμφέρον»
Οπου διατηρούνται «απαγορεύσεις», πρέπει να αιτιολογείται αναλυτικά γιατί γίνονται και να υπάρχουν μόνο για λόγους «επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος». Ωστόσο, η τελική απόφαση θα παρθεί ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Εκφράζονται φόβοι ότι έτσι μπορεί να υπάρξουν νέες καθυστερήσεις, δεδομένης της περιορισμένης δυνατότητας σε έμψυχο δυναμικό της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Ετσι, στελέχη των δανειστών, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν να γίνει κατά γράμμα αυτό που λέει το μνημόνιο: να ανοίξουν όλα τώρα. Με συντονισμένες πιέσεις τρόικας αλλά και της αρμόδιας διεύθυνσης της Κομισιόν τα αρμόδια υπουργεία θα ελεγχθούν για το κατά πόσο ο νόμος του προηγούμενου Μαρτίου και οι 15 εφαρμοστικές του διατάξεις (μόνο για τα 5 ονοματιζόμενα επαγγέλματα δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες και ορκωτοί λογιστές) είναι αρκετές.

Ηδη έχουν στοχοποιηθεί συγκεκριμένοι φραγμοί και ζητείται διά νόμου τροποποίηση. Η διαπραγμάτευση θα λήξει τις ερχόμενες ημέρες και αν οδηγήσει σε αλλαγή της κυβερνητικής στάσης, η ρύθμιση πρέπει να περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση με όλο το νέο πακέτο μέτρων. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος αφορά πάνω από ένα εκατομμύριο επιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους στον κλάδο των υπηρεσίων, στα 5 «ονοματιζόμενα» επαγγέλματα και σε πάνω από 400 στα οποία, χωρίς να αναφέρονται ένα προς ένα, ορίζεται ότι καταργείται η απαίτηση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας, καθώς και μία σειρά από περιορισμούς: γεωγραφικοί, αριθμητικοί, ελαχίστων αποστάσεων, λήψης διοικητικής άδειας, υποχρεωτικών κατώτατων ή ανώτατων τιμών, συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο, ασκήσεως επαγγέλματος με ορισμένη εταιρική μορφή, προσφοράς παράλληλης υπηρεσίας, απαγόρευση της διάθεσης είδους αγαθών από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών εγκαταστάσεων κ.λπ.

Η οργή της τρόικας χαρακτηρίζεται ως αιτιολογημένη από πολλούς εκπρόσωπους των «μη κατονομαζόμενων» φορέων, οι οποίοι παραμένουν περισσότερο από 2 μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου σε… μαύρο σκοτάδι. Η κυβέρνηση όφειλε να έχει τελειώσει το 2010 με τη μεταρρύθμιση όχι μόνο βάσει μνημονίου, αλ
Keywords
Τυχαία Θέματα