Αναζητούν λύση για τους παιδικούς σταθμούς

18:32 24/8/2012 - Πηγή: 24wro
Δέσμη προτάσεων για την επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς...
παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Φέτος έχουν κατατεθεί από γονείς πάνω από 96.000 αιτήσεις για παιδικούς σταθμούς

Δέσμη προτάσεων για την επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Στόχος είναι να καλυφθούν άλλα 18.000 αιτήματα μητέρων, ανεβάζοντας με αυτόν τον τρόπο για το τρέχον έτος τον συνολικό αριθμό των ωφελούμενων παιδιών σε περισσότερα από 60.000.

Ο υπουργός
συναντήθηκε χθες με το προεδρείο της ΚΕΔΕ και τους εκπροσώπους των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών και παρουσίασε τα μέτρα από τα οποία θα εξοικονομηθούν 45 εκατομμύρια ευρώ. Η παρέμβαση του υπουργού φαίνεται πως βρίσκει θετική ανταπόκριση και ήδη οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών αποδέχτηκαν τις προτάσεις.

Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι εκτιμούν καταρχάς πως οι προτάσεις του υπουργού είναι προς τη θετική κατεύθυνση, χωρίς ωστόσο να λύνουν οριστικά το πρόβλημα (σημειώνεται πως φέτος έχουν κατατεθεί 96.130 αιτήσεις για τους σταθμούς). Σε κάθε περίπτωση το ΔΣ της ΚΕΔΕ θα συνεδριάσει άμεσα για να εξετάσει τα νέα δεδομένα και τις προτάσεις του Γ. Βρούτση.

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, το 2010 διεκδίκησαν μία θέση 30.846 μητέρες. Το 2011 κατατέθηκαν 67.311 αιτήσεις, ενώ φέτος ο αριθμός εκτοξεύθηκε στις 96.130, καλύπτοντας μια διαφορά της τάξης του 43% σε σχέση με πέρσι. Η εκρηκτική άνοδος της ζήτησης είναι ενδεικτική, λένε οι δήμαρχοι, των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η μέση ελληνική οικογένεια.

Αλλαγές
Αναλυτικά οι κυριότερες προτάσεις του υπουργείου Εργασίας είναι οι εξής:
Μείωση του voucher των βρεφικών σταθμών κατά 20%, δηλαδή από 3.700 σε 2.960 ευρώ
Μείωση του voucher των παιδικών σταθμών κατά 15%, από 2.900 σε 2.465 ευρώ
Μείωση του voucher των ΚΔΑΠ κατά 50%, δηλαδή από 2.000 σε 1.000 ευρώ
Ενίσχυση του προϋπολογισμού του προγράμματος κατά 20 εκατομμύρια ευρώ.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Βρούτσης σημείωσε μεταξύ άλλων πως «από την πρώτη στιγμή και παρότι στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο δεν υπάρχουν ''λιμνάζοντες πόροι'', στο υπουργείο Εργασίας κινηθήκαμε με ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα για την εξεύρεση συμπληρωματικών πόρων και ρεαλιστικών λύσεων».

ethnos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα