Αμετακίνητος ο Σαμαράς στο πρώτο επίσημο όχι της τρόικας

08:40 4/10/2011 - Πηγή: 24wro
Σκληρό μήνυμα της τρόικας προς τον Αντ. Σαμαρά για τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης...
με αφορμή την εφεδρεία. Αμετακίνητος και ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ούτε μισό βήμα πίσω δεν έκαναν οι εκπρόσωποι της τρόικας αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση που είχαν στη Λ. Συγγρού
όπου κυριάρχησαν το θέμα της εφεδρείας αλλά και ο προϋπολογισμός.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η τρόικα έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα προς τη ΝΔ για τα περιθώρια που έχει να επαναδιαπραγματευτεί την πολιτική της κυβέρνησης σε περίπτωση που κερδίσει τις επόμενες εκλογές αν και η συζήτηση που έγινε αφορούσε μόνο την περίοδο μέχρι το 2011.

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, έδειξε ότι κάθε άλλο παρά δέχεται τη συμφωνία που έκανε η τρόικα με την κυβέρνηση για την αναθεώρηση των στόχων του προϋπολογισμού έτσι όπως αποτυπώνονται στο προσχέδιό του.

Σε ότι αφορά στην εφεδρεία, η τρόικα παρέμεινε αμετακίνητη στο θέμα των απολύσεων για το 2011, ωστόσο, άνοιξε ένα παράθυρο συζήτησης για τα επόμενα χρόνια αφού όπως έλεγαν στελέχη της ΝΔ αμέσως μετά τη συνάντηση που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, ακόμη και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δεν έχουν κατασταλάξει στο τι ακριβώς θέλουν.

Ο κ. Σαμαράς πάντως στη συνάντηση παρουσίασε αναλυτικά και κοστολογημένα στοιχεία προκειμένου να πείσει τους συνομιλητές του ότι η δική του πρόταση για την εφεδρεία όχι μόνο είναι κοινωνικά δικαιότερη αλλά έχει πολλαπλά οφέλη για τα δημοσιονομικά.

Χάσμα υπήρξε στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό καθώς η ΝΔ έχει ήδη τονίσει ότι αποτελεί την «έμπρακτη ομολογία αποτυχίας του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος».

Είναι ενδεικτικό ότι λίγες ώρες μετά τη συνάντηση ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας εξέδωσε μία πολύ σκληρή ανακοίνωση στην οποία γίνεται λόγος για «ναυάγιο της κυβερνητικής πολιτικής».

Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει πέσει έξω σε όλους του δημοσιονομικούς της στόχους παρά τις θυσίες των πολιτών, επί της ουσίας όμως αμφισβητεί και τις προβλέψεις της τρόικας αφού το προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει πάρει το «πράσινο φως» των δανειστών μας.
Keywords
Τυχαία Θέματα