Άμεση εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας σε 20.000 υπαλλήλους

00:40 10/9/2011 - Πηγή: 24wro

Στην άμεση εφαρμογή του καθεστώτος της εργασιακής εφεδρείας στον ευρύτερο δημόσιο...



τομέα προχωρεί η κυβέρνηση και το πρώτο κύμα εκτιμάται ότι θα αφορά 20.000 υπάλληλους περίπου, από τους συνολικά 200.000 απασχολουμένους σε ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου.

Στο πρώτο πακέτο των φορέων όπου θα εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία
περιλαμβάνονται, σύμφωνα με «Τα Νέα», 10.000 εργαζόμενοι, που υπηρετούν σε φορείς όπως ΕΡΤ, ΟΣΚ, ΚΕΔ, ΕΘΙΑΓΕ, ΟΔΔΥ, Εθνικό Κέντρο Νεότητας κ.ά.

Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει να του αποσταλούν μέχρι σήμερα, Παρασκευή, στοιχεία για το προσωπικό που υπηρετεί σε άλλους 160 φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι θα αποτελέσουν το δεύτερο πακέτο που θα τεθεί σε καθεστώς εξυγίανσης.

Για την ένταξη σε αυτές βασικό κριτήριο θα είναι η ηλικία του υπαλλήλου, αν δηλαδή είναι κοντά στη σύνταξη και επομένως μπορεί να τεθεί σε εφεδρεία και να αποχωρήσει με εθελούσια έξοδο.

Το επόμενο κριτήριο θα είναι τα τυπικά προσόντα του υπαλλήλου με τους απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να μπουν σε εργασιακής εφεδρεία.

Μεταξύ αυτών είναι οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ- για παράδειγμα στελέχη του Δημοσίου ανέφεραν τα ΕΛΤΑ-, φορείς όπως οι Οργανισμοί Λιμένος της χώρας, η ΔΕΘ ΑΕ, η ΑΕ Ελληνικό Φεστιβάλ, άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (όπως το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης που υπάγεται στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης) καθώς και δημοτικές επιχειρήσεις.

Οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν από πλευράς τρόικας για επιτάχυνση της εξυγίανσης των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα οδήγησαν στις αποφάσεις του τελευταίου Υπουργικού Συμβουλίου, βάσει των οποίων καταργείται η 9μηνη προθεσμία που προέβλεπε ο νόμος προκειμένου οι φορείς να προχωρήσουν στην κατάρτιση νέων οργανογραμμάτων και να καθορίσουν ποιοι από τους εργαζομένους σε αυτούς αποτελούν πλεονάζον προσωπικό και πρέπει να μπουν σε εργασιακή εφεδρεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα