Αμερικανικές εκλογές: Λόμπι, παρασκήνιο και ο ρόλος των Ελλήνων

08:53 6/11/2012 - Πηγή: 24wro
Ο δρόμος για τον Λευκό Οίκο είναι στρωμένος με δολάρια. Για την ακρίβεια εκατομμύρια...
δολάρια τα οποία θα παίξουν καθοριστικό ρόλο και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν η τελική επιλογή οφείλεται στις θέσεις των υποψηφίων ή στην ποσότητα του διαφημιστικού χρόνου αλλά και των διαφημίσεων που που μπορούν να εξαγοράσουν μέσω των χρημάτων που λαμβάνουν οι υποψήφιοι πρόεδροι μέσω των Δωρεών.

Οι εκλογές
του 2012 είναι οι πιο δαπανηρές στην ιστορία των Η.Π.Α. Αυτός ο πακτωλός χρημάτων για προεκλογική χρήση οφείλεται στο γεγονός ότι πρόσφατα το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ανέτρεψε μια απόφαση που ίσχυε τον τελευταίο αιώνα και επιτρέπει πλέον σε "επιτροπές πολιτών" να δέχονται χρηματικές δωρεές ανεξαρτήτως μεγέθους, ώστε να υποστηρίζουν τον υποψήφιο της αρεσκείας τους.

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο "Κέντρο Πολιτικής Ανταπόκρισης" (Center for Responsive Politics) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, το "πακέτο" του ζεστού πολιτικού χρήματος προς τους δύο υποψηφίους αυτών των εκλογών, προβλέπεται να σπάσει κάθε άλλο προηγούμενο ρεκόρ, αγγίζοντας σχεδόν τα 1,8 δισ. δολάρια!

Σημειώνεται ότι η πιο "προσοδοφόρα" προεκλογική εκστρατεία στη μέχρι σήμερα πολιτική ιστορία των ΗΠΑ, ήταν η προηγούμενη των Obama -ΜcCain , που "απέφερε" στα εκλογικά επιτελεία των δύο υποψήφιων, συνολικά περίπου 1,5 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι η νομοθεσία των ΗΠΑ επιτρέπει πλέον την ανώνυμη ενίσχυση υποψηφίων για πολιτικά αξιώματα μέσα από ειδικά ταμεία (super PACs, όπως ονομάζονται) τα οποία δεν υποχρεούνται να δημοσιοποιήσουν τα ονόματα των μελών τους.

Τι είναι τα super Pacs;

Οι λεγόμενες "υπερεπιτροπές" (super-Pacs) αποτελούν συμβατικές επιτροπές πολιτικής δράσης που μπορούν να εισπράττουν απεριόριστα ποσά από τις εταιρείες και να τα δαπανούν μέχρι την παραμονή των εκλογών.

Οι ιδιώτες, αντίθετα, μπορούν να δώσουν ο καθένας μέχρι 2.500 δολάρια στην εκστρατεία ενός υποψηφίου. Στις φετινές εκλογές συστήθηκαν 313 super Pacs.

Μεγαλύτερη υπέρ του Mitt Romney, είναι η οργάνωση Restore Our Future, στην οποία έχουν δώσει ποσά πολλοί επιχειρηματίες αλλά και επικεφαλής hedge funds όπως ο John Polson, γνωστός από την κερδοσκοπία του στην αγορά των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου.

Η μεγαλύτερη υπερεπιτροπή που υποστηρίζει τον Barack Obama λέγεται Priorities Action USA και έχει συγκεντρώσει 36 εκατ. δολάρια.

Ήδη δύο super PACs έχουν δαπανήσει συνολικά 10 εκατ. δολάρια για διαφημίσεις αρνητικού περιεχομένου για τον πρόεδρο Barack Obama

Οι χρηματοδότες του Barack Obama

Ο Barack Obama είναι και ο μοναδικός εν ενεργεία πρόεδρος που στην εκστρατεία του για την επανεκλογή, έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους ιδιώτες χρηματοδότες από οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο στην Αμερικής

Τον περασμένο Ιανουάριο, στην καθιερωμένη ομιλία του για την "κατάσταση της ένωσης", κατήγγειλε με ρητορικό μένος τη "διαβρωτική επιρροή του χρή
Keywords
Τυχαία Θέματα