Ακτινογραφία των ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα

19:13 3/11/2012 - Πηγή: 24wro
Οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις, θέλουν την Ελλάδα να αποτελεί ...
στο μακρυνό μέλλον «δούρειο ίππο» για την ενεργή παρουσία της Ρωσίας στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, τον διακαή πόθο του Κρεμλίνου μετά την περεστρόικα.

Εδώ και δεκαετίες ένας μύθος συνόδευε τα ρωσικά κεφάλαια που κατευθύνονταν για επενδύσεις στην Ελλάδα: πολλοί μιλούσαν για αυτά, ελάχιστοι όμως τα έβλεπαν πραγματικά. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η εικόνα
αυτή δείχνει να αλλάζει, όπως διαπιστώνει εκτεταμένο ρεπορτάζ που φιλοξενείται στο Capital.

Ο γεωπολιτικός ρόλος που μπορεί να παίξει η Ελλάδα έγινε περισσότερο εμφανής κατά τη διαδικασία χάραξης των αγωγών φυσικού αερίου και, αν τελικά τα μεγαλεπήβολα σχέδια δεν ευοδώθηκαν, η ανακάλυψη κοιτασμάτων αερίου στην ευρύτερη περιοχή αναθέρμανε προφανώς το ενδιαφέρον.

Επιπλέον, καθώς ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη υποχωρεί, οι Ρώσοι μεγιστάνες, που παρατηρούσαν τις ευκαιρίες κατά το προηγούμενο διάστημα, αρχίζουν δειλά-δειλά να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να δούμε μπαράζ επιχειρήσεων να «βγαίνουν για ψώνια» στη χώρα μας.

Οι χαμηλές αποτιμήσεις -ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ύφεσης- και η νομισματική σταθερότητα καθιστούν προφανώς ευκολότερη τη διαδικασία, ωστόσο η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη ενδιαφέρει τους Ρώσους επιχειρηματίες και για ακόμα έναν λόγο. Αυτός δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει τον δούρειο ίππο για την είσοδο των Ρώσων στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, που αποτελεί τον διακαή πόθο μετά την περεστρόικα.

Νέοι παίκτες

Για τους λόγους αυτούς, ο ρωσικός παράγων φιλοδοξεί να αποκτήσει πρωταγωνιστικό πολιτικό και, κυρίως, οικονομικό ρόλο στη Μεσόγειο. Τα πρώτα δείγματα είχαν αρχίσει να γίνονται ορατά από την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, πάγωσαν όμως αμέσως μετά το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Για αρκετό καιρό, η μεγαλύτερη ρωσική επένδυση ήταν αυτή της JSC Concern Sistema Group στην Intracom Telecom, θυγατρική του ομίλου Intracom. Οι Ρώσοι δαπάνησαν 120 εκατ. ευρώ το 2006 για να αποκτήσουν το 51% της ελληνικής εταιρείας, με στόχο να τη μετατρέψουν σε έναν διεθνή πάροχο τηλεπικοινωνιακών συστημάτων.

Πρόσφατα προστέθηκε ακόμα μία, της SI Capital Partners, που, σε κοινοπραξία με τη Simos Foods Α.Ε. (90% το fund και 10% η ελληνική εταιρεία), εξαγόρασε έναντι 21 εκατ. ευρώ το 67,77% της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη. Στην περίπτωση αυτή δεν έχει τόση σημασία το απόκτημα, αλλά ο αγοραστής. Η ρωσική SI Capital Partners αποτελεί επενδυτικό σχήμα με μεγάλες θέσεις σε ορυχεία, στον χρηματοοικονομικό τομέα της Γαλλίας (Quantam Group), τον αγροτικό τομέα της Ρωσίας (Mercury, αντιπρόσωπος των αμερικανικών γεωργικών μηχανημάτων John Deere), τον αεροπορικό (EAS) και την εκμετάλλευση ορυχείων χρυσού (OMC Resources στην Τανζανία).

Ενέργεια, τράπεζες, real estate

Το μεγάλο, όμως, «παιχνίδι» αφορά την ενέργεια, το real estate και τις τ
Keywords
Τυχαία Θέματα