Αιμορραγία 3,3 δισ. ευρώ σε ταμεία και ΟΑΕΔ

03:45 12/5/2011 - Πηγή: 24wro

Μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων «φέρνει» η οικονομική κρίση...



που δημιουργεί «μαύρη τρύπα» 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και στον ΟΑΕΔ. Την ίδια στιγμή το υπουργείο Εργασίας καλείται να συγκεντρώσει 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσα από μία σειρά μέτρων περιορισμού των δαπανών
και αύξησης των εσόδων.
Το νέο «τοπίο» που διαμορφώνεται περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
1 Μειώσεις μισθών. Η επέλαση των ευέλικτων μορφών εργασίας και η εφαρμογή ατομικών συμβάσεων συρρικνώνουν το εισόδημα των μισθωτών. Οι μειώσεις έφτασαν πέρσι το 9,3% (λαμβάνοντας υπόψη και την πορεία του πληθωρισμού) και αναμένεται νέα μείωση της τάξης του 5,8% φέτος.
Αιμορραγία 3,3 δισ. ευρώ σε ταμεία και ΟΑΕΔ
Την ίδια στιγμή η τρόικα ζητά πρόσθετα μέτρα για περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, θέμα που η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη θα συζητήσει και με τους κοινωνικούς εταίρους. Μεταξύ άλλων θα υπάρξουν παρεμβάσεις στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου (που αναμένεται να έχουν τριετή διάρκεια και να ανανεώνονται μέχρι τρεις φορές) και στο ελαστικό οκτάωρο (με τη διάρκεια εφαρμογής του μέτρου να πηγαίνει πιθανότατα στους έξι μήνες).
2 Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις σε όσους φορείς έχουν ελλείμματα. Σε όσα ταμεία είναι στο «κόκκινο» οι μειώσεις από την 1η Ιανουαρίου 2012 θα αφορούν και στους νυν συνταξιούχους και για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Παράλληλα θα υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι και στα ταμεία κύριας ασφάλισης, για να διαπιστωθεί το κατά πόσο τηρείται το πλαφόν στις καταβαλλόμενες συντάξεις.
3 Αυστηροποίηση των κριτηρίων καταβολής των επιδομάτων. Η διαδικασία απογραφής όλων των επιδομάτων και των δικαιούχων ολοκληρώνεται το τρίτο τρίμηνο του έτους. Στη συνέχεια είτε θα αυξηθούν οι προϋποθέσεις χορήγησης των επιδομάτων (π.χ. ανεργίας) είτε θα μπουν αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια στα κοινωνικά επιδόματα.
Οι ραγδαίες εξελίξεις στην αγορά εργασίας -αύξηση ανέργων και μείωση μισθών- επηρεάζουν άμεσα και το ασφαλιστικό σύστημα. Η συρρίκνωση των εσόδων από τις εισφορές αλλά και η υλοποίηση πακέτου δράσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας δημιουργούν πρόσθετα έξοδα για τα ταμεία.
Σύμφωνα με αποκαλυπτικά στοιχεία του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη:
* Η αύξηση της ανεργίας κατά 3 μονάδες μειώνει τα έσοδα των ταμείων κατά 960 εκατομμύρια ευρώ.
* Τα προγράμματα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας κοστίζουν στο σύστημα 840 εκατομμύρια ευρώ.
* Η μείωση των μισθών οδηγεί σε συρρίκνωση των καταβαλλόμενων εισφορών. Οι απώλειες για το ασφαλιστικό σύστημα -κυρίως για το ΙΚΑ- υπολογίζονται σε 800 εκατομμύρια ευρώ.
* Η αύξηση του αριθμού των επιδοτούμενων ανέργων κατά 100.000 άτομα θα αυξήσει τα έξοδα του ΟΑΕΔ κατά 700 εκατομμύρια ευρώ.
Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση το υπουργείο Εργασίας δίνει μάχη για τον περιορισμό των δαπανών και φιλοδοξεί να εισπράξει φέτος ένα δισεκατομμύριο
Keywords
Τυχαία Θέματα