VIDEO: Ο μποξέρ που αρνήθηκε τα δολλάρια

22:35 2/8/2011 - Πηγή: 24wro
Διαβάστε την ιστορία του Τεόφιλο Στίβενσον, ο οποίος στις 2 Αυγούστου 1980…
κατέκτησε το τρίτο του χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο.


«Τι αξία έχουν μερικά εκατομμύρια δολλάρια μπρος στην αγάπη οκτώ εκατομμυρίων Κουβανών;». Οι περισσότεροι στη θέση του Τεόφιλο Στίβενσον θα το σκέφτονταν αλλιώς και θα έλεγαν το «ναι» στην πρόταση των Αμερικανών να γίνουν επαγγελματίες και να λύσουν το πρόβλημα της ζωής τους. Όμως, ο Κουβανός πυγμάχος, ο οποίος σαν σήμερα ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του ολυμπιακού
βάθρου για τρίτη διαδοχική φορά, πήγε κόντρα στο ρεύμα. Γι' αυτό και έμεινε στην ιστορία.


 Ήδη ξακουστός για τις πυγμαχικές ικανότητές του από το 1972, όταν συνέτριψε όλους τους αντιπάλους του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου κατακτώντας το πρώτο χρυσό, δέχθηκε την πρόταση να γίνει επαγγελματίας μετά τη δεύτερη επιτυχία, το 1976 στο Μόντρεαλ.
Συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί του πρότειναν να διεκδικήσει με τη μία τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή από τον Μοχάμεντ Άλι, προσφέροντάς του το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 5 εκατομμυρίων δολλαρίων (ποσό που θα πολλαπλασιαζόταν αν νικούσε)! Προς έκπληξή τους, η απάντηση που έλαβαν ήταν αρνητική. Και η αφοπλιστική εξήγηση του Στίβενσον (αυτή που διαβάσατε στον πρόλογο) τους έκοψε κάθε διάθεση να τον ξαναπλησιάσουν.


O Στίβενσον παρέμεινε ταπεινός και ταγμένος στον ερασιτεχνισμό. Ίσως να έχασε την ευκαιρία να βγάλει χρήματα και να κερδίσει τίτλους απέναντι σε ξακουστά ονόματα της επαγγελματικής πυγμαχίας, αλλά ο μύθος που τον περιβάλλει οφείλεται εν πολλοίς σ' αυτήν τη γενναία στάση που κράτησε τότε. Χαρη σ' εκείνο το «όχι», άλλωστε, έγινε ο δεύτερος ερασιτέχνης πυγμάχος, μετά τον Ούγγρο Λάσλο Παπ (1948, 1952, 1956), που αναδείχθηκε χρυσός ολυμπιονίκης για τρίτη διαδοχική φορά. Στις 2 Αυγούστου 1980 νίκησε στον τελικό των +81 κιλών τον Σοβιετικό Πιοτρ Ζάεφ με 4-1 (δηλαδή τέσσερις κριτές τον ανακήρυξαν νικητής έναντι ενός που έκρινε ότι υπερείχε ο Ζάεφ) και ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου κάνοντας περήφανους τους συμπατριώτες του.


Αν η Κούβα δεν ακολουθούσε τη γραμμή της «μαμάς» ΕΣΣΔ και δεν συμμετείχε -όπως και οι περισσότερες κομμουνιστικές χώρες- στο μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες, το 1984, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Στίβενσον θα είχε φτάσει τα τέσσερα χρυσά. Άλλωστε, τον Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς, νίκησε άνετα τον μετέπειτα χρυσό ολυμπιονίκη, Αμερικανό Τάιρελ Μπιγκς και το 1986, σε ηλικία 34 ετών, διατήρησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή συντρίβοντας τον Άλεξ Γκαρσία. Και πάλι, όμως, θεωρείται ο κορυφαίος πυγμάχος όλων των εποχών στην ολυμπιακή ιστορία.


Μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Τεόφιλο Στίβενσον συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως προπονητής της εθνικής ομάδας της Κούβας. Στενός φίλος του Φιντέλ Κάστρο, λατρεύεται σαν θεός στην πατρίδα του, όπως και ο διάδοχός του, Φελίξ Σαβόν, ο οποίος επανέλαβε το κατόρθωμά του κερδίζοντας τρία χρυσά μετάλλια στους
Keywords
Τυχαία Θέματα