VIDEO: Καλά κάναμε και τον δέσαμε, λέει το νοσοκομείο Ρίου για τον 16χρονο με αυτισμό

12:31 20/6/2013 - Πηγή: 24wro
Πανελλήνιο σοκ είχαν προκαλέσει προ ημερών οι καταγγελίες της οικογένειας ενός 16χρονου αυτιστικού παιδιού ότι οι γιατροί...
της Ψυχιατρικής κλινικής του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου της Πάτρας, όπου και νοσηλεύεται, τον έχουν δεμένο με ιμάντες για πολλές μέρες 24 ώρες το 24ωρο.

Μάλιστα η φωτογραφία που έδειχνε τον έφηβο δεμένο χειροπόδαρα έχει εξοργίσει γνωστούς επιστήμονες αλλά και εκπροσώπους συλλόγων που κατηγορούν τους ψυχιάτρους του Ρίου.

Από την άλλη η ψυχιατρική
κλινική υπερασπίζεται την τακτική της, καθώς με έγγραφο που απέστειλε στην διοίκηση του νοσοκομείου ισχυρίζεται πως το δέσιμο στο κρεβάτι με ιμάντες είναι ενδεδειγμένο.

Ο αναπληρωτής καθηγητής κύριος Γουρτσής δηλώνει πως ο ασθενής είχε μεταφερθεί αρχικά σε κατάσταση αμοκ στο νοσοκομείο και στα εξωτερικά ιατρεία δόθηκε εντολή για ενέσιμη αγωγή. Η διέγερση όμως δεν υποχωρούσε και έτσι χρειάστηκε νοσηλεία. Ο γιατρός υποστηρίζει ακόμη πως η διέγερση συνεχιζόταν σε απρόβλεπτο χρόνο και έτσι απαιτήθηκε το δέσιμο του.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ

Ανακοίνωση για τις συνθήκες νοσηλείας του έφηβου με αυτισμό στο νοσοκομείο του Ρίου (δεμένος με ιμάντες στο κρεβάτι του), εξέδωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αχαΐας.

Στην επιστολή αναφέρεται:

"Ο Σύλλογος των Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αχαΐας πληροφορήθηκε από τα Μ.Μ.Ε. για τις απάνθρωπες συνθήκες νοσηλείας μαθητή του σχολείου μας στην Ψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου. Η αίσθηση που προκάλεσε στους γονείς και στο εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου μας ήταν μια απερίγραπτη οδύνη, ανησυχία και αποτροπιασμός για τη μεταχείριση του μαθητή μας, που έφερε στη μνήμη μας κακές αναμνήσεις και εικόνες του παρελθόντος.

Αναρωτηθήκαμε αν αυτή η μέθοδος είναι η ενδεδειγμένη και Ιατρικά αποδεκτή σε παιδιά με αυτισμό που παρουσιάζουν δύσκολες συμπεριφορές, οι οποίες δεν είναι σύμπτωμα της διαταραχής τους, αλλά αποτέλεσμα της ακατάλληλης εκπαίδευσης και της έλλειψης υποστηρικτικών δομών, όπως υποστηρίζει η Παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Δυστυχώς όμως στη χώρα μας τα παιδιά με Αυτισμό είναι αυτά που σε μεγαλύτερο ποσοστό εξαιρούνται από την εκπαιδευτική διαδικασία και σαν έφηβοι και ενήλικες γίνονται θύματα μεσαιωνικών μεθόδων καταστολής σε μονάδες Ιδρυματικού τύπου. Είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι η κατάλληλη εκπαίδευση είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων των ατόμων με Αυτισμό και για την ανακούφιση των οικογενειών τους, ώστε να εκλείψουν τέτοια τραγικά και απάνθρωπα φαινόμενα ψυχιατρικής καταστολής.

Οι προσπάθειες γονέων να κινητοποιήσουν το ενδιαφέρον της Ελληνικής πολιτείας για τη δημιουργία αφ’ ενός κατάλληλων δομών και αφ’ ετέρου της εκπαίδευσης των εμπλεκομένων επαγγελματιών της εκπαίδευσης και της υγείας, υπήρξαν μεγάλες, αλλά τα αποτελέσματα πενιχρά. Η έλλειψη επιστημονικής γνώσης και η απουσία υποδομών για τον Αυτισμό τρομάζουν τους γονείς περισσότερο και από την ίδια τη διαταραχή !!! Το αποτέλεσμα είναι να αντιμετωπίζονται τα άτομα με Αυτισμό σαν ασθενείς με Ψυχικές παθήσεις (σχιζοφρένεια ή μανιοκατάθλιψη) μια τακτική με ολέθρια αποτελέσματα !!!

Η αίσθηση των οικογενειών που έχουν άτομα με Αυτισμό (που είναι περισσότερες από 600 στην πόλη μας) ότι μπορεί να έχουν παρόμοια μεταχείριση εάν χρειαστεί να ζητήσουν ψυχιατρική βοήθεια, μας προκαλεί οργή, απόγνωση και απελπισία.

Η άμεση και κατάλληλη αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης του μαθητή αποτελεί υποχρέωση των αρμοδίων και η αποτροπή παρόμοιων γεγονότων επιτακτική ανάγκη για την τοπική κοινωνία.

Σημ. Η επιστολή συντάχθηκε από το Δ.Σ. του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του ΕΕΕΕΚ Αχαΐας".

to-gamato.com
Keywords
Τυχαία Θέματα