To Τwitter στο Μεξικό είναι ζήτημα ζωής και θανάτου

16:25 28/9/2011 - Πηγή: 24wro
Ήδη έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για διασάλευση της δημόσιας τάξης …
από tweets χρηστών. Την ίδια στιγμή ωστόσο τα κοινωνικά δίκτυα βοηθούν στην καθημερινή επιβίωση.


Πριν να φτάσει η αστυνομία ή οι δημοσιογράφοι στην υπόγεια διάβαση έξω από την Veracruz, όπου ένοπλοι άφησαν στον δρόμο 35 νεκρούς -και μάλιστα σε ώρα αιχμής- το Twitter είχε ήδη «βουήξει» από αξιόλογες σχετικές πληροφορίες.


«Αποφύγετε την Plaza
Las Americas», έγραψαν αρκετοί δίνοντας την τοποθεσία, «υπάρχουν ένοπλοι και δεν είναι ούτε στρατιώτες ούτε ναυτικοί, έχουν τα πρόσωπα τους καλυμμένα».


Τέτοιες μαρτυρίες είναι κοινός τόπος στο Μεξικό ιδίως μέχρι πέρσι


και κυρίως σε βίαιες πόλεις όπου οι όμιλοι media είχαν «συμβιβαστεί» με τη διαφθορά ή με φονικές ενέργειες. Ωστόσο, το αξιοσημείωτο είναι ότι τη μέρα των γεγονότων στην Veracruz οι αρχές κατηγοριοποίησαν ως έγκλημα την χρήση του Twitter και άλλων κοινωνικών δικτύων για διασάλευση της δημόσιας τάξης.


Πρόκειται για τον πρώτο νόμο τέτοιου περιεχομένου στο Μεξικό, ωστόσο, όλα δείχνουν ότι δεν θα είναι ο τελευταίος. Σε τουλάχιστον άλλη μια πολιτεία, την Tabasco, εξετάζεται παρόμοιο μέτρο ενώ σε όλη την μεξικανική επικράτεια οι αρχές παραπονιούνται για τις νέες τεχνολογίες και τη διάδοση φημών που αυτές διευκολύνουν. Δύο άνθρωποι στην Veracruz κατηγορήθηκαν τον προηγούμενο μήνα για τρομοκρατία και σαμποτάζ επειδή έστειλαν μηνύματα στο Twitter και διέδωσαν μια λανθασμένη φήμη ότι υπήρχε επίθεση σε σχολεία· ακολούθησε πανικός με γονείς οι οποίοι κατέκλυσαν τους δρόμους, σπεύδοντας να δουν τι έχει γίνει.


Παρόλα αυτά, σύμφωνα με ακαδημαϊκούς και πολλούς Μεξικανούς, τα social media έχουν γίνει μια αναγκαιότητα στο Μεξικό, «αποκτώντας» μια αποστολή διαφορετική από αυτή που αναδύξηκε στις εξεγέρσεις της «Αραβικής Άνοιξης» ή στην Κίνα. Σ’ αυτές τα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιήθηκαν για να ενοποιήσουν ομάδες που ήταν διεσπαρμένες σε μεγάλες περιοχές ενώ στο Μεξικό χρησιμοποιούνται στη βάση της επιβίωσης σε τοπικό επίπεδο.


«Δεν πρόκειται για πράξεις ανατροπής του πολιτικού συστήματος», λέει ο Nicholas Goodbody καθηγητής πολιτισμικών σπουδών στο Williams College. «Πρόκειτια μάλλον για ανθρώπους που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα καθημερινά».


Όπως και να’ χει, η έκρηξη των ηλεκτρονικών δικτύων είναι το αποτέλεσμα των τάσεων που δημιουργούν αλλά και καταστρέφουν κοινότητες. Το Μεξικό σήμερα είναι υψηλά διαδικτυωμένο και πολύ επικίνδυνο. Γύρω στους 40.000 ανθρώπους έχουν ήδη σκοτωθεί στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών, τα τελευταία 5 χρόνια, την ίδια στιγμή που η μεσαία τάξη αναπτύσσεται, πανικοβάλλεται αλλά παράλληλα δια-δικτυώνεται.


Τα κινητά εμφανίζουν μεγάλη διείσδυση ενώ οι χρήστες στο Τwitter ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια χρήστες. Οι διαδικτυακοί χρήστες είναι περισσότεροι από 30 εκατομμύρια εκ των οποίων το 95% έχουν προφίλ στο Facebook.


«Τα social
Keywords
Τυχαία Θέματα