Maya Plisetskaya: Η απόλυτη μπαλαρίνα χορεύει στα 85 της χρόνια

13:50 7/4/2011 - Πηγή: 24wro
Στο άκουσμα του ονόματός της και μόνο, οι θαυμαστές του μπαλέτου ριγούν από δέος...
πόσο μάλλον - και αυτό ισχύει γενικότερα - να την αντικρίζουν να χορεύει.
Η Maya Plisetskaya έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής στις 14 και 15 Απριλίου για 2 παραστάσεις με το «Ave Maya», ένα έργο ειδικά χορογραφημένο γι' αυτήν, από τον καλό της φίλο και συνεργάτη Maurice Bejart.
Την συνοδεύουν κορυφαίοι χορευτές (étoiles) από τα μεγαλύτερα μπαλέτα του κόσμου, όπως, τα Βασιλικά Μπαλέτα του Λονδίνου, τα Μπαλέτα της Εθνικής Όπερας του Παρισιού, τα Μπαλέτα του Θεάτρου Mariinsky, το Εθνικό
Μπαλέτο της Αγγλίας, το Συγκρότημα Φλαμένκο Carlos Saura και τα Μπαλέτα Βolshoi.
Πρόκειται για ένα σπουδαίο γεγονός, στο οποίο πέρα από την ξέχειλη αισθητική και το απάνθισμα της τέχνης του χορού, οι θεατές θα έχουν την μοναδική εμπειρία να παρακολουθήσουν τον ζωντανό θρύλο του μπαλέτου, να χορεύει επί σκηνής στα 85 της χρόνια!

Ήταν 3 ετών όταν φάνηκε το ταλέντο που κουβαλούσε.
Πριν τα 10 της χρόνια ήταν ήδη στην Ακαδημία μπαλέτου Βolshoi, από όπου αποφοίτησε στα 18 της, βιώνοντας το δύσκολο Σοβιετικό καθεστώς και το χαμό του πατέρα της από αυτό.
Με την έξοδο από την Ακαδημία, άνοιξαν οι πόρτες μιας θαυμαστής καριέρας, η οποία χτίστηκε με τεράστιο μόχθο, συνεχή προσπάθεια, απύθμενη περηφάνια και αξιοπρέπεια και λατρεία για το αντικείμενο της τέχνης της.
Γίνεται prima ballerina στα Βolshoi, με απόγειο της καριέρας της τον τίτλο της «Απόλυτης Πρώτης Μπαλαρίνας», περνώντας δια πυρός και σιδήρου, λόγω της ραγδαίας αναγνώρισής της, ενώ ήταν μια Ρωσίδα του σιδηρούν παραπετάσματος.
Τέτοιοι τίτλοι δεν χαρίζονται σε καμία περίπτωση και απαιτούν αυταπάρνηση και ολοκληρωτική αφοσίωση.
Οι τιμητικές της διακρίσεις είναι τόσο πληθωρικές, όσο και η παρουσία της, στις οποίες συγκαταλέγεται η διάκριση της Λεγεώνας της Τιμής.
Τα αφιερώματα σε αυτήν μετριούνται σε χιλιάδες σελίδες με την Financial Times να της αφιερώνει στα 80 της χρόνια, τα πιο θεϊκά λόγια, που υμνούν την ίδια και τη δουλειά της.
Παντρεύτηκε το 1958 στα 33 της χρόνια, τον κατά 7 χρόνια νεότερό της εξαιρετικό Ρώσο συνθέτη και πιανίστα Rodion Shchedrin (16/12/1932)  και ζουν μαζί έως σήμερα, χορτασμένοι από μια υπέροχη ζωή.
Το 1993 έγινε Ισπανίδα πολίτης και ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τα απομνημονεύματά της, που έχει μεταφραστεί σε πάνω από 14 γλώσσες με τεράστια απήχηση.
Οι παγκόσμιες περιοδείες της έμοιαζαν με μαγική περιπλάνηση ακόμα και για τους πράκτορες της KGB που εισέβαλαν στα καμαρίνια της, ενώ για χάρη της ο πύργος του Eiffel ντύθηκε με ένα τεράστιο πανό, με τον τίτλο «Ave Maya».

Γεννημένη στις 20/11/1925 στη Μόσχα, το ζώδιο του Σκορπιού είναι αποτυπωμένο στο συνταρακτικό της βλέμμα, ενώ η Σελήνη στον Αιγόκερω υπογράφει για τη σταθερότητα στο σκοπό, που επέδειξε στη ζωή της.
Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε ώρα γέννησης, ώστε να αποδειχθεί το μεγαλείο της με αστρολογική σαφήνεια, με τους πλανήτες της εγκατεστημένου
Keywords
Τυχαία Θέματα