M.KANTAΦI: Μια ζωή γεμάτη βαρβαρότητα, πλούτο και ιδιορρυθμίες

11:51 21/10/2011 - Πηγή: 24wro

Ο Μουαμάρ Καντάφι αποτελεί τον πρώτο ηγέτη-θύμα των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης...
με το θάνατό του να εγκαινιάζει ένα τέλος -μακράς- εποχής για τη Λιβύη, αλλά και τις αραβικές χώρες. Ο πρώην συνταγματάρχης ηγέτης, πάντως, σίγουρα ήταν μία ιδιαίτερη περίπτωση ηγέτη, που χαρακτηρίστηκε, εκτός από τον αυταρχισμό του και από τις έντονες ιδιορρυθμίες του.
Ο Μουαμάρ Αμπού Μινγιάρ αλ Καντάφι, όπως
είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε πριν από 69 χρόνια (7 Ιουνίου του 1942) κοντά στην Σύρτη από γονείς νομάδες. Στα νεανικά του χρόνια ήταν υποστηρικτής του αιγύπτιου ηγέτη και άραβα εθνικιστή, Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, παίρνοντας μέρος στις αντι-ισραηλινές διαφλώσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης του Σουέζ το 1956. Σπούδασε Νομικά, όντως στη συνέχεια ακολούθησε στρατιωτική καριέρα, σπουδάζοντας στην στρατιωτική ακαδημία της Βεγγάζης. Πατέρας οκτώ παιδιών, έχασε μία θετή κόρη κατά τη διάρκεια αμερικανικών επιθέσεων στη Λιβύη το 1986.

Την 1η Σεπτεμβρίου του 1969, μια ομάδα από αξιωματικούς του στρατού υπό την ηγεσία του Μουαμάρ Καντάφι έκανε πραξικόπημα και ανέτρεψε τον βασιλιά Ίντρις, ενώ αυτός βρισκόταν στα στην Ελλάδα για διακοπές (στα Καμένα Βούρλα). Έτσι ο Καντάφι, αν και απλός υπολοχαγός απέκτησε τον βαθμό του συνταγματάρχη που έμελλε να τον συνοδεύει μέχρι τον θάνατό του. Σημειώνεται ότι πριν επιστρέψει στη Βεγγάζη, όπου σημειώθηκε το πραξικόπημα, είχε εκπαιδευθεί στη Βρετανία.

Αποτύπωσε την πολιτική του φιλοσοφία τη δεκαετία του '70 στο «Πράσινο Βιβλίο», ενώ ήταν οπαδός της «παναραβικής μουσουλμανικής ιδέας». Οι σχέσεις του με τη Δύση εντάθηκαν τις δεκαετίες του '70 και του '80, η οποία τον χαρακτήρισε ως έναν ηγέτη με ρατσιστικά και αντισημιτικά αισθήματα, ενώ εκείνος από την πλευρά του, πολέμησε κάθε ιδέα βερβερικής μειονότητας στα εδάφη του, χαρακτηρίζοντας γηγενείς πληθυσμούς της βορείου Αφρικής ως «σχέδια της Δύσης».

Το 1974, μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν κατά του αυταρχικού καθεστώτος του, ενώ τον Απρίλιο του 1976 φοιτητές και καθηγητές πανεπιστημίων θα οργανώσουν μαζικές διαδηλώσεις με τον Καντάφι να στέλνει στρατεύματα σε σχολεία και πανεπιστήμια, όπου συνέλαβαν και εκτέλεσαν δεκάδες μαθητές και φοιτητές. Τις επόμενες ημέρες οι δημόσιοι απαγχονισμοί νεαρών φοιτητών στους κεντρικούς δρόμους της Βεγγάζης προς παραδειγματισμό έδιναν μία γεύση για το τί θα συνέβαινε σε όποιον τολμούσε να τον αμφισβητήσει. Θεωρήθηκε ως στρατιωτικός δικτάτορας, με το καθεστώς του να έχει φυλακίσει και εκτελέσει πολλούς διαφωνούντες, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Λόγω του ότι φερόταν να υποστήριζε τρομοκρατικές επιθέσεις, οι ΗΠΑ επέβαλαν το 1985 κυρώσεις κατά της Λιβύης, ενώ το 1988 πραγματοποιήθηκε η τρομοκρατική επίθεση στο Λόκερμπι της Σκοτίας, εναντίον αμερικανικού αεροσκάφους, με 270 νεκρούς. Το 1991 και τα Ηνωμένα Έθνη επέβαλαν κυρώσεις. Το 2003 ο Καντάφι αναγγέλλει τον τερματισμό του πυρηνικού του προγράμματος και ανέλαβε τη
Keywords
Τυχαία Θέματα