Istanbul calling Παναθηναϊκό!

11:27 3/3/2012 - Πηγή: 24wro
Το 2007, στο περιθώριο του φάιναλ-φορ της Αθήνας και λίγες ώρες πριν...
από τον επικό τελικό του Παναθηναϊκού με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Ντέιβιντ Μπλατ είχε διδάξει σε σεμινάριο προπονητών.

Οι εξέδρες του μικρού γηπέδου στον Άγιο Θωμά είχαν γεμίσει και ο προπονητής της Μακάμπι είχε προκαλέσει πολλές φορές ενθουσιασμό στο πλήθος. Επικοινωνιακός γαρ, με σπάνιο
χιούμορ και με ατάκες που σχεδόν πάντα βρίσκουν ευαίσθητες χορδές του ακροατηρίου του, ο Μπλατ μίλησε για την προπονητική και τις ιδέες του, με αναφορές στην Αρχαία Ελλάδα, το δαιμόνιο ελληνικό μυαλό κι άλλα παρόμοια, άκρως κολακευτικά.
Ομολογώ πως η ανυπομονησία μου να ακούσω τον Αμερικανοεβραίο κόουτς είχε γεννηθεί από τη στιγμή που πληροφορήθηκα το θέμα που θα ανέλυε. “Offense without calls”. Σε ελεύθερη μετάφραση και όσο πιο απλοϊκή εξήγηση, “επιθέσεις χωρίς συστήματα”!
Η ανάγκη για μια τέτοια ιδέα και για να εκπαιδευτεί μια ομάδα σε αυτό το (“τυφλό”) επιθετικό παιχνίδι, γεννήθηκε στο μυαλό του Μπλατ, από την ανάγκη να αντιμετωπίσει με την ομάδα του, τον Παναθηναϊκό και τον Ομπράντοβιτς. Ουσιαστικά έτσι το εξήγησε, όσο υπερβολικό κι αν σας ακούγεται.
“Κύριοι, ο Παναθηναϊκός το έχει αναγάγει σε επιστήμη το scouting του αντιπάλου και δουλεύει σε τέτοιο βαθμό τα συστήματα και το παιχνίδι της ομάδας που θα αντιμετωπίσει, που είναι ασύλληπτο το αποτέλεσμα. Δεν λέω μεγάλα λόγια, μην με κοιτάτε με αυτόν τον τρόπο. Είναι τόσο υψηλό το IQ των παικτών του Παναθηναϊκού, είναι τόσο επίμονος ο Ομπράντοβιτς, που θα σας πω το εξής για να καταλάβετε πως έχουν τα πράγματα: Όταν ο πόιντ-γκαρντ σας δώσει το call, θα δείτε την άμυνα του Παναθηναϊκού να παίρνει θέσεις πριν καν πάρουν τις δικές τους θέσεις οι παίκτες σας! Αν χρειαστεί είναι σε θέση ακόμη και να διορθώσουν τις κινήσεις των παικτών σας! Να που σε όποιον κατευθυνθεί σε λάθος που είναι η σωστή για να πάει” είπε και φαντάζεστε πως είναι αδύνατο να περιγράψω με λόγια τα γέλια που έπεσαν.
Συνέχισε όμως συνεπαρμένος από το γεγονός ό,τι είχε συνεπάρει εκείνος το κοινό του: “Ξέρουν καλύτερα από την ομάδα σας ποιο είναι το σύστημα... Ο Παναθηναϊκός, αλλά και η ΤΣΣΚΑ, το έχουν δουλέψει τόσο πολύ που έχουν σκεφτεί τι θα κάνεις πριν καν το σκεφτούν οι παίκτες σας” είπε στον πρόλογο του ο Μπλατ και έτσι εξήγησε: “μια λύση για να το αντιμετωπίσεις αυτό, είναι να μην δώσει call ο πόιντ-γκαρντ σας και να μην δείξετε από τον πάγκο κάποιο σύστημα που θα πρέπει να ακολουθηθεί από την ομάδα σας”.
Ο προπονητής της Μακάμπι, έβαλε στο παρκέ πέντε παιδιά από την εφηβική ομάδα του Αμαρουσίου για να τον βοηθήσουν και άρχισε να διδάσκει. Όσο πιο έξυπνοι είναι οι παίκτες, τόσο περισσότερες επιλογές τους δίνεις για να λειτουργήσουν σε κάθε πάσα, σε κάθε βήμα του... ελεύθερου συστήματος που ακολουθείται στα “μουγκά”. Πρώτη πάσα στον πλαϊνό; Έχει εκείνος τις χ, ψ, ζ, επιλογές. Αποφασίζει την χ κίνηση; Όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως τότε κινούνται με έναν συγκεκριμένο τρόπο και αυτό το interactive σύστημα εξελίσσεται, με τον Παναθηναϊκό (ή την ΤΣΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα