INDEPENDENT: H ακροδεξιά απειλεί να μολύνει όλη την Ευρώπη

10:13 8/5/2012 - Πηγή: 24wro
Εκτενές άρθρο στα μεγάλα ποσοστά ,σε σχέση με το παρελθόν...
που εξασφαλίζουν τα ακροδεξιά κόμματα ανά την Ευρώπη αφιερώνει η βρετανική εφημερίδα «Independent».
Στο άρθρο του ο δημοσιογράφος Πίτερ Πόπαμ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα κόμματα είναι μεταξύ των νικητών στις εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία, αλλά η ακροδεξιά απειλεί να μολύνει ξανά την πολιτική ζωή σε
όλη την Ευρώπη.
«Ακροδεξιά κόμματα αναδεικνύονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Φινλανδία, στη Νορβηγία, στην Ουγγαρία, τη Γαλλία και την Ελλάδα, απειλώντας να αποκτήσουν πολιτική εξουσία ή να παίξουν τον δικό τους ρόλο στο πολιτικό σκηνικό», επισημαίνει ο βρετανός αρθρογράφος, κάνοντας στη συνέχεια μια ειδική μνεία στην εγχώρια περίπτωση της Χρυσής Αυγής.
«Ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, είναι ένας ξεκάθαρος οπαδός του Αδόλφου Χίτλερ, τον οποίο έχει αποκαλέσει ως "μια μεγάλη προσωπικότητα της παγκόσμιας ιστορίας", ενώ υιοθετεί τον ναζιστικό χαιρετισμό και μια παραλλαγμένη εκδοχή της σβάστικας ως το έμβλημα του κόμματος του», γράφει ο Πόπαμ, συνεχίζοντας ότι «παρόλο που απέχει έτη φωτός από την κατάληψη θέσεων εξουσίας, η Χρυσή Αυγή μπορεί να καταφέρει κάτι εξίσου επικίνδυνο: να μολύνει, σε ιδεολογικό επίπεδο, τα κόμματα που θα βρίσκονται στην εξουσία».
Παρόμοια επίδειξη δύναμης έγινε πριν μερικές ημέρες και στην Ολλανδία, όταν το ακροδεξιό «Κόμμα για την Ελευθερία» (PVV) του Χερτ Βίλντερς, εγκατέλειψε το τραπέζι των συνομιλιών για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, εξαναγκάζοντας σε παραίτηση την κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας της χώρας.
Ίδια κατάσταση επικρατεί και στη Γαλλία, με το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν να φαίνεται πως θα αναδειχθεί σε ρυθμιστή των επικείμενων βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, αφού η πρώτη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε δείχνει το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο να φτάνει πάλι το 18%, δηλαδή το ίδιο ποσοστό που έλαβε η Λεπέν στον πρώτο γύρο των πρόσφατων προεδρικών εκλογών.
Στην Βρετανία οι «παράφρονες κρυμμένοι ρατσιστές» (όπως τους αποκάλεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον), του ακροδεξιού κόμματος UKIP (Κόμμα για την Ανεξαρτησία του Ηνωμένου Βασιλείου) πήραν το 14% των ψήφων στις προ ημερών τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν. Το UKIP, διαμέσου του ηγέτη του, Νάιτζελ Φάρατζ, υποστηρίζει την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και αντιμετωπίζει με απίστευτη σκληρότητα τους ξένους μετανάστες.
Ο αρθρογράφος κάνει ειδική αναφορά στο ακροδεξιό κόμμα της Φινλανδίας, τους «Αληθινούς Φινλανδούς» του ευρωσκεπτικιστή Τίμο Σόινι, καθώς και στο ακροδεξιό κόμμα Τζομπίκ, στην Ουγγαρία, που συχνά πυκνά επιδίδεται σε αντισημιτικές και ξενοφοβικές ρητορικές, στρέφοντας τα εθνικιστικά του βέλη κυρίως εναντίον των τσιγγάνικων πληθυσμών Ρομά.
«Το μόνο παρήγορο στην όλη υπόθεση είναι πως κανένα από τα ταχέως αναπτυσσόμενα αυτά κόμματα δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να διαμορφώσει μια είδους συμμαχία με κάποιον από τους ομοϊδεάτες του εκτός της επικράτειας τους», συμπληρώνει ο βρετανός αρθρογράφος.
Keywords
Τυχαία Θέματα