H Ελλάδα στην πρώτη 6άδα της ευρωπαϊκής κρουαζιέρας

09:25 24/6/2011 - Πηγή: 24wro
Έκκληση στις ελληνικές αρχές να μην υιοθετούν μέτρα προστατευτισμού και «να αφήσουν...
τον κλάδο της κρουαζιέρας να παίξει το ρόλο του στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» έκανε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κρουαζιέρας Pierfrancesco Vago, Διευθύνων Σύμβουλος της MSC Cruises.

Μιλώντας στο Forum των «Ποσειδωνίων» για τον θαλάσσιο τουρισμό, εξήρε τη σημαντική συμβολή της βιομηχανίας της κρουαζιέρας στην ελληνική
οικονομία και τις τεράστιες δυνατότητές της για περαιτέρω ανάπτυξη. Κάλεσε, όμως, τις ελληνικές αρχές να αντισταθούν στην εσωστρέφεια και στις πολιτικές προστατευτισμού, που θα μπορούσαν να αποθαρρύνουν τις εταιρίες κρουαζιέρας από το να επισκέπτονται την Ελλάδα.

Αποκάλυψε ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μέτρησης της άμεσης δαπάνης του κλάδου στην Ελλάδα , όπου περιλαμβάνονται: αγορές που πραγματοποιούν οι επιβάτες και τα πληρώματα των πλοίων, αμοιβές εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευή και αγορές των εταιριών κρουαζιέρας αυτή ανήλθε, το 2010, σε 580 εκ.ευρώ, και προσέθεσε πως η Ελλάδα αντικατέστησε πλέον τη Φιλανδία και είναι τώρα ανάμεσα στις έξι πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στα έσοδα από τον κλάδο της κρουαζιέρας.

Το 2010 πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 4,5 εκατομμύρια επισκέψεις επιβατών στα Ελληνικά λιμάνια (σχεδόν 20% της συνολικής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Το λιμάνι του Πειραιά κατατάσσεται ως ο πέμπτος ευρωπαϊκός λιμένας κρουαζιέρας στη διακίνηση επιβατών εισοδήματος, με 1.210.000 επιβάτες και συνολικά 700 αφίξεις πλοίων. Νησιά όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Κέρκυρα επισκέφτηκαν 760.000, 650.000 και 580.000 επιβάτες αντίστοιχα.

Ο Aντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κρουαζιέρας δήλωσε ότι για να συνεχιστεί, όμως, η επιτυχία είναι αναγκαίο η Ελλάδα να είναι ένας πρόσφορος τόπος για την επιχειρηματικότητα:

«Χρειαζόμαστε να συνεχίσει να είναι η Ελλάδα ένας πρόσφορος τόπος για την επιχειρηματικότητα, με ένα σταθερό, ασφαλές και αξιόπιστο λειτουργικό περιβάλλον, όπως επίσης με ένα κατάλληλο και κατανοητό κανονιστικό πλαίσιο που δε θέτει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα του κλάδου».

Επέστησε την προσοχή σε ορισμένα σημεία-κλειδιά που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ανάπτυξη του κλάδου και να έχουν σοβαρό αντιπαραγωγικό αντίκτυπο στον τουρισμό κρουαζιέρας στην Ελλάδα και στην ευρύτερη ελληνική οικονομία. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται η προτεινόμενη νομοθεσία για το καμποτάζ, οι προτεινόμενες αυξήσεις στις χρεώσεις και τις εισφορές πολύ πάνω από τον πληθωρισμό, η ανάγκη για βελτιωμένα μέτρα προστασίας και η πολιτική κατανομής των θέσεων πλεύρισης».

Σε ό,τι αφορά στις χρεώσεις, ανέφερε ότι αυτές πρέπει να είναι λογικές, διαφορετικά οι εταιρίες της κρουαζιέρας θα αναγκαστούν να μετακινήσουν τα πλοία τους αλλού:

«Η προτεινόμενη χρέωση 3,95 ευρώ ανά επιβάτη για το 2012, παραδείγματος χάριν, αντιστοιχεί σε αύξηση πλέον του 300%. Τούτο είναι παράλογο και αδικαιολόγητο. Στο ίδιο πλαίσιο, ο ΟΛΠ ανακοίνωσε πρόσφ
Keywords
Τυχαία Θέματα