H OIKONOMIKH ΚΡΙΣΗ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ

09:11 20/11/2011 - Πηγή: 24wro
Η οικονομική κρίση βλάπτει σοβαρά την υγεία. Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού αποκλείεται από το σύστημα υγείας …και «κόβεται» η πρόσβασή του για περίθαλψη. Ασθενείς δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τη φαρμακευτική τους περίθαλψη και προσφεύγουν σε...
υπηρεσίες που μέχρι σήμερα αφορούσαν κυρίως μετανάστες και αδύναμες κοινωνικές ομάδες πληθυσμού. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των πολυιατρείων των Γιατρών του Κόσμου: πέρυσι μόλις το 3% των ανθρώπων που αναζητούσαν βοήθεια ήταν Έλληνες.
Φέτος το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 30% και μάλιστα σε κάποια περιφερειακά ιατρεία, όπως στο Πέραμα, πλησιάζει
το 85% - 90%! Οι άνθρωποι που στρέφονται για βοήθεια στους Γιατρούς του Κόσμου είναι κυρίως χαμηλοσυνταξιούχοι, ηλικιωμένοι, νέοι άνεργοι, άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις, που δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τα φάρμακά τους. Αλλά και εκείνοι που μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους, προσφεύγουν στην... αυτοθεραπεία επιλέγοντας, μάλιστα, οι ίδιοι την αγωγή. Μόνο τα αντικαταθλιπτικά χάπια, το τελευταίο διάστημα, παρουσιάζουν κατακόρυφη αύξηση κατά 35%.
Ανισότητες

Τα παραπάνω αποκαλυπτικά στοιχεία παρουσιάστηκαν στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Προαγωγής και Αγωγής Υγείας (14-15 Νοεμβρίου) με θέμα «Η προάσπιση της υγείας στην οικονομική κρίση». Σύμφωνα με την κ. Άννα Ριτσατάκη, τ. επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οικονομική κρίση μεγεθύνει τις ανισότητες στην Υγεία που επιμένουν. Όπως είπε χαρακτηριστικά, και μόνο ο φόβος να χάσεις τη δουλειά σου διπλασιάζει τα ποσοστά κακής υγείας στα άτομα. Ήδη, στην Ελλάδα -σημείωσε- καταγράφεται σημαντική αύξηση της κατάθλιψης και των αυτοκτονιών. Την ίδια στιγμή, τόνισε η κ. Ριτσατάκη, δραματική αύξηση παρουσιάζει το ποσοστό των Ελλήνων που ζητάνε βοήθεια από τους Γιατρούς του Κόσμου: από 3% το ποσοστό έφθασε στο 30%.
Η ανεργία, η ανασφάλεια στην εργασία και η απώλεια εισοδήματος για διαβίωση έχουν σημαντική επίδραση στην υγεία, υπογράμμισε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, αναφερόμενος στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία. Επικαλούμενος ερευνητικά δεδομένα, ο καθηγητής τόνισε ότι η ανεργία συνδέεται με αύξηση της θνησιμότητας από 20% έως 25% της μέσης τιμής σε ισοδύναμες κοινωνικές τάξεις. Σύμφωνα με τον κ. Κυριόπουλου, η αύξηση των ψυχικών διαταραχών, των προβλημάτων εθισμού και εξάρτησης από ουσίες, των αυτοκτονιών και της θνησιμότητας από ισχαιμική καρδιοπάθεια είναι οι πιο εμφανείς επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία του πληθυσμού, οι οποίες επηρεάζουν κυρίως τις χαμηλότερα κοινωνικές τάξεις, Όπως είπε, τα άτομα και οι οικογένειες, οι οποίες βρίσκονται σε χαμηλή θέση διατρέχουν δύο φορές περισσότερο τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και αυξημένης νοσηρότητας, εξαιτίας των προβλημάτων στο εισόδημα, την εκπαίδευση, την ιατρική περίθαλψη, τη στέγαση και τη διατροφή, τα οποία δρουν αθροιστικά.
Πρόσφατη έρευνα σε 26 χώρες της Ε.Ε. έδειξε ότι η αύξηση της α
Keywords
Τυχαία Θέματα