Eκτροχιασμός του ελλείμματος - Μαύρη τρύπα 3 δισ. στα έσοδα

18:01 11/7/2011 - Πηγή: 24wro

Εκτός στόχων κινούνται οι δείκτες του ελλείμματος...
και των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, για το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2011, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του υπουργείου Οικονομικών.  Βάσει των στοιχείων, το έλλειμμα διαμορφώνεται στα 12,781 δισ. ευρώ έναντι στόχου 10,374 δισ. ευρώ και ελλείμματος 9,997 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. 
Την ίδια ώρα, τα έσοδα (Τακτικού και ΠΔΕ) υστερούν κατά 3,051 δισ. ευρώ έναντι των στόχων, ενώ οι συνολικές δαπάνες καταγράφουν μείωση 644 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε
21,814 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 9,3% έναντι του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου. Ωστόσο, τα έσοδα του ΠΔΕ σημειώνουν αύξηση 79,6% ή 306 εκατ. ευρώ.
Το υπουργείο επισημαίνει ότι η «μαύρη τρύπα» αναμένεται ότι θα καλυφθεί το β’ εξάμηνο, μετά την εφαρμογή των φορολογικών μέτρων που προβλέπονται στον εφαρμοστικό νόμο.
Παράλληλα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 8,8%. Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,5% ή κατά 1.110 εκατ. €, λόγω κυρίως των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (κυρίως στον ΟΓΑ και στο ΙΚΑ) λόγω μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές, στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας και στα Νοσοκομεία για την πληρωμή των προμηθευτών τους.
Οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 42,3% ή 1,563 δισ. ευρώ.
Τα παραπάνω στοιχεία, σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών, αφορούν μόνο στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας.
newscode.gr 
Keywords
Τυχαία Θέματα