A.ΣΑΜΑΡΑΣ: Είμαστε ο σπόρος που δεν πεθαίνει-Είμαστε Έλληνες

23:27 26/10/2012 - Πηγή: 24wro
Μία από τις πιο συναισθηματικά φορτισμένες ομιλίες του πρωθυπουργού...
Μία καταπληκτική ομιλία με πολλούς συμβολισμούς και μηνύματα έκανε σήμερα απο την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Οι αναφορές του και οι παρομοιώσεις πολλές και έντονες.

Ελλάδα έχει ξαναπεράσει από μια παρόμοια φάση, με ταπεινωτικές ήττες, Διεθνή Οικονομικό
Έλεγχο και χρεοκοπία και όμως κατάφερε να σηκωθεί γιατί οι Έλληνες είναι ο σπόρος που δεν πεθαίνει" τόνισε συνδεόντας το χτες με το σήμερα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι Έλληνες που πριν 100 χρόνια ελευθέρωσαν την Θεσσαλονίκη δεν διαφέρουν σε κάτι από εμάς.

"Είμαστε οι ίδιοι" ήταν η έκφραση του.

Δεν έλειψαν οι αναφορές του και στον Μέγα Αλέξανδρο και την Μακεδονία:

"Και κάτι ακόμα: με τη μεγάλη εκείνη εξόρμηση του 1912-13, η Ελλάδα έλυσε το Μακεδονικό ζήτημα, μια και καλή και με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο.

Γιατί η Μακεδονία είναι Ελλάδα! Η ιστορία της, η κληρονομιά της, ο Πολιτισμός της, είναι αναπόσπαστα τμήματα της Ελληνικής Ιστορίας, της Ελληνικής κληρονομιάς, του Ελληνικού Πολιτισμού.
Δεν χρειάζεται να τσακωνόμαστε για τον Αλέξανδρο τον Μακεδόνα…
Έλληνας ήταν. Ελληνικά μιλούσε. Σε Έλληνες θεούς πίστευε. Για γενιές πριν απ’ αυτόν οι πρόγονοί του συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπέρτατο κριτήριο Ελληνικότητας τότε. Έλληνα δάσκαλο είχε, τον Αριστοτέλη. Τα ομηρικά έπη είχε κάτω από το προσκέφαλό του. Έλληνες ήρωες διαμόρφωναν το ήθος του - ο Ηρακλής και ο Αχιλλέας - από τους οποίους ο ίδιος καμάρωνε ότι καταγόταν"

ενώ αναφέρθηκε και στον αγαπημένο του Ελύτη:

"Όπως είχε πει και ο Οδυσσέας Ελύτης “Εάν αποσυνδέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις" είπε ο πρωθυπουργός, σε μια ομιλία που προκάλεσε το έντονο χειροκρότημα, ενώ δεν παρέλειψε να θυμηθεί και Ρίτσο που έλεγε "την Ρωμιοσύνη μην την κλαις".

Έντονος ο συμβολισμός και στην φράση του :

"H Eλλάδα δεν είναι χώρος , είναι χώρα. Οι Έλληνες δεν είναι πληθυσμός, είναι λαός" ενώ έκανε μια ακόμα ιστορική σύνδεση πηγαίνοντας 10 χρόνια μπροστά και λέγοντας πως το 2021 , το ελληνικό Έθνος θα γιορτάσει όρθιο και σύσσωμο τα 200 χρόνια από την παλλιγγενεσία.

Ένας ακόμα έντονος συμβολισμός;

Η ομιλία έγινε στο υπουργείο Μακεδονίας και θράκης το οποίο επανασυστήθηκε μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού...

Ο Σαμαράς σήμερα μετά απο καιρό που είχε επιδοθεί σε ένα ανελέητο τεχνοκρατικό χάος για να μείνει όρθια η Ελλάδα, επανήλθε με μια ομιλία -ποταμό , που μόνο ένας πολιτικός οραματιστής και ευπατρίδης μπορούσε να κάνει...

parapolitika.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα