5 καλοί λόγοι να οδηγείς πιο αργά και πώς να το κάνεις

20:58 4/11/2012 - Πηγή: 24wro

Κοιτάζω τους υπόλοιπους οδηγούς γύρω μου και αναρωτιέμαι αν πραγματικά χρειάζεται να πάνε τόσο γρήγορα εκεί που θέλουν...
και αν τελικά θα σταματήσουν να βιάζονται όταν φτάσουν. Αναρωτιέμαι αν πραγματικά αξίζει να καις όλη αυτή τη βενζίνη και να σπάνε τα νεύρα σου και να ρισκάρεις τόσες πολλές ζωές. Κι έπειτα σκέφτομαι και άλλα πράγματα, γιατί η οδήγηση για μένα έχει γίνει ώρα περισυλλογής.
Συνιστώ ανεπιφύλακτα να οδηγείς πιο αργά – για πολλούς λόγους. Ένας από τους καλύτερους λόγους για μένα είναι ότι με κάνει πιο ευτυχισμένη.Είναι ένα πανεύκολο βήμα που μπορείς να κάνεις, αλλά κάνει
τεράστια διαφορά.
Διάβαζα κάπου το παρακάτω που έγραφε κάποιος για την ταχύτητα:
Πρόσφατα απέκτησα ένα GPS navigator. Ανάμεσα στις διάφορες καταπληκτικές λειτουργίες του, έχει μια ένδειξη για την εκτιμώμενη ώρα άφιξης της διαδρομής σου… Το περίεργο της υπόθεσης: Εγώ συνήθως οδηγούσα παντού στο 130% του ορίου ταχύτητας … Σκεφτόμουν ότι έτσι ήμουν πάντα σε εγρήγορση και παράλληλα κέρδιζα χρόνο. Το navigator μου παρόλα αυτά είχε διαφορετική άποψη. Βασικά, όπου κι αν πήγαινα (και κάνω πάνω από 100 χιλιόμετρα τη μέρα) κέρδιζα μόνο 5-10 λεπτά από την εκτιμώμενη ώρα άφιξης!
Απ’ όταν το είδα αυτό, υιοθέτησα ένα νέο τρόπο οδήγησης. Δεν τρέχω.
Μου άρεσε πολύ αυτό το σχόλιο. Συχνά νομίζουμε πως κερδίζουμε χρόνο όταν οδηγούμε πιο γρήγορα, αλλά αυτός ο χρόνος δεν είναι πολύς, και δεν αξίζει την ασφάλεια και την ψυχική σου ηρεμία.
Να απλά 5 λόγοι για να οδηγείς πιο αργά:
Εξοικονομείς καύσιμα. Οι καλύτεροι τρόποι για να εξοικονομήσεις καύσιμα (πέρα από το να οδηγείς λιγότερο, ή να οδηγείς ένα αυτοκίνητο που “από τη μάνα του” ξοδεύει λιγότερη βενζίνη), είναι να αποφεύγεις να το έχεις άσκοπα στο ρελαντί, να επιταχύνεις και να επιβραδύνεις σταδιακά, και να οδηγείς πιο αργά. Με τις τιμές της βενζίνης να βρίσκονται στα ύψη πια, τη σπατάλη βενζίνης που κάνουμε όσο οδηγούμε αδικαιολόγητα γρήγορα, δεν είμαστε σε θέση να την αντέξουμε οικονομικά – λάβε το σοβαρά υπόψη.

Σώζεις ζωές. Η γρήγορη οδήγηση μπορεί να σκοτώσει – άλλους ή/και τον οδηγό. Τα τροχαία ατυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου για παιδιά ηλικίας 12 – 16 ετών. Η γρήγορη οδήγηση σου δίνει λιγότερο χρόνο να αντιδράσεις σε κάτι που θα βρεθεί στο δρόμο σου, όπου ακόμα κι ένα κλάσμα του δευτερολέπτου μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο. Οδήγησε πιο αργά για την ασφάλεια σου, και την ασφάλεια των άλλων γύρω σου… Ακόμα περισσότερο, οδήγησε αργά όταν υπάρχουν ποδηλάτες γύρω, μηχανάκια, σχολεία, και γειτονιές με παιδιά έξω στους δρόμους.

Εξοικονομείς χρόνο? Όπως ωραία ειπώθηκε στο παραπάνω σχόλιο, ενώ νομίζεις πως γλιτώνεις χρόνο οδηγώντας πιο γρήγορα, δεν είναι πολύς τελικά ο χρόνος αυτός. Και δεν αξίζει ο λίγος χρόνος που γλιτώνεις, αν λάβεις υπόψη σου τους υπόλοιπους παράγοντες αυτής της λίστας. Ξεκίνα λίγα λεπτά νωρίτερα, και θα φτάσεις την ίδια ώρα με κάποιον που οδηγούσε πιο γρήγορα αλλά ξεκίνησε αργά. Όταν φτάσεις πάντως, θα είσαι πολύ πιο ευτυχισμ
Keywords
Τυχαία Θέματα