11 πράγματα που δεν γνωρίζατε για την θανατική ποινή

20:24 13/10/2012 - Πηγή: 24wro
Προειδοποίηση: Δεν πρόκειται να διαβάσετε ένα ευχάριστο δημοσίευμα...
Ακόμη κι αν είστε από εκείνη την πλευρά του αιώνιου debate που ισχυρίζεται ότι οι στυγνοί εγκληματίες που δολοφονούν παιδιά δεν αξίζουν
να... βρίσκονται στη ζωή, ακόμη κι αν κατανοείτε(;) τους λόγους που σε 58 έθνη ακόμη βρίσκεται σε ισχύ η εσχάτη των ποινών, το γεγονός ότι η ανθρωπότητα, σε μια εποχή που θέλει να λέει ότι βρίσκεται πάνω από μια χιλιετία μακριά απ’ τον Μεσαίωνα, διαθέτει ακόμη γκιλοτίνες και σπάθες που κόβουν κεφάλια, είναι από μόνο του τραγικό
και αποκρουστικό.

Το να γυρνάμε, όμως, το κεφάλι από την άλλη, και να καθησυχάζουμε τον εαυτό μας με «βαρυσήμαντους» χάρτες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ίδια ώρα που τα τελευταία έχουν αρχίσει να καταπατώνται σωρηδόν και στα μέρη μας, είναι ελαφρώς υποκριτικό, δεν νομίζετε; Οφείλουμε, τουλάχιστον, να ξέρουμε τι γίνεται τριγύρω μας – έστω κι αν οι αιτίες όσων συμβαίνουν παραμένουν παράλογες και ανεξήγητες. Γι’ αυτό κι εμείς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής, συγκεντρώνουμε στοιχεία που πιθανώς δεν γνωρίζατε για την «τιμωρία χωρίς επιστροφή» και σας τα παραθέτουμε.

*Αυτή τη στιγμή, η θανατική ποινή βρίσκεται σε ισχύ σε 58 κράτη του πλανήτη. Στον υπόλοιπο κόσμο, 97 χώρες την έχουν καταργήσει, ενώ τα υπόλοιπα κράτη δεν έχουν προβεί σε εφαρμογή της την τελευταία δεκαετία ή την επιτρέπουν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως σε περιόδους πολέμου.

Ο σημερινός παγκόσμιος χάρτης της θανατικής ποινής: Με γαλάζιο οι περιοχές όπου καταργήθηκε, κόκκινο όπου διατηρείται, πράσινο όπου διατηρείται για ελάχιστες εξαιρέσεις και πορτοκαλί όπου διατηρείται αλλά δεν έχει εφαρμοστεί εδώ και τουλάχιστον 10 έτη. *Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Άρθρο 2 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. απαγορεύουν
την εφαρμογή της θανατικής ποινής. Ουσιαστικά, καμία χώρα της Ευρώπης δεν την επιτρέπει, με μία και μοναδική εξαίρεση: ΗΛευκορωσία ακόμη «θανατώνει τα παιδιά της», έχοντας πραγματοποιήσει δύο εκτελέσεις την περασμένη χρονιά.

*Στην Ελλάδα, η θανατική ποινή καταργήθηκε επισήμως νομοθετικά το 1993 και συνταγματικά το 2001. Ωστόσο, η τελευταία εκτέλεση στην χώρα μας είχε πραγματοποιηθεί το 1972. Τα ξημερώματα της 25ης Αυγούστου εκείνης της χρονιάς, ο Βασίλης Λυμπέρης, έχοντας κάψει ζωντανούς την πρώην σύζυγό του, την πεθερά του και τα δύο του παιδιά στο σπίτι τους στο Χαλάνδρι, καταδικάστηκε και εκτελέστηκε σε πεδίο βολής στο Ηράκλειο. Τρόπος θανάτου ήταν η εκτέλεση από δωδεκαμελές απόσπασμα, ενώ η ιστορία του αργότερα αποτυπώθηκε στην μεγάλη οθόνη, μέσω της ταινίας «Οι σατανάδες της νύχτας».

*Δυστυχώς, παρά την κατάργηση της ποινής στα 2/3 του πλανήτη, σε ισχύ παραμένει στις πιο πολυπληθείς χώρες του κόσμου: Την Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία και τις ΗΠΑ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως πάνω από το 60% του ανθρώπινου πληθυσμού ζει υπό καθεστώτα που επιτρέπουν την θανατική ποινή.

*Στις ΗΠΑ, πιο συγκεκριμένα, η θανατική ποινή βρίσκ
Keywords
Τυχαία Θέματα