11 ερωτήσεις – απαντήσεις για την κυβέρνηση μετά τις εκλογές

00:32 5/6/2012 - Πηγή: 24wro

Στη σκληρή πραγματικότητα, που δεν θα έχει καμία σχέση με τις σημερινές φιλολαϊκές...

εξαγγελίες των κομμάτων, θα εισέλθει η χώρα αμέσως μετά τις κάλπες της 17ης Ιουνίου. Πρώτο ερώτημα ο χαρακτήρας, η φυσιογνωμία και τα πρόσωπα της κυβέρνησης που θα επιχειρηθεί να συγκροτηθεί. Η προσπάθεια αυτή έως τώρα μοιάζει με γόρδιο δεσμό.

1. ΤΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ; Υπό τις παρούσες συνθήκες, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις,
μηδαμινές. Οι δεκατέσσερις μέρες που απομένουν, πάντως, σε συνθήκες κρίσης, είναι ιδιαίτερα μεγάλος χρόνος, κυρίως αν υπάρξουν λάθη από τα πρώτα κόμματα ή πολιτικά γεγονότα που βάζουν την σφραγίδα τους στην προεκλογική περίοδο, δημιουργώντας ρεύμα υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος. Υπ’ αυτήν την έννοια κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, εντούτοις όμως η αυτοδυναμία μοιάζει με απίθανο σενάριο και είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη φορά δεν υπάρχει ούτε καν στο λεξιλόγιο των κομμάτων που διεκδικούν την πρώτη θέση.

2. ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ; Όπως και την επομένη της 6ης Μαΐου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες των διερευνητικών εντολών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα καλέσει την επομένη των εκλογών τον αρχηγό του πρώτου κόμματος και θα του δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης εντός τριών ημερών. Αν δεν το κατορθώσει και παραδώσει την εντολή, η εντολή θα κατατεθεί στον αρχηγό του δεύτερου και εν συνεχεία του τρίτου κόμματος. Αν τα αδιέξοδα συνεχιστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ως ύστατη προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης.

3. ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΕΙ; Με βάση τα αριθμητικά και πολιτικά δεδομένα – πολύ περισσότερο που ο εκλογικός νόμος δίνει μπόνους πενήντα εδρών στο πρώτο κόμμα ανεξαρτήτως ποσοστού και διαφοράς από το δεύτερο - κάτι τέτοιο μοιάζει αδύνατο.

4. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ; Το ΚΚΕ με όλους τους τρόπους έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται με τον παρόντα συσχετισμό δυνάμεων να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση. Τα κόμματα επίσης δεν συζητούν σε καμία περίπτωση τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής, η οποία επίσης δεν συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

5. ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ; Με το νέο δίπολο ΝΔΣΥΡΙΖΑ που δημιουργείται δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Συνεπώς η κυβέρνηση που θα προκύψει είτε θα είναι κυβέρνηση με κορμό ΝΔ και συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και άλλων μικρότερων κομμάτων, είτε κυβέρνηση της αριστεράς με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, τη Δημοκρατική Αριστερά και την ανοχή τουλάχιστον του ΠΑΣΟΚ.

6. ΠΟΙΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΟΥΝ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;

6α. Αν είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ: Κυβέρνηση μπορεί να συγκροτηθεί με κορμό τη ΝΔ και τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, πιθανόν της Δημοκρατικής Αριστεράς, της Δράσης – Δημιουργία Ξανά των Στέφανου Μάνου και Θάνου Τζήμερου αν μπει στη Βουλή, ακόμα και με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, καθώς το κόμμα του Πάνου Καμένου θέτει πλέον ως
Keywords
Τυχαία Θέματα