11 εικονικά και αξέχαστα outfits από ταινίες

Υπάρχουν ταινίες που θες να τις βλέπεις ξανά και ξανά επειδή σε κάνουν να γελάς, να κλαις, να προβληματίζεσαι. Υπάρχουν όμως και κάποιες ταινίες, που θέλεις να τις ξαναδείς, απλά και μόνο επειδή τα κοστούμια των πρωταγωνιστών είναι τόσο μοναδικά, που σου δίνουν απερίγραπτη έμπνευση και σε κάνουν να θαυμάζεις το πόσο μπροστά ήταν για την εποχή τους. Fashion forward φιλμ,

όπως το "Breakfast at tiffany’s" που όχι απλά ήταν ύμνος στο γυναικείο στυλ και την θηλυκότητα αλλά μας έκαναν να αγαπήσουμε τα little black dresses και τις πέρλες και να τα εντάξουμε στο καθημερινό μας ντύσιμο.

Ίσως ο τίτλος αυτού του άρθρου θα έπρεπε να είναι "Τα καλά κορίτσια πάνε στον παράδεισο, τα κακά πάνε παντού" αφού η πλειονότητα των χαρακτήρων που παρουσιάζονται σε αυτές τις ταινίες, θα μπορούσαν άνετα να είναι κολλητές με την BadGal Riri (σμ. Rihanna). Οι πάπιες γίνονται κύκνοι, και μαγεύουν, όχι μόνο με τον χαρακτήρα τους αλλά και με τα ρούχα που φοράνε σε αξέχαστες σκηνές.

Σκηνές όπως ο αποκαλυπτικός χορός, της κακού κοριτσιού Rita Hayworth, στο αξέχαστο "Gilda" και ενώ πολλοί άντρες της εποχής θα την μνημόνευαν για αυτά που έβγαζε, εμείς πάντα θα την θυμόμαστε για αυτά που φορούσε.

Ποιος δεν θυμάται την σαγηνευτικότατη Saron Stone στο "Βασικό Ένστικτο" ή την Marylin Monrοe στο "Επτά χρόνια φαγούρα" με το σέξι άσπρο φόρεμα; Ο αντρικός πληθυσμός έμεινε άναυδος, ενώ εμείς παρατηρούσαμε πόσο ελκυστικό μπορεί να γίνει το πιο αγνό χρώμα.

Ενώ στα 70’s, το "Grease", και η Olivia Newton John, με το τελευταίο outfit της ταινίας, μας άφηνε σκεπτόμενες για το πόσο εύκολα μεταμορφώνεται μια γυναίκα σε άγριο θηλυκό με τα κατάλληλα ρούχα. Κόκκινο κραγιόν, ώμοι έξω και ένα γυαλιστερό disco κολάν, αρκούσαν για να τρελάνει τον John Travolta και να μας πείσει πως δεν είναι κακό να είσαι γυναίκα. Με όλη την έννοια της λέξεως.

Ένας ακόμη ύμνος στην εποχή των 70’s, αλλά στην πιο hippie πλευρά τους είναι το "Almost Famous". Τα κυματιστά μαλλιά, το sheepskin παλτό της Kate Hudson, αλλά και τα χρωματιστά στρόγγυλα γυαλιά τύπου Lennon, έγιναν σύμβολα κατατεθέν της ταινίας, έμπνευση για πολλά σύγχρονα trends, και ένας λόγος παραπάνω που ευχόμαστε να είχαμε γεννηθεί στην πιο bohemian εποχή των τελευταίων δεκαετιών.

Λίγα χρόνια μετά, στα 80’s και σε μια εποχή που δεν φημίζεται για τα δυνατά της trends (βλ. βάτες και περμανάντ) υπήρξαν τρία φιλμ που έσπασαν τα ταμεία στους κινηματογράφους, και τα τηλεοπτικά κανάλια συνεχίζουν να τα προβάλλουν σαν να είναι πρεμιέρες, αλλά και εμείς να τα απολαμβάνουμε σαν να τα βλέπουμε για πρώτη φορά.

Το "Dirty Dancing", το "Pretty Woman" και το "Scarface", είναι αναμφίβολα τρεις ταινίες που άφησαν εποχή. Από το πρώτο όχι μόνο θυμάμαι, τι φοράει η Μπέϊμπι σε κάθε σκηνή, αλλά και την εντύπωση που μου είχε αφήσει η απλότητα αλλά και η κομψότητα των κοστουμιών με αποκορύφωμα το tutu φόρεμα στην τελευταία χορευτική σκηνή. Και ενώ η Μπέϊμπι εκεί που περνούσε απαρατήρητη, αφήνει άφωνα τα πλήθη με τις χορευτικές τις ιδιότητες και την μεταμόρφωση της, η Julia Roberts, στο "Pretty Woman", σαγηνεύει τον Richard Gere, ως ένας χαμαιλέοντας του στυλ, αφού με εκείνο το αξέχαστο κόκκινο φόρεμα και τα μακριά σατέν άσπρα γάντια, χαράχτηκε και στην δική μας μνήμη ως ιέρεια της κομψότητας.

Η Μισέλ Πφάιφερ, στον "Σημαδεμένο", εκτός από μια καταπληκτική ερμηνεία, φόρεσε και ένα απίστευτα chic, μάξι σατέν φόρεμα στο χρώμα του σμαραγδιού. Μην μου πείτε πως δεν το θυμάστε;

Σε μια δεκαετία που πρόσφατα ανέκτησε την χαμένη της δόξα, με την επάνοδο του grunge σε μόδα και μουσική, πολλά τα αξιόλογα φιλμ, λίγα όμως ξεχωρίζουν για τα κοστούμια τους. Η Alicia Silverstone, στο "Clueless", αλλάζει πιο πολλά outfits, από όσα μπορούμε να θυμηθούμε. Το πιο χαρακτηριστικό όμως, είναι σίγουρα το κίτρινο καρό σετ, με τις ψηλές άσπρες κάλτσες. Όσες εξακολουθείτε να είστε πιστές φαν των 90’s, μπορείτε πραγματικά να αντλήσετε έμπνευση από τα outfits της ταινίας.

Διαχρονική απλότητα, είναι το το κλειδί του λουκ που λάνσαρε η Uma Therman, ως Μia, στο all time favorite, "Pulp Fiction". Λίγο mod, λίγο vintage και λίγο tomboy , το κλασικό άσπρο πουκάμισο με το μαύρο παντελόνι, ποτέ δεν φαινόταν πιο στυλάτο και πιο cool με την απαραίτητη -φυσικά- απουσία υποδημάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα