Το Set by Set του τελικού (vids)

Ο κυριαρχικός Ντανίλ Μεντβέντεφ έφερε τα πάνω κάτω στο Arthur Ashe και συντρίβοντας με straight sets τον Νόβακ Τζόκοβιτς, κατέκτησε τον 1ο Grand Slam τίτλο της καριέρας του.

Μπορεί ο Σέρβος να είπε στις δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος του ημιτελικού του με τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ, πως θα παίξει κόντρα στον Μεντβέντεφ σαν να είναι το τελευταίο ματς της ζωής του, όμως ο Ρώσος απορρόφησε όλη την ενέργεια του αντιπάλου του στο court και έκανε υγιεινό περίπατο απέναντι στον κορυφαίο του κόσμου.

Έδειξε τα δόντια του εξ’ αρχής

Με

το… καλημέρα, ο Μεντβέντεφ έδειξε γιατί θα είναι πολύ σκληρό καρύδι για τον Τζόκοβιτς, προκειμένου ο δεύτερος να φτάσει στο ιστορικό Calendar Year Grand Slam.

Ο Ρώσος “έσπασε” το σερβίς του Νόλε στο 1ο game του τελικού και ξεκίνησε ιδανικά την αναμέτρηση, μεταφέροντας την πίεση στην άλλη πλευρά του court. Ο Μεντβέντεφ πήρε αυτοπεποίθηση από το τρομερό ξεκίνημα και σέρβιρε απίστευτα στη συνέχεια του set, φτάνοντας στο 1-0 με συνοπτικές διαδικασίες (6-4).

Τρομερό εναρκτήριο set για τον 25χρονο, που κέρδισε 15/15 πόντους πίσω από το 1ο σερβίς του, σέρβιρε 8 άσους και δεν άφησε πολλά περιθώρια αντίδρασης στον Τζόκοβιτς.

Η αντίδραση έμεινε… στη μουσική

Στο 2ο set ο Τζόκοβιτς μπήκε φουριόζος και προσπάθησε να δείξει πως εκείνος είναι το αφεντικό του Arthur Ashe. Δεν τα κατάφερε όμως, παρά τις πέντε break point ευκαιρίες που είχε στα πρώτα δυο service games του Ρώσου.

Στο 0-1 προηγήθηκε με 0-40, όμως απώλεσε τριπλό break point. Στο 1-2 είχε δυο φορές πλεονέκτημα, όμως καμία από αυτές δεν κατάφερε να το εκμεταλλευτεί, μένοντας με την όρεξη του break.

Ο Μεντβέντεφ σέρβιρε φοβερά για να εξαλείψει τις πιθανότητες του Νο1 του ταμπλό, με τον… DJ του Arthur Ashe να βάζει το χεράκι του για τα καλά. Διαβάστε ΕΔΩ το γιατί.

Η νευρικότητα που προκλήθηκε στο στρατόπεδο του Νόλε, δεν ήταν διαχειρίσιμη για τον 34χρονο και στο αμέσως επόμενο game, το “πλήρωσε”. Ο Μεντβέντεφ έκανε αυτός το πολυπόθητο break (3-2) και πήρε προβάδισμα στο 2ο set.

Στα επόμενα τρία service games του κέρδισε 12/14 πόντους και “έκλεισε” και το 2ο κομμάτι του τελικού με εντυπωσιακό τρόπο, συνεχίζοντας το masterclass από τη βασική γραμμή.

Το “έκλεισε” επεισοδιακά

Ο Τζόκοβιτς έμεινε για 2η φορά φέτος με 0-2 πίσω σε τελικό Major θεσμού, μετά από εκείνον στο Roland Garros, όμως αυτή τη φορά δεν κατάφερε να φτάσει ούτε στο ελάχιστο, κοντά σε μια μεγάλη ανατροπή.

Ο Ρώσος ξεκίνησε τρομερά και το 3ο set, εκμεταλλεύτηκε τα πολλά λάθη του Σέρβου και έδειξε να μετατρέπει σε περίπατο τον τελικό, όταν προηγήθηκε με 4-0 και 5-1. Κάπου εκεί, το κοινό μπήκε γερά στην εξίσωση.

Ο Νόλε έβγαζε σημάδια εξάντλησης, όμως οι γεμάτες κερκίδες του Arthur Ashe τον ωθούσαν να κάνει την ύστατη προσπάθεια ανατροπής. Και την έκανε. Κέρδισε τρία σερί games εκμεταλλευόμενος τη νευρικότητα του Μεντβέντεφ, ο οποίος είχε championship point στο 5-2, όμως… γιουχαρίστηκε(!) για αρκετή ώρα, πριν κάνει διπλό λάθος.

Η κατάσταση έγινε τεταμένη, ο Τζόκοβιτς το πίστεψε, πίεσε ψυχολογικά τον αντίπαλό του και πέτυχε το 1ο του break στο ματς (5-3). Στη συνέχεια κράτησε το σερβίς του, μείωσε σε 5-4 και μετέφερε ξανά την πίεση στον Μεντβέντεφ.

Αφού πρώτα ξέσπασε σε κλάματα, στην καρέκλα του, κατά τη διάρκεια του changeover, ο Νόλε μπήκε ξανά στο court για να κυνηγήσει ένα break που θα μπορούσε να αποδειχθεί “χρυσάφι”. Ο 25χρονος, Νο2 του ταμπλό, όμως, δεν έπεσε στην ίδια παγίδα.

Κράτησε την ψυχραιμία του και στο 3ο championship point του, “έκλεισε” το ματς επεισοδιακά, για να κατακτήσει τον παρθενικό Grand Slam τίτλο της σπουδαίας καριέρας του.

Τα στατιστικά του τελικού

Με 63/89 κερδισμένους πόντους πίσω από το σερβίς του ολοκλήρωσε το ματς ο Μεντβέντεφ, που σέρβιρε 16 άσους και 9 double faults.

Ο Τζόκοβιτς από την πλευρά του, πληγώθηκε αφάνταστα από το κακό 2ο σερβίς του, πίσω από το οποίο κέρδισε μόλις 17/42 πόντους.

Αχίλλειος πτέρνα του Νόλε, τα αβίαστα λάθη. Ο Σέρβος έκανε 38(!), σε αντίθεση με τα 31 του Ρώσου αντιπάλου του. Με 4/8 break points ολοκλήρωσε ο Νο2 του κόσμου, ενώ με 1/6 ο Τζόκοβιτς.

Συνολικά, ο νικητής πήρε 99 πόντους στο ματς, με τον φιναλίστ να κερδίζει 83.

US OPEN MEN’S SINGLES DRAW l WOMEN’S SINGLES DRAW l OOP (-7h)

Δημήτρης Χαλιάπας

The post Το Set by Set του τελικού (vids) appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα