Τι στυλ τένις παίζεις;

Όταν το παιχνίδι σου φτάσει σε ένα σχετικά ικανοποιητικό επίπεδο, ο πιο σίγουρος τρόπος για περαιτέρω εξέλιξη είναι να επιλέξεις ένα από τα πέντε διαθέσιμα στυλ παιχνιδιού, τα οποία αναλύει ο Χρήστος Καραγεωργιάδης, προπονητής τένις με πιστοποίηση από το PTR UK, RPT Europe και LTA UK.

Η επιλογή πρέπει να γίνει με τη βοήθεια έμπειρου προπονητή αφού πρώτα έχεις λάβει υπόψιν έναν μεγάλο αριθμό από σημαντικούς παράγοντες μερικοί από τους οποίους είναι οι εξής:

lang="el-GR">Σωματότυπος

Δυνάμεις/αδυναμίες (π.χ. Δυνατό forehand ή εξαιρετική φυσική κατάσταση)

Μελλοντικοί στόχοι όσων αφορά συμμετοχή σε αγώνες, διακρίσεις, κτλ

Προσωπικότητα

Υπάρχουν πέντε “παραδοσιακά” στυλ παιχνιδιού και λέμε παραδοσιακά γιατί τον τελευταίο καιρό ακούγονται για διάφορα μοντέρνα “υβριδικά στυλ” παιχνιδιού.

1. Επιθετικός baseliner
Ο επιθετικός baseliner έχει σαν στόχο να κυριαρχεί κατά τη διάρκεια του πόντου. Συνήθως έχει πολύ καλό forehand και πιεστικό σερβίς που του επιτρέπει να βάλει σε εφαρμογή το forehand του από σχεδόν όλα τα σημεία του γηπέδου. Ο συνδυασμός 1-2 (δυνατό σερβίς, δυνατό χτύπημα στην άλλη γωνία) είναι χαρακτηριστικό του στυλ αυτού. ‘Οσον αφορά τον σωματότυπο είναι συνήθως δυνατός, ψηλός και καλογυμνασμένος. Τον επιθετικό baseliner τον χαρακτηρίζει ο μεγάλος αριθμός winners κατά τη διάρκεια του αγώνα. Από την άλλη, σε μία κακή μέρα που οι προσπάθειες για winner δεν “βγαίνουν”, ο αριθμός των αβίαστων λαθών είναι ανάλογος ή μεγαλύτερος των χτυπημάτων winner. Αν λοιπόν δεν διακρίνεσαι για την μεγάλη σου υπομονή ή την τέλεια φυσική κατάσταση αλλά έχεις όπλα και σου αρέσει να παίρνεις ρίσκα, αυτό είναι το στυλ για σένα.

Γνωστοί επιθετικοί baseliners: Οι αδελφές Γουίλιαμς, Βικτόρια Αζαρένκα, Άντι Ρόντικ και Άντρε Άγκασι.

2. Αμυντικός baseliner
Ο αμυντικός baseliner έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό την μεγάλη υπομονή. Έχει πολύ καλή φυσική κατάσταση και κίνηση (footwork) και την ικανότητα να αμύνεται εξαιρετικά. Κάνει ελάχιστα αβίαστα λάθη και μικρό αριθμό winners. ‘Όσον αφορά τον σωματότυπό του, είναι συνήθως αλλά όχι πάντα μετρίου αναστήματος. Έχει μεγάλη γκάμα χτυπημάτων – forehand, backhand, επιστροφή σερβίς, slice backhand, λόμπα, drop shot, κτλ χωρίς όμως κάποιο από αυτά να είναι μεγάλο όπλο. Από την άλλη, τον αμυντικό baseliner, τον διακρίνει η αδυναμία γύρω από το φιλέ και δεν έχει κάποιο ατού, και έτσι το βρίσκει δύσκολο να τελειώνει τον πόντο. Η γενική έλλειψη δύναμης σε συνδυασμό με μέτρια τεχνική, επηρεάζει αρνητικά και το σερβίς του το οποίο συνήθως είναι αδύναμο και χωρίς βάθος.

Αν λοιπόν δε διαθέτεις όπλα αλλά είσαι (ή νιώθεις) νέος, σου αρέσει να τρέχεις και να λύνεις προβλήματα κατά τη διάρκεια του πόντου, this is the style for you

Γνωστοί αμυντικοί baseliners: Άντι Μάρει, Μάικλ Τσανγκ.

3. Counter puncher
Ο counter puncher έχει πολλά κοινά με τον αμυντικό baseliner αλλά έχει επιπλέον την ικανότητα να αλλάζει τον ρυθμό του παιχνιδιού του ανάλογα με τις περιστάσεις. ‘Ενα από τα χαρακτηριστικά του παίχτη αυτού είναι η ικανότητα να μετατρέπει την άμυνα σε επίθεση την κατάλληλη στιγμή. Απέναντι σε έναν παίχτη με δυνατά χτυπήματα, για παράδειγμα, έχει την ικανότητα να επιστρέφει την μπάλα βάζοντας την ίδια ή ακόμα και περισσότερη δύναμη. Επίσης, θα δεις δηλαδή πολλές φορές τον counter puncher να επιτρέπει στον αντίπαλο να ανέβει στο φιλέ γιατί έχει την τεχνική και αυτοπεποίθηση να τον περάσει με λόμπα ή passing shot. Ο counter puncher ξοδεύει πολλές ώρες στο γήπεδο προπονώντας επιστροφές σερβίς και passing shots ενώ η φυσική κατάσταση και η κατάλληλη ψυχολογία απαιτούν εξίσου πολλές ώρες δουλειάς. ‘Οσον αφορά τα μειονεκτήματα του στυλ αυτού, το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι οτι ο παίχτης αυτός χρειάζεται χόρο και χρόνο για να βάλει σε εφαρμογή τη στρατηγική του. Αν βρεθεί απέναντι του ένας επιθετικός παίχτης σε καλή μέρα δύσκολα μπορεί να τον σταματήσει μιας και το στυλ αυτό βασίζεται πιο πολύ στην άμυνα παρά στην επίθεση.

Αν έχεις σταθερά χτυπήματα και από τις δύο πλευρές, καλή φυσική καταστάση και είσαι ικανός να κάνεις αλλαγές στην στρατηγική σου ανάλογα με τον παίχτη που έχεις απέναντί σου τότε ο counter puncher είναι για σένα.

Γνωστοί counter punchers: Ραφαέλ Ναδάλ, Κάρολαιν Bοσνιάκι, Λέιτον Χιούιτ, Nταβίντ Φερέρ.

4. All Court
Ο all court παίχτης είναι από τη φύση του κάποιος με μεγάλο ταλέντο και πολύ καλή τεχνική. Ξέρει πολύ καλά όλα τα χτυπήματα και πότε πρέπει να χτυπήσει το καθένα από αυτά. Ξοδεύει πολύ χρόνο κοντά στην baseline αλλά είναι εξίσου άνετος κοντά στο φιλέ όταν το απαιτούν οι περιστάσεις. Η ικανότητα μετάβασης από την baseline, στο κέντρο του γηπέδου και μετά στο φιλέ απαιτούν πολλές ώρες προπόνησης σε επιθετικά χτυπήματα όπως inside out forehand, approach shot και swing βολέ.

Ο all court παίχτης έχουν την ικανότητα να κάνει τα περισσότερα πράγματα στο γήπεδο με βαθμό ικανότητας 8 από 10 και εκεί ενδεχομένως να κρύβεται και το μυστικό για να τον κερδίσει ο αντίπαλος. Αν έχεις ένα super όπλο όπως πολύ δυνατό σερβίς, πολύ καλό forehand ή εξαιρετική φυσική κατάσταση τότε χρησιμοποίησε ένα από αυτά στο μέγιστο για να εξουδετερώσεις την ολική υπεροχή του all court παίχτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ είναι οτι όταν παίζει ο Ρότζερ Φέντερερ (ίσως ο καλύτερος all court παίχτης όλων των εποχών) ο αντίπαλος χτυπάει πολλές μπάλες στο backhand του Φέντερερ το οποίου αν και δεν είναι αδύναμο σίγουρα δεν αποτελεί όπλο.

Γνωστοί all court παίχτες: Ρότζερ Φέντερερ, Νόβακ Τζόκοβιτς

4. Σερβίς/βολέ
Ο παίχτης που υιοθετεί αυτό το στυλ έχει σαν σκοπό να ανέβει στο φιλέ όσο πιο γρήγορα γίνεται. Όταν σερβίρει, η δεύτερη μπάλα τον βρίσκει κοντά στη σέρβις λάιν και η τρίτη κοντά στο φιλέ. Ο παίχτης αυτός έχει εξαιρετικό 1ο και 2ο σερβίς, πολύ καλά ντεμί βολέ και βολέ και εξίσου καλά smash. Όταν δέχεται σερβίς, περιμένει για τη μισή ευκαιρία ώστε να ανέβει στο φιλέ (chip and charge) ώστε και πάλι να τελειώσει τον πόντο το γρηγορότερο δυνατό. Ο παίχτης σερβίς/βολέ είναι σχεδόν πάντα πολύ ψηλός αλλά δεν διακρίνεται για την πολύ καλή φυσική του κατάσταση. Αν έρθεις αντιμέτωπος με ένα τέτοιο παίχτη και τον βρείς σε καλή μέρα δύσκολα θα κερδίσεις τον αγώνα. Από την άλλη, αν το 1ο του σερβίς δεν έχει μεγάλη επιτυχία και έχεις την ικανότητα να τον κάνεις να τρέξει τότε έχεις μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας.

Σε επαγγελματικό επίπεδο τουλάχιστον, το σερβίς/βολέ περνάει κρίση και υπάρχει, δυστυχώς, μεγάλη πιθανότητα να εκλείψει εντελώς σαν στυλ τα επόμενα χρόνια από το παιχνίδι του μονού. Αυτό έχει συμβεί εξαιτίας της ραγδαίας εξέλιξης στην τεχνολογία ρακετών και τη σταδιακή αλλαγή στην επιφάνεια των γηπέδων. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα οι πόντοι να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και να γίνει το τένις πιο αργό συνολικά.

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά το στυλ αυτό, η επιστροφή του σερβίς έχει γίνει πολύ πιο εύκολη για τους λόγους που προανέφερα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όλο και ποιο λίγοι παίχτες να επισκέπτονται το φίλε σε σχέση με κάποια χρόνια πριν.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι σε ημιεπαγγελματικό επίπεδο ή επίπεδο junior το σερβίς/βολέ στυλ δεν είναι αποδοτικό – το κάθε άλλο – μιας και ο παίχτης που το εφαρμόζει συνήθως βρίσκει απέναντι του κάποιον που δεν έχει την ικανότητα να το αντιμετωπίσει! Ένα επιπλέον πλεονέκτημα αυτού του στυλ είναι οτι σου επιτρέπει παράλληλα να παίζεις με επιτυχία αγώνες διπλού.

Γνωστοί σερβίς/βολέ παίχτες: Μάικλ Λόντρα, Τέιλορ Ντεντ, Πιτ Σάμπρας, Πατ Ράφτερ, Τιμ Χένμαν, Μαρτίνα Ναβρατίλοβα.

Χρήστος Καραγεωργιάδης

The post Τι στυλ τένις παίζεις; appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Αθλητικά > Tennis24
Τι στυλ τένις παίζεις;,