Σταματιάδης: “Το τένις να γίνει Νο1 άθλημα στη χώρα”

Ο επί χρόνια Γενικός Γραμματέας της ΕΦΟΑ, Δημήτρης Σταματιάδης, είναι υποψήφιος να αναλάβει την Προεδρία της Ομοσπονδίας στις επικείμενες εκλογές της ΕΦΟΑ (27/3).

Το Tennis24 επικοινώνησε μαζί του, μέσω του Δημήτρη Χαλιάπα, και σας παρουσιάζει τους στόχους που έχει θέσει για την οικογένεια του τένις, εφόσον γίνει ο νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης.

Πως

θα εξασφαλίσει ένα ΑΤΡ τουρνουά η χώρα μας; Τι πρέπει να γίνει για να αναβαθμιστούν οι δημοτικές εγκαταστάσεις στην Επικράτεια και τι έγινε λάθος τα προηγούμενα χρόνια από την τρέχουσα Διοίκηση;

Οι απαντήσεις παρακάτω:

Ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες του σχεδίου σας; Που θα δώσετε μεγαλύτερη βαρύτητα και τι είναι σημαντικό για εσάς να πετύχετε, εφόσον γίνεται Πρόεδρος της ΕΦΟΑ;

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι οι αποφάσεις στο Δ.Σ. της ΕΦΟΑ λαμβάνονται συλλογικά και πάντα σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Ενώσεις και την Εθνική Επιτροπή Διοίκησης. Άλλωστε, όλες οι Ενώσεις εκπροσωπούνται στα Όργανα Διοίκησης. Βασικός στόχος, είναι η ισόρροπη στήριξη όλων των Σωματείων-Μελών, τόσο στα μητροπολιτικά κέντρα, όσο και στην Περιφέρεια.

Η ηλεκτρονική Διακυβέρνηση της ΕΦΟΑ βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και θα συνεχιστεί αναπτυσσόμενη μέχρι την σύνδεσή της με όλα τα σωματεία-μέλη. Σημαντική είναι και η μέχρι σήμερα στήριξη από την Ευρωπαϊκή και την Διεθνή Ομοσπονδία, με τις οποίες υπάρχουν άριστες σχέσεις και θα πρέπει να συνεχιστούν. Τα παραπάνω δίνουν δύναμη και υγεία στην ΕΦΟΑ και το πιο σπουδαίο, βοηθούν τους αθλητές/τριες και τις οικογένειές τους. Στόχος μου, είναι το τένις την επόμενη τετραετία να καταστεί το πρώτο άθλημα στην χώρα μας και να δοθεί ώθηση και στα υπόλοιπα αθλήματα, τα οποία υπάγονται στην ομοσπονδία μας.

Ως Γενικός Γραμματέας της ΕΦΟΑ για αρκετά χρόνια, ξέρετε από πρώτο χέρι την κατάσταση στο ελληνικό τένις. Τι θα αλλάξετε σε σχέση με το παρελθόν και που εντοπίζετε τα μεγαλύτερα προβλήματα, τα οποία ενδεχομένως δεν μπορέσατε να διαχειριστείτε όπως έπρεπε, ή όπως θα θέλατε;

Ως Γενικός Γραμματέας της ΕΦΟΑ για αρκετά χρόνια, διαθέτω την εμπειρία και την γνώση που αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας. Όπως ήδη προανέφερα, οι αποφάσεις είναι συλλογικές. Θα πρέπει να εργαστούμε για να βελτιώσουμε κι άλλο το επίπεδο όλων των εμπλεκομένων στο τένις, των προπονητών και των διαιτητών μας, με την διαρκή τους επιμόρφωση. Να γίνουν ξανά οι σχολές προπονητών της ΓΓΑ, σε υψηλότερη στάθμη οργανωτικά και εκπαιδευτικά, που αποτελεί επιθυμία και της ΓΓΑ. Οι σχολές θα πρέπει να συμπεριλάβουν το squash, το padel και την ξυλορακέτα. Για τα αθλήματα του padel και της ξυλορακέτας, θα επιδιώξω να λάβουν κωδικούς από την ΓΓΑ. Τα θέματα αυτά έχουν ξεκινήσει και πρέπει να ολοκληρωθούν.

Η περαιτέρω βοήθεια και ενίσχυση των αθλητών/τριών μας, με ιδιαίτερη μέριμνα στους επίλεκτους αθλητές/τριες, η αναβάθμιση του διασυλλογικού πρωταθλήματος ώστε να καταστεί κορυφαία διοργάνωση, πρωταθλήματα ανδρών γυναικών όλων των ηλικιών με ενιαία εθνική βαθμολογία, έτσι ώστε να βρίσκουν αγωνιστικό διέξοδο όσοι και όσες έχουν παίξει αγωνιστικό τένις σε νεαρές ηλικίες και σήμερα ενώ δεν είναι σε επίπεδο να αγωνιστούν στα επαγγελματικά πρωταθλήματα που διοργανώνονται στην πατρίδα μας, επιθυμούν ωστόσο να συνεχίσουν να αγωνίζονται. Η σύζευξη του τένις με τον πολιτισμό και τον τουρισμό και η ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων παροχών μας και η περαιτέρω ενίσχυση των σωματείων μας με την ανάθεση πολλών και σημαντικών διοργανώσεων και την παροχή υλικοτεχνικής συνδρομής και συμβουλευτικής υποστήριξης, είναι ενδεικτικά κάποιες από τις σκέψεις και τις προθέσεις μου, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλήματος μας.

Με την άνθιση του τένις τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε ολοένα και περισσότερο νεαρό -και όχι μόνο- κόσμο να μπαίνει στο άθλημα. Είναι η καλύτερη περίοδος του τένις στην χώρα μας ; Και αν ναι, τι πρέπει να γίνει για να εκμεταλλευτούμε τις μεγάλες επιτυχίες δικών μας παιδιών, ώστε να υπάρχει συνεχής “παραγωγή” Ελλήνων αθλητών;

Είναι γεγονός ότι τένις βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε θετικό μομέντουμ. Οι επιτυχίες του Στέφανου και της Μαρίας, αλλά ακόμα και της Μιχαέλας που έρχεται από πίσω, σε συνδυασμό με το ότι το άθλημα μας με κάθε αντικειμενικό κριτήριο έχει κριθεί ως το ασφαλέστερο άθλημα παγκοσμίως έναντι της πανδημίας και οι εγκαταστάσεις μας παραμένουν ανοιχτές όλο αυτό το διάστημα, συνηγορούν στην παραπάνω διαπίστωση. Το ελληνικό τένις με την ανάπτυξη και την πρόοδο που έχει γνωρίσει τα προηγούμενα χρόνια είναι έτοιμο, πρέπει και μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο την σημερινή θετική συγκυρία έτσι ώστε να αναδειχθεί, σε πρώτο άθλημα στην χώρα μας.

Ως προς την παραγωγή αθλητών/τριών, πρώτα απ’ όλα είναι επιλογή της οικογένειας. Πρωταθλητισμός στο τένις και πρωταθλητισμός σε σχολείο και σπουδές είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμβαδίσουν ή τουλάχιστον πρέπει να ανασταλούν για ένα χρονικό διάστημα. Είναι γνωστό στο άθλημά μας, πως ο πρωταθλητισμός ξεκινά από τα 14 και απαιτεί να αγωνίζεσαι τουλάχιστον 14 εβδομάδες το χρόνο σε διεθνή πρωταθλήματα. Σε αυτό βοηθούν τα διεθνή πρωταθλήματα που διεξάγονται στην Ελλάδα. Από αυτά ξεκίνησαν όλοι. Η παρουσία του Στέφανου και της Μαρίας και πρόσφατα της Λάκη δίνουν παραδείγματα και σε άλλες οικογένειες να επιλέξουν το τένις. Η ομοσπονδία βοηθά τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 18. Από εκεί και πέρα, η πορεία είναι επαγγελματική και απαιτεί μεγάλη επένδυση σε προπονήσεις, ταξίδια και υποστήριξη, με αποτέλεσμα δεδομένο, μέχρι ενός σημείο ανόδου. Η παραπάνω εξέλιξη χρειάζεται ασκητική, αθλητική ενασχόληση και πειθαρχία. Πολλά ταλαντούχα παιδιά κατακτούν νίκες, λαμβάνουν τα προνόμια για τα Πανεπιστήμια και υποτροφίες στο εξωτερικό και αφιερώνονται στις σπουδές τους.

Παραμένουν όμως στο τένις και πολλοί κάνουν καριέρα από την ενασχόλησή τους με το τένις, είτε σαν προπονητές ή σε σπουδές σχετικές με τον αθλητισμό. Εμείς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε πρώτα και κύρια για την περαιτέρω ανάπτυξη και εξάπλωση του τένις. Είναι βέβαιο, ότι όσο περισσότερα παιδιά ασχολούνται με το άθλημα μας και όσο βελτιώνεται το επίπεδο των προπονητών μας και των εγκαταστάσεών μας, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες σύντομα να είμαστε περήφανοι για την παραγωγή και άλλων πρωταθλητών/τριών στα βήματα του Στέφανου και της Μαρίας.

Διακαής πόθος είναι να έρθει ένα ΑΤΡ ή ένα WTA τουρνουά στην Ελλάδα, μιας και πλέον υπάρχουν αθλητές πολύ υψηλού επιπέδου για να το στηρίξουν. Πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό και γιατί δεν επετεύχθη ήδη, μιας και είχε προαναγγελθεί από τον κ. Ζαννιά, η διεξαγωγή μιας ΑΤΡ διοργάνωσης στη χώρα μας;

Τα επαγγελματικά πρωταθλήματα είναι δύσκολα στην ανάληψή τους, κυρίως αυτά των ανδρών. Ο αριθμός τους είναι σταθερός σε ολόκληρη τη γη. Ενοικιάζονται ή πωλούνται. Το κόστος αγοράς είναι μεγάλο. Όπου γίνονται πρωταθλήματα ανδρών στην Ευρώπη, σε σκληρά γήπεδα, είναι υποχρεωτικά σε εγκαταστάσεις indoor. Όπου γίνονται σε χωμάτινες επιφάνειες, είναι υποχρεωτικά σε εγκαταστάσεις outdoor. Κανένα πρωτάθλημα δεν είναι κερδοφόρο. Χρηματοδοτούνται από τις Κυβερνήσεις και ιδιώτες χορηγούς. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος στη χώρα μας, είναι να αγωνιστεί ο Στέφανος με κλειστό συμβόλαιο τουλάχιστον τριών ετών, γιατί τα έσοδα από εισιτήρια είναι σημαντικός παράγοντας εσόδων. Με αυτά τα δεδομένα απαιτούνται περίπου 1.700.000€ για τη διοργάνωση ενός Πρωταθλήματος ATP 250. Συνεπώς θα πρέπει να βρεθεί καλή εβδομάδα, κατάλληλη εγκατάσταση, να αγωνιστεί ο Στέφανος.

Η διοργάνωση WTA 250 δεν είναι υλοποιήσιμη από πλευράς κόστους-οφέλους. Από το απερχόμενο ΔΣ έχει συσταθεί Επιτροπή στην ΕΦΟΑ, για την ανάληψη ενός ATP 250. Λόγω κορονοϊού μας προτάθηκε, μόνο για το 2021, πριν από τρεις μήνες, η τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, χρόνος πολύ μικρός για την ανάληψη και διοργάνωσή του, κάτω από συνθήκες πανδημίας. Είναι βέβαιο ότι οι συνθήκες είναι ώριμες πλέον στην χώρα μας για μια τέτοια διοργάνωση και η προσπάθεια για την επίτευξη του πολύ μεγάλου αυτού στόχου θα συνεχιστεί”.

Όσον αφορά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, πως θα καταφέρετε να εξασφαλίσετε καλύτερες συνθήκες στους αθλούμενους; Καθώς, τα περισσότερα δημοτικά γήπεδα, κουβαλάνε σωρεία προβλημάτων. Αντιθέτως, αν θέλει κάποιος να ασχοληθεί με το τένις, χωρίς πολλά προβλήματα στο κεφάλι του, πρέπει να στραφεί σε ιδιωτικά Clubs.

Είναι γεγονός ότι, η συγκυρία είναι πολύ καλή για το τέννις. Η “βιτρίνα” μας είναι άριστη, το τένις βρίσκεται παντού στην Επικράτεια, με πολλές διοργανώσεις, οι εγκαταστάσεις του τένις λειτουργούν διαρκώς μέσα στην πανδημία. Οι πληροφορίες που καθημερινά φτάνουν στην ΕΦΟΑ δίνουν την εικόνα ότι, πολλά παιδιά αλλά και ενήλικες αθλούμενοι, ζητούν να παίξουν τένις. Παρόλο που έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες γήπεδα σε δημόσιους χώρους, δεν είναι αρκετά για καλύψουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της μεγάλης ανάπτυξης.

Παράλληλα, γίνονται μεγάλες και μικρές ιδιωτικές επενδύσεις ανά την Ελλάδα και είναι όλες κερδοφόρες. Το πλέγμα αυτό δημιουργεί θέσεις εργασίας παντού και δίνει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στο άθλημά μας. Είναι επίσης γεγονός ότι η αστική γη είναι υψηλού κόστους και άρα θα πρέπει να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις εκτός πολεοδομικού ιστού, πράγμα που δυσκολεύει κυρίως τη συμμετοχή παιδιών. Παρ’ όλα αυτά η προσπάθεια από την ΕΦΟΑ για την περαιτέρω δημιουργία νέων εγκαταστάσεων και για την ποιοτική αναβάθμιση των υφισταμένων θα συνεχιστεί, γιατί και η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ & Β’ βαθμού, βλέπει ότι το τένις είναι από τα πιο λαϊκά και δημοφιλή αθλήματα. Όλοι μας γνωρίζουμε για το ενδιαφέρον και την δίψα που υπάρχει για νέα γήπεδα τόσο για το τένις, αλλά και για το padel και το squash. Αυτός ο οργασμός για τα αθλήματά μας, μας γεμίζει χαρά και ικανοποίηση αλλά και ταυτόχρονα ευθύνη να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών”.

Δημήτρης Χαλιάπας

The post Σταματιάδης: “Το τένις να γίνει Νο1 άθλημα στη χώρα” appeared first on Tennis24.

Keywords
γινει, εφοα, εκλογες, ηλεκτρονική, γγα, squash, ελλαδα, wta, outdoor, εισιτήρια, atp, σωρεία, συμμετοχή, νέα, κινηση στους δρομους, δημοτικες εκλογες 2010, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, εκλογες 2010 δημοτικες, ξανα, αυτοδιοικηση, squash, ηλεκτρονική, γγα, γηπεδα, γνωση, εθνικη, καριερα, περιοδος, σημερινη, σχολες, υγεια, ωθηση, wta, βαθμολογια, εβδομαδες, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινεται, γινονται, δεδομενο, διαστημα, δυναμη, διψα, δοθει, εγινε, υπαρχει, εισιτήρια, εβδομαδα, εξελιξη, επενδυσεις, επρεπε, επιτυχια, επιθυμια, ερχεται, ετοιμο, ετων, ευθυνη, ευρωπη, εφοα, ηλικια, θεσεις εργασιας, θετικο, εικονα, κυρια, κι αλλο, λαθος, μεριμνα, μηνες, ξερετε, παντα, οικογενεια, παιδια, πειθαρχια, πιθανοτητες, ποθος, προβληματα, συντομα, συμμετοχή, σκεψεις, συζευξη, σχολειο, σωρεία, ταξιδια, τεννις, τι ειναι, τοπικη αυτοδιοικηση, χερι, χρονος, χαρα, atp, βηματα, δημητρης, δημοτικα, χωρα, κλειστο, οργανα, outdoor, πληροφοριες, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα