Μόγια: “Είχα αμφιβολίες αν μπορεί να επιστρέψει”

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο atptour.com, ο προπονητής του Ράφαελ Ναδάλ, Κάρλος Μόγια μίλησε για τις δυσκολίες της προσπάθειας που καταβάλει ο Ισπανός τενίστας για να επιστρέψει στα γήπεδα και να ολοκληρώσει την καριέρα του με τους δικούς του όρους.

Ο Μόγια παραδέχθηκε ότι ήταν ένα πολύ δύσκολο διάστημα, με βασανιστικά αργή εξέλιξη και βελτίωση, με αποτέλεσμα να πέρασε από το μυαλό του ότι τελικά ο Ράφα δεν θα καταφέρει να πετύχει το στόχο του.

“Ναι, πέρασε από το μυαλό μου ότι δεν θα μπορεί να επιστρέψει. Όταν περνάς από μια διαδικασία όπως

αυτή η επέμβαση. Το να κάνεις χειρουργείο είναι πραγματικά η έσχατη λύση και μιλώ εκ πείρας. Έχοντας επίγνωση αυτών των κινδύνων, αποφάσισε να μπει στο χειρουργείο γιατί ήταν η μόνη επιλογή για αυτόν αν ήθελε να επιστρέψει.

Επίσης, ήταν δύσκολο όταν ξεκινήσαμε και παίζαμε καθώς συνειδητοποιήσαμε ότι η πρόοδος ήταν πολύ αργή. Υπήρχαν αμφιβολίες για το αν το σώμα μπορεί να ανταποκριθεί ξανά. Ήταν ένας δρόμος πολύ δύσκολος, με πολλές στροφές” είπε χαρακτηριστικά ο Μόγια.

Ο Ναδάλ υποβλήθηκε σε επέμβαση στο ισχίο τον Ιούνιο του 2023, έχοντας παίξει για τελευταία φορά στο Australian Open 2023.

Απαλλαγμένος από το πρόβλημα, ο 37χρονος Ισπανός προπονείται εντατικά το τελευταίο διάστημα προκειμένου να είναι έτοιμος στο τέλος του χρόνου όπου θα επιστρέψει στο Brisbane International, πριν αγωνιστεί στο πρώτο Major της νέας χρονιάς στη Μελβούρνη, εκεί όπου έχει πανηγυρίσει τους δύο από τους 22 Grand Slam τίτλους της καριέρας του.

Ο Μόγια μίλησε για την περίοδο μετά την επέμβαση και πως αντιμετωπίσανε τα πολλά πισωγυρίσματα στις προπονήσεις.

“Μετά την επέμβαση… ήταν ενάμιση μήνας που ουσιαστικά δεν τον είδα, γιατί πήγε διακοπές. Έκανε αποτοξίνωση όσο μπορούσε, ήταν για μεγάλο διάστημα με το σκάφος του στην Ελλάδα.. Μετά, τέλη Αυγούστου, ξεκινήσαμε να προπονούμαστε, αλλά πολύ ελαφρά. Κάναμε δύο μέρες την εβδομάδα, είκοσι λεπτά. Ήταν μια πολύ αργή εξέλιξη. Μερικές φορές κάναμε ένα βήμα πίσω, μετά ξανά ξεκινούσαμε… Ήμασταν πάντα πολύ προσεκτικοί.

Η αρχή ήταν πολύ δύσκολη, φυσικά. Υπήρχαν στιγμές που φαινόταν δύσκολο γιατί δεν υπήρχε βελτίωση. Είμασταν σε συνεχή επικοινωνία με τον γιατρό, κάναμε συχνές εξετάσεις, για να βεβαιωθούμε ότι ο ρυθμός προόδου ήταν απολύτως φυσιολογικός.

Σταδιακά αυξήσαμε το φορτίο και την ένταση, πάντα με το πολύ προσεκτικό πλάνο που ακολουθούσαμε. Μερικές φορές θα έπρεπε να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να ξεκουραστούμε λίγο, να επιβραδύνουμε. Αλλά είναι όλη η διαδικασία που συνοδεύεται από έναν τραυματισμό αυτής της σοβαρότητας και ο αθλητής βρίσκεται στο σημείο της καριέρας του που δεν είναι πλέον 20 ετών.

Σιγά σιγά, μπορέσαμε να προχωρήσουμε, τα ζητήματα λύθηκαν σταδιακά και τώρα είναι πρακτικά έτοιμος να πάει στην Αυστραλία και να το προσπαθήσει”.

The post Μόγια: “Είχα αμφιβολίες αν μπορεί να επιστρέψει” appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα