ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Μπογδανίδης: "Με όρεξη και μεράκι φτάσαμε ως τη Β’ Εθνική"

Ο Πόλις Καλλιθέας τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται για πρώτη φορά στη ιστορία του στη Β’ Εθνική. Πριν από λίγες εβδομάδες, πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος στη Γ’ Κατηγορία, αποτέλεσμα που ήρθε ως φυσικό επακόλουθο της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται στην ομάδα, σύμφωνα με τον Αχιλλέα Μπογδανίδη.

Ο 35χρονος γκαρντ, αστυνομικός στο επάγγελμα και εκ των ιδρυτών του Πόλις, μαζί με τον Κωνσταντίνο Τσουμάνη και τον αείμνηστο Αντώνη Ταβουλάρη, μίλησε στο superbasket.gr

για τη φετινή πορεία του Πόλις, το εντυπωσιακό σερί που "τρέχει" ο σύλλογος, και τους στόχους εν όψει της επόμενης χρονιάς, ωστόσο δεν παρέλειψε να εκφράσει τα... παράπονά του με αποδέκτες την ΕΟΚ, το Δήμο Καλλιθέας, αλλά και τις τοπικές ομάδες.

Διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Έλληνας άσος:

-Ο Πόλις Καλλιθέας έγραψε ιστορία, καθώς ανέβηκε για πρώτη φορά στη Β’ Εθνική. Ποια είναι τα συναισθήματά σας, οι πρώτες σκέψεις που σας έρχονται στο μυαλό μετά το τέλος μιας πολύ απαιτητικής και δύσκολης χρονιάς;

Όπως είναι αυτονόητο, είμαι φυσικά απόλυτα χαρούμενος και ικανοποιημένος. Είναι κάτι που δεν έχω ξαναζήσει ποτέ, στα 34 χρόνια μου. Είχα όνειρο ζωής να κατακτήσω ένα πρωτάθλημα και είμαι πανευτυχής που τα κατάφερα. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής και η άνοδος στη Β' Κατηγορία είναι κάτι πρωτόγνωρο τόσο για μένα όσο και για την ομάδα. Ξεκινήσαμε με όνειρα και στόχους για την πρώτη τριάδα, ωστόσο με την καλή δουλειά, τη χημεία, την προσπάθεια των προπονητών, του τεχνικού επιτελείου και γενικότερα όλων κατορθώσαμε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα και να ανέβουμε στη Β' Εθνική.

-Γνωρίζουμε ότι αρχικά ο Πόλις ξεκίνησε ως μια ομάδα αστυνομικών και άργησε να μπει στα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΝΑ. Πως έφτασε η ομάδα από το μηδέν στη Β' Εθνική;

Ξεκινήσαμε, όντως, ως ομάδα αστυνομικών και μέχρι σήμερα στον Πόλις αγωνίζονται παιδιά που είναι αστυνομικοί. Τα πρώτα δύο χρόνια της ίδρυσης του Πόλις Καλλιθέας παίζαμε στα εργασιακά πρωταθλήματα διότι δεν μας επέτρεπαν να μπούμε στο πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΝΑ. Αρχικά κατεβάζαμε παιδικά και εφηβικά τμήματα για να δώσουμε στους αρμόδιους μια εικόνα για το σωματείο είμαστε και έπειτα μπήκαμε στη Δ' ΕΣΚΑΝΑ. Η σεζόν 2003/2004 ήταν η πρώτη μας στην κατηγορία. Η συμμετοχή μας στο πρωτάθλημα της Δ' ΕΣΚΑΝΑ είχε ως αποτέλεσμα να μπούμε σε άλλους ρυθμούς. Σιγά-σιγά, ήρθαν και οι χορηγοί και χρόνο με το χρόνο ο Πόλις γινόταν ολοένα και πιο δυνατός. Στην προσπάθειά μας όλα αυτά τα χρόνια έχει παίξει άκρως σημαντικό ρόλο ο Κωνσταντίνος Τσουμάνης, ο οποίος είναι εκ των ιδρυτών της ομάδας, μαζί με εμένα, αλλά και τον αείμνηστο Αντώνη Ταβουλάρη. Τόσο εγώ όσο και ο Τσουμάνης αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε και το γεγονός αυτό έχει βοηθήσει τον Πόλις να πετύχει πολλά πράγματα στην 11χρονη έως τώρα ιστορία του.

-Η ομάδα "τρέχει" ένα εντυπωσιακό σερί όπου κάθε δυο χρόνια ανεβαίνει κατηγορία. Υπάρχει εξήγηση γι αυτό ή είναι κάτι που απλά τυχαίνει;

Κάθε χρόνο ο Πόλις ανεβαίνει κατηγορία και αυτό είναι κάτι το εντυπωσιακό. Ωστόσο, υπάρχει λογική εξήγηση γι αυτό. Την επομένη της χρονιάς που ανεβαίνουμε προσπαθούμε αρχικά να προσαρμοστούμε, να μάθουμε την κατηγορία και τους αντιπάλους μας και στόχος μας είναι συνήθως ένα καλό πλασάρισμα στα υψηλά... πατώματα της βαθμολογίας. Έτσι, μετά από μία μεταβατική σεζόν και μια περίοδο προσαρμογής στην εκάστοτε κατηγορία, και γνωρίζοντας πλέον τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε, σχεδιάζουμε όσο το δυνατόν καλύτερα την ομάδα και "χτυπάμε" την άνοδο. Αυτό έγινε και φέτος.

-Υπάρχει κάποια... συνταγή που σας βοήθησε να κατακτήσετε το πρωτάθλημα στο νότιο όμιλο της Γ’ Εθνικής και να ανέβετε κατηγορία; Κάποιο… συστατικό ίσως ή στοιχεία "κλειδιά";

Η ομάδα έκανε πολύ δυνατές προσθήκες, με εξαιρετικούς παίκτες που έχουν παραστάσεις από τις εθνικές κατηγορίες, και φυσικά μιλάω για τους Καραλή, Μαρκόπουλο και Βελιζιώτη. Οι άλλες κινήσεις που κάναμε δεν ήταν τρανταχτές, ωστόσο βοήθησαν σημαντικά φέτος. Οι αντίπαλες ομάδες στη Γ' Εθνική βλέποντας τις μεταγραφές που κάναμε δεν μας πήραν και πολύ στα σοβαρά στις αρχές της χρονιάς. Δεν μπορώ να πω ακριβώς ότι μας υποτίμησαν, αλλά θεώρησαν ότι δεν θα είχαμε μεγάλες βλέψεις για το πρωτάθλημα και απλά θα μας αρκούσε ένα καλό πλασάρισμα. Όμως, έκαναν λάθος. Εμείς γνωρίζαμε πολύ καλά τις δυνάμεις μας και θέλαμε να δώσουμε ξεκάθαρους ρόλους σε παιδιά που είχαν δίψα για την κατηγορία. Παίκτες που δεν θα είχαν πρόβλημα με το χρόνο συμμετοχής τους, είτε έπαιζαν 1 λεπτό, είτε 10, είτε παραπάνω. Ε, αυτό κάναμε και είδαμε όλοι τα αποτελέσματα. Άπαντες στον Πόλις από τον γυμναστή μέχρι τους παίκτες έδωσαν το 100% και κάπως έτσι ήρθε η άνοδος στη Β' Εθνική. Όλα αυτά τα στοιχεία συνέθεσαν μια απίστευτη συνταγή. Όλοι στην ομάδα αγαπάμε αυτό που κάνουμε, έχουμε μεράκι και η προσπάθειά μας ήταν σοβαρή από την αρχή μέχρι το τέλος.

Επίσης, ένα από τα σημαντικότερα -αν όχι το σημαντικότερο- στοιχείο της επιτυχίας μας είναι ότι αποφύγαμε τους τραυματισμούς, με εξαίρεση τη ρήξη χιαστού του Συγλέτου. Επιπλέον, η απίστευτη χημεία των παικτών, σε συνδυασμό ότι είμαστε μια τρομερή οικογένεια, οδήγησαν σε αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Πραγματικά αυτό που έχουμε στον Πόλις δεν το έχω ξαναδεί πουθενά. Όλοι δούλεψαν με όρεξη και καρδιά και στα παιχνίδια οι παίκτες τα έδιναν όλα. Και στον Πόλις ταιριάζει απόλυτα αυτό που λέμε, δηλαδή ότι τα μπάτζετ δεν κάνουν πάντα την ομάδα και τα λεφτά δεν φέρνουν πάντα την ευτυχία και την επιτυχία. Πολλές φορές όταν θες κάτι πάρα πολύ, τότε όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το πετύχεις. Ε, κάτι τέτοιο έγινε και στη δική μας περίπτωση φέτος!

-Για ποιους λόγους η ομάδα άλλαξε τρεις προπονητές τη φετινή σεζόν; Ξεκινήσατε με τον Ζωντό, συνεχίσατε με τον Καλαμπάκο και καταλήξατε με τον Σίμο.

Ο Ζωντός αποχώρησε από την ομάδα για εξωαγωνιστικούς λόγους. Είχε τους δικούς του προσωπικούς λόγους και εμείς δεν μπορούσαμε να τον κρατήσουμε με το ζόρι. Δεν θα ήταν και σωστό όπως και να έχει. Ωστόσο, εμείς δεν είχαμε κανένα λόγο να τον αφήσουμε να φύγει, καθώς είχε κάνει μια τρομακτική δουλειά στο σωματείο και η συνεργασία μας ήταν άψογη. Όλοι θέλαμε να μείνει στην ομάδα. Συνήθως ο καπετάνιος φεύγει τελευταίος από το πλοίο, όμως αυτός για τους δικούς του λόγους αποχώρησε. Ο Ζωντός είχε αφήσει μια φιλοσοφία στον Πόλις και όταν ήρθε ο Καλαμπάκος οι παίκτες δεν μπορούσαν να κάνουν ό,τι τους έλεγε. Έτσι καταλήξαμε στον συνεργάτη του Ζωντού, τον Σίμο. Μετά την πρόσληψή του κάναμε ένα σερί με 8 συνεχόμενες νίκες και τελικά φτάσαμε υπό τις οδηγίες του στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και την άνοδο.

-Έναν απολογισμό της φετινής χρονιάς σε προσωπικό επίπεδο;

Σε προσωπικό επίπεδο, θεωρώ πως ήταν η καλύτερή μου χρονιά. Ό,τι έκανα φέτος το οφείλω στον Παναγιώτη Ζωντό, σε όσους με βοήθησαν γενικότερα και πιο ειδικά στον γυμναστή του Πόλις, τον Απόστολο Αρσένο, τον οποίο εμείς αποκαλούμε... δάσκαλο! Με βοήθησαν να γίνω πάλι δημιουργικός, να νιώσω αναγκαίος, χρήσιμος στην ομάδα και ότι έχω πολλά να προσφέρω, μετά από χρόνια.

-Οι στόχοι σας για την επόμενη σεζόν; Θα "χτυπήσει" την άνοδο ο Πόλις ή θα ακολουθήσει τη… συνηθισμένη του συνταγή;

Αν υπάρχουν οι κατάλληλοι πόροι και ο σύλλογος παραμείνει έτσι ακριβώς όπως είναι, τότε σίγουρα θα έχουμε μια αξιοπρεπέστατη πορεία. Είμαστε ένα υγιές σωματείο και ποτέ δεν έχουμε δημιουργήσει πρόβλημα σε κανέναν. Σίγουρα η πρώτη χρονιά είναι προσαρμογής. Ποτέ δεν επιδιώξαμε να χτυπήσουμε από την αρχή την άνοδο στην επόμενη κατηγορία. Πάντα πηγαίναμε βήμα-βήμα και το ίδιο θα πράξουμε και την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Τώρα, σε περίπτωση που πραγματοποιήσουμε μια πολύ καλή πορεία και φτάσουμε να διεκδικούμε το πρωτάθλημα ή την άνοδο, τότε όπως είναι φυσιολογικό δεν θα είμαστε αδιάφοροι. Κανείς δεν λέει όχι σε μια ενδεχόμενη άνοδο. Ας ανέβουμε και από την πρώτη χρονιά μια φορά, δεν τρέχει τίποτα! Στόχος για την καινούρια χρονιά είναι ένα καλό πλασάρισμα στην πρώτη εξάδα-επτάδα του πρωταθλήματος. Θα συνεχίσουμε τη δουλειά που κάνουμε, πάντα με μεράκι, και βλέποντας και κάνοντας που λένε. Θα δούμε πως θα πάει η χρονιά και θα πράξουμε αναλόγως όπου χρειαστεί.

-Υπάρχει βοήθεια από ανθρώπους που βρίσκονται εκτός συλλόγου; Ο Δήμος Καλλιθέας για παράδειγμα, στηρίζει την προσπάθεια του Πόλις; Είναι στο πλευρό σας;

Οι κρατικοί φορείς μας έχουν εγκαταλείψει. Το ίδιο και η ΕΟΚ, αλλά και ο Δήμος Καλλιθέας, από τον οποίο περιμέναμε στήριξη και βοήθεια. Μόνο ο κύριος Γιώργος Μαργωμένος βρίσκεται κοντά στην προσπάθειά μας, ενώ εμένα με έχει βοηθήσει σημαντικά σε προσωπικό επίπεδο και τον ευχαριστώ για αυτό. Επίσης, οι χορηγίες μικραίνουν, ωστόσο εμείς θα δώσουμε και την ψυχή μας τη νέα χρονιά για να διατηρήσουμε τον Πόλις σε ένα καλό επίπεδο.

-Μπορεί η άνοδος του Πόλις να φέρει περισσότερο κόσμο στο γήπεδο;

Παλεύουμε να φέρουμε τον κόσμο στο γήπεδο. Τη φετινή σεζόν σημειώθηκε άνοδος 30% στα εισιτήριά μας και αυτό σίγουρα είναι θετικό. Ωστόσο, θα ήμασταν είμαστε είσαστε πολύ ευτυχισμένοι αν είχαμε περισσότερο κόσμο στο γήπεδό μας. Και αυτό είναι το παράπονό μας τόσο προς τους φιλάθλους της πόλης μας όσο και προς όλα τα τοπικά σωματεία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι καλέσαμε όλες τις ομάδες της Καλλιθέας στο παιχνίδι με το Αίγιο, όπου με νίκη θα εξασφαλίζαμε την κατάκτηση του πρωταθλήματος και εκτός από τον Ίκαρο κανένα άλλο σωματείο δεν ήρθε στο γήπεδο. Μας πόνεσε αυτό γιατί θεωρώ ότι δεν χάρηκαν με τη χαρά μας. Μπορεί να μην ακούγεται απόλυτα σωστό αυτό, αλλά έτσι φαίνεται προς τα έξω. Με τον Αετό Καλλιθέας έχουμε καλές σχέσεις, με την ΑΕ Καλλιθέας είμαστε φίλοι, ωστόσο κανείς από αυτούς δεν ήρθε ούτε για δύο ώρες, να παρακολουθήσει την προσπάθειά μας. Επίσης, ένα ακόμα παράπονο που έχουμε είναι ότι δεν υπάρχει καμία συνεννόηση με τον Έσπερο.

-Υπάρχει κάποιο πρόσωπο που θέλατε να ευχαριστήσετε προσωπικά για τη βοήθειά και την προσφορά του είτε προς εσάς, είτε προς την ομάδα;

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Μαργωμένο για τη στήριξή του, όπως επίσης τον μεγαλοχορηγός μας, Σαμίρ Σαμπάχ, αλλά και γενικότερα όλους τους χορηγούς. Και φυσικά όλους όσοι συνέβαλαν στη φετινή μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε η ομάδα μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα