ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ | Ένα "παρεξηγημένο" θηρίο!

Πολλές φορές για να εκπληρώσεις τα όνειρά σου χρειάζεται και λίγη τύχη ή τουλάχιστον κάποιες ευνοϊκές συγκυρίες. Η προσωρινή απώλεια του Σέντρικ Σίμονς και κυρίως ο επί μακρόν τραυματίας Δημήτρης Μαυροειδής, ανάγκασαν τον Ολυμπιακό να κινηθεί για την απόκτηση σέντερ. Έτσι, για να μην χρειαστεί αλλαγή κάποιου ξένου, ήρθε ο... Βασίλης Καββαδάς.

Η έλευσή του στο μεγάλο λιμάνι έχει προκαλέσει ανάμεικτες αντιδράσεις στον μπασκετικό κόσμο, πολύ απλά γιατί οι απόψεις για την αξία του διίστανται, ίσως γιατί

πολλοί κοιτάζουν πολύ επιφανειακά την περίπτωσή του. Σίγουρα, το νέο απόκτημα του Ολυμπιακού δεν διαθέτει την τεχνική του Γιάννη Μπουρούση ή την πλαστικότητα του Λάζαρου Παπαδόπουλου, όμως είναι ίσως ο μοναδικός Έλληνας παίκτης που διαθέτει αθλητικά προσόντα και δύναμη... Αμερικανού, ενώ είναι "ποτισμένος" με το καλώς εννοούμενο θράσος... Κοινώς δεν διστάζει να "σαπίσει" στο (μπασκετικό) ξύλο, οποιονδήποτε τολμήσει να πλησιάσει τη ρακέτα της ομάδας του.

Χαρακτηριστικό είναι πως περίπου σαν σήμερα πριν από τρία χρόνια (20 Νοεμβρίου 2010) ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε ρίξει στα... βαθιά τον τότε "rookie" του Πανιωνίου, αναθέτοντάς του να μαρκάρει το μεγάλο αστέρι του ΠΑΟΚ, Λάζαρο Παπαδόπουλο και σε μερικές φάσεις τον ανάγκασε να βγαίνει στο τρίποντο για να παίρνει τη μπάλα. Μάλιστα, μετά το ματς ο Λάζος, που φημίζεται για τη διορατικότητά του, είχε πει πως το συγκεκριμένο παιδί θα διαπρέψει στο μέλλον.

Μπορεί ο Καββαδάς να μην ήταν "παρών" σε όλες τις μικρές εθνικές μας ομάδες, όμως από τα πρώτα του βήματα είχε εντυπωσιάσει τους πάντες. Οι άνθρωποι του Ιωνικού Νικαίας του έδιναν πολλές ευκαιρίες, οι Θόδωρος Μπολάτογλου και Αντώνης Χατζηκυριάκος δούλευαν σκληρά μαζί του και ξαφνικά ο 17χρονος τότε παίκτης άρχιζε να βρίσκει χώρο στην αντρική ομάδα, ενώ στα 18 του έβγαζε μάτια στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής.

Το καλοκαίρι του 2010 ο Ίκαρος κινήθηκε για να τον κάνει δικό του, όμως τελικά το μεγάλο στοίχημα της απόκτησής του είχε κερδίσει το Μαρούσι του... Γιώργου Μπαρτζώκα. Τα διοικητικά προβλήματα έφεραν τον νυν τεχνικό του Ολυμπιακού στην πρόωρο έξοδο και στη συνέχεια στον Πανιώνιο, μαζί με τον νεαρό και πολλά υποσχόμενο σέντερ.

Η πρώτη του χρονιά στην Πλατεία ήταν αναγνωστική, ενώ στην επόμενη ήρθε η... έκρηξη, με αποκορύφωμα τις εμφανίσεις του στα παιχνίδια για την τρίτη θέση κόντρα στον Κολοσσό Ρόδου. Ο Μπαρτζώκας έφυγε από τον Πανιώνιο, προκειμένου να αντικαταστήσει τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στον Ολυμπιακό και θέλησε να πάρει μαζί του και τον Καββαδά.

Οι δύο πλευρές είχαν φτάσει κοντά στο "deal", όμως την ύστατη ώρα δεν ήρθε η συμφωνία με τον Ηλία Λιανό και υπήρξε "ναυάγιο". Την ίδια στιγμή ο Παναθηναϊκός τον είχε ουσιαστικά "κλείσει", όμως ο ίδιος αρνήθηκε να μετακομίσει στον "εξάστερο" και προτίμησε να παραμείνει στη Νέα Σμύρνη, περιμένοντας καρτερικά τη νέα πρόταση από τον Ολυμπιακό. Αυτή ήρθε μετά από σχεδόν 1.5 χρόνο και πλέον ο δυναμικός παίκτης είναι πλέον κάτοικος Πειραιά.

Το εύλογο ερώτημα που τίθεται από τον κόσμο των Πρωταθλητών Ευρώπης είναι αν μπορεί να σταθεί σε αυτό το επίπεδο. Απάντηση μπορεί να δώσει μόνο ο Γιώργος Μπαρτζώκας που ποτέ δεν έχει επιμείνει τόσο για έναν παίκτη. Ο Έλληνας τεχνικός έχει ζήσει από κοντά τον διεθνή σέντερ και ξέρει πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει. Εξάλλου, το μπάσκετ έχει αλλάξει...

Πλέον, ειδικά κοντά στο καλάθι κυριαρχούν οι αθλητικοί και δυναμικοί παίκτες, που μπορεί να υστερούν σε τεχνική, όμως έχουν προσόντα που καλύπτουν το συγκεκριμένο έλλειμμα. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία πολλών συγκρίσεων, όμως δεν νομίζουμε πως ο Καββαδάς έχει να ζηλέψει κάτι από την... τεχνική του Σίμονς, του Χάινς, του Ντόρσεϊ ή του Λάσμε. Όχι πως βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίπεδό τους, όμως έχει μεγάλα περιθώρια εξέλιξης και γι' αυτό οι άνθρωποι του Ολυμπιακού αποφάσισαν να του κάνουν πενταετές συμβόλαιο.

Το βασικότερο είναι πως πρόκειται για έναν αθλητή που "κολλάει" με την εν γένει φιλοσοφία της ομάδας, η οποία βασίζεται σε νεαρούς και ταλαντούχους παίκτες. Είναι μόλις 21 ετών (για τρεις μέρες δεν είναι 92άρης), διαθέτει εξαιρετικό χαρακτήρα και έχει μάθει να δουλεύει σκληρά, πολύ απλά γιατί τίποτα στη ζωή δεν του έχει χαριστεί, αλλά το έχει κατακτήσει με το "σπαθί" του.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως τα δύο τελευταία χρόνια είχε εντυπωσιακή παρουσία στην προετοιμασία της Εθνικής μας. Κι αν ο Αντρέα Τρινκιέρι είναι "τρελός" κι έχει... εμμονή μαζί του, το ίδιο τρελός είναι ο Ηλίας Ζούρος που τον είχε "κόψει" κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή πριν από το Προολυμπιακό τουρνουά; Και πάνω απ' όλα... τρελός είναι και ο Γιώργος Μπαρτζώκας, που στάζει... μέλι για τον συγκεκριμένο παίκτη;

Ίσως να είναι και οι... τρεις, ίσως και κανένας εξ' αυτών. Η ιστορία θα το δείξει... Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε μία ακόμη σημαντική επένδυση, χωρίς να δαπανήσει υπερβολικά χρήματα και άπαντες στην ομάδα αισιοδοξούν πως θα δικαιωθούν για την επιλογή τους. Ίδωμεν...

Keywords
Τυχαία Θέματα