ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ | Η μπουνιά που "τράνταξε" το ΝΒΑ

Μερικοί μπασκετμπολίστες είναι διάσημοι για τα καρφώματα τους, άλλοι για το αμυντικό τους παιχνίδι και άλλοι για την all around τους παρουσία στο παρκέ. Ε, είναι και κάποιοι που το σύνολο της καριέρας τους, επισκιάζεται από μια και μόνο στιγμή. Μια μπουνιά.

Ένα χτύπημα που παραλίγο να αφαιρούσε μια ζωή. Και όταν μιλάμε για μπάσκετ και όχι πυγμαχία ή άλλο μαχητικό σπορ, αυτό είναι αξιοσημείωτο.

Ο λόγος για την περιβόητη μπουνιά (The Punch) του Κέρμιτ Ουάσιγκτον στον Ρούντι Τομιάνοβιτς, στον αγώνα των Λος Άντζελες Λέικερς με τους Χιούστον Ρόκετς στις 9 Δεκεμβρίου στις 1977 που έλαβε

χώρα στο Forum του Ίνγκλγουντ της Καλιφόρνια .

Από το ξεκίνημα εκείνης της χρονιάς τόσο ο Ουάσιγκτον, όσο και ο Τζαμπάρ είχαν αναμειχθεί και προκαλέσει αρκετούς καυγάδες στο παρκέ. Το συγκεκριμένο βράδυ, ο Τζαμπάρ, μετά από μια διεκδίκηση ριμπάουντ του συμπαίκτη του Ουάσιγκτον με τον Κάνερτ των Ρόκετς, όπου βρήκε νικητή τον δεύτερο, ξεκίνησε τον καυγά.

Ο Ουάσιγκτον αρχικά ήταν απλά κοντά στο γεγονός και με τη λήξη του, κράτησε από το σορτς τον Κάνερτ για να μην φτάσει κοντά στο καλάθι όπου επιτίθονταν οι Ρόκετς. Ο παίκτης του Χιούστον αντέδρασε και "απάντησε" με αγκωνιά στον παίκτη των Λέικερς.

Ο Τζαμπάρ προσπάθησε να κρατήσει τον Κάνερτ, αλλά στην ουσία τον "έστρωσε" για μια γεμάτη μπουνιά από τον Ουάσιγκτον. Δεν είχε τελειώσει το επεισόδιο ακόμα όμως...

Όταν πας να χωρίσεις, τρως τις περισσότερες (έλεγε η μαμά μου).

Ο Τομιάνοβιτς είδε από μακριά το γεγονός και έτρεξε να τους χωρίσει, καθώς είχε τη φήμη του "ειρηνοποιού". Ο παίκτης των "Λιμνάνθρωπων", βλέποντας την κίνηση ένιωσε απειλή και άμεσα εξαπέλυσε ένα δεξί χτύπημα, που σε συνδυασμό με τη φόρα που ερχόταν το αντίπαλος φόργουορντ, του έσπασε το κεφάλι. Στην κυριολεξία!

"Είδα τον Τομιάνοβιτς να έρχεται με φόρα κατά πάνω μου. αμφιταλαντεύτηκα για μια στιγμή αλλά το έκανα και ήταν λάθος. Το Hollywood δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερο τέρας από μένα. Κοιτώντας ξανά το βίντεο, βλέπω τη φιγούρα μου αλλά δεν είμαι εγώ αυτός", ανέφερε πολύ αργότερα ο... θύτης.

Όσοι είδαν από κοντά το περιστατικό αναφέρουν ότι ήταν κάτι που δεν μπορούν το βγάλουν από το μυαλό τους, ενώ το Τζαμπάρ που δεν είδε μεν, αλλά άκουσε τον ήχο του χτυπήματος το περίγραψε σαν: "Ένα πεπόνι πέφτει στο έδαφος".

Από το πρώτο χτύπημα, του Ουάσιγκτον στον Κάρνετ, ο κόσμος στις κερκίδες είχε σοκαριστεί και επικρατούσε σχετική ησυχία, πράγμα που "βοήθησε" ώστε το δεύτερο του χτύπημα στον Τομιάνοβιτς να ακουστεί μέχρι τα δημοσιογραφικά θεωρεία

Οι ειδικοί αναφέρουν πως η συγκεκριμένη μπουνιά ισοδυναμούσε όσο μια πτώση από αυτοκίνητο εν κινήσει, με ταχύτητα 80χλμ/ώρα.

Ο Τομιάνοβιτς με το που δέχτηκε το χτύπημα έπεσε αναίσθητος στο παρκέ, σε μια λίμνη αίματος. Το κρανίο του είχε ρωγμή και τα υγρά του εγκεφάλου έτρεξαν στο στόμα του. Γεγονός που ο ίδιος παραδέχεται ότι θυμάται και ιδιαίτερα τη... γεύση τους. Εκτός αυτού, είχε ακόμα σπασμένη μύτη και σαγόνι.

Σχετικά γρήγορα ανέκτησε τις αισθήσεις του και μάλιστα στα αποδυτήρια προσπάθησε να επιτεθεί στον Ουάσιγκτον, χωρίς ωστόσο να ανταποκρίνεται το σώμα του.

Τα "κομμάτια" του πάζλ

Η τιμωρία του παίκτη των Λέικερς από το ΝΒΑ ήταν να μην μπορεί να αγωνιστεί για 60 μέρες, που ισοδυναμούσε με 26 αγώνες και ένα πρόστιμο 10.000 χιλιάδων δολαρίων, αρκετά μεγάλο για την εποχή. Οι παίκτες εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους ζητώντας μεγαλύτερη τιμωρία, που θα μπορούσε να υπάρξει, αν υπήρχε βίντεο από το ξεκίνημα του καυγά, στη διεκδίκηση του ριμπάουντ με τον Κάρνετ.

Ο Ρούντι Τομιάνοβιτς έμεινε εκτός αγωνιστικής δράσης για 5 μήνες, καθώς το πρόσωπο του έμοιαζε σαν "χαλασμένο πάζλ" για τους γιατρούς και όταν επανήλθε στους αγώνες, ποτέ δεν ήταν ο ίδιος πια. Στα 33 του αποσύρθηκε από το ΝΒΑ, μαζί του η φανέλα με το 45. Δεκαεπτά χρόνια μετά, από τη θέση του προπονητή, χάρισε δυο πρωταθλήματα στην ομάδα του Χιούστον (1994, 1995).

Ο Κέρμιτ Ουάσιγκτον δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει αυτή τη φάση και εκτός της αγωνιστικής του καριέρας που από εκείνο το σημείο είχε πτωτικές τάσεις, δεν μπόρεσε και ποτέ να προπονήσει και μια ομάδα που όπως δήλωνε ήταν το όνειρό του. Τα ναρκωτικά και το αλκοόλ έγιναν μέρος της ζωής τους για πολύ καιρό προσπαθώντας να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη. Χαρακτηριστικό είναι πως ο ίδιος έμαθε έμμεσα την τιμωρία του (όχι επίσημα από του Λέικερς) και κατά τη διάρκεια της, στάθληκε με ανταλλαγή στη Βοστώνη.

Η επόμενη μέρα

Και όμως, 25 χρόνια μετά το περιστατικό, οι δυο άνδρες συναντήθηκαν στο Πόρτλαντ το 2002, για το βιβλίο του αμερικανού αθλητικογράφου, Τζον Φέινστέιν "The Punch". Ο Τομιάνοβιτς είχε δείξει πως δεν κρατούσε κακία πια στον άνθρωπο που παραλίγο να του τερματίσει τη ζωή μέσα στα μπασκετικά παρκέ.

Οι παράγοντες στο ΝΒΑ από εκεί και έπειτα, έσφιξαν τα "λουριά" και ήταν αυστηροί όπου χρειάστηκε να επέμβουν, αν και δεν παρουσιάστηκε ποτέ ξανά τόσο σοβαρό περιστατικό μεταξύ δυο παικτών. Ο κομισάριος του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Στερν ανέφερε λίγα χρόνια μετά:

"Ηταν τραγικό και ατυχές, όμως έδωσε νόημα σε αυτό που λέμε, ότι οι αθλητές μπορούν να κάνουν τρομερή ζημιά ο ένας στον άλλο με την δύναμή τους. Δεν γίνεται να μιλήσεις για την βια στον αθλητισμό, χωρίς να έρθει στη μνήμη σου αυτό που συνέβη ανάμεσά τους. Αυτό το περιστατικό ήταν ξεκάθαρο για να αντιληφθούν οι παίκτες τι μπορεί να συμβεί".

Keywords
Τυχαία Θέματα