ΑΦΙΕΡΩΜΑ | Τσαρτσαρής: Το στόχευσε, το πέτυχε!

Ο Κώστας Τσαρτσαρής είναι ένας άνθρωπος που κατά δήλωσή του δεν ονειρεύεται. Απλά βάζει στόχους και τους πραγματοποιεί! Όταν ήταν μικρός ήθελε να επισκεφτεί την Disneyland. Το έκανε. Ήθελε να παίξει μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο. Το έκανε. Ήθελε να γίνει συλλέκτης τίτλων. Έγινε. Ήθελε να κλείσει την καριέρα του στην ομάδα που πιστά υπηρέτησε επί σειρά ετών έχοντας αυτή σταθεί πριν ξανά στα πόδια της. Στο τελευταίο… κουτάκι έκανε τσεκ την Τετάρτη (12/06)!

Το «σκούπισμα» στο ΣΕΦ

ήταν η τελευταία παράσταση (και μια από τις καλύτερές του) για τον διεθνή φόργουορντ με την πράσινη φανέλα, καθώς σε ηλικία 34 ετών αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του. Τα παράσημά του, πολλά σε Εθνικό και ατομικό επίπεδο…

- Πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική το 2005
- Αργυρό μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ του 2006.

- 3 Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (2007, 2009, 2011)
- 10 Πρωταθλήματα Ελλάδος 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2013
- 8 Κύπελλα Ελλάδος 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2012, 2013

- Καλύτερος νέος παίκτης του πρωταθλήματος ΕΣΑΚΕ 1999
- Μέλος της καλύτερης πεντάδας του πρωταθλήματος ΕΣΑΚΕ 2004
- MVP του Κυπέλλου Ελλάδας τρεις συνεχόμενες χρονιές (2006, 2007, 2008)

Το μεγαλύτερο, όμως, παράσημό του είναι ότι εκτός από την μπασκετική του ευφυΐα και προσαρμοστικότητα -ξεκίνησε ως 3άρι, αλλά αγωνίστηκε ακόμη και ως 5άρι- που τον έκανε υπερπολύτιμο εργαλείο στα χέρια κάθε προπονητή, ξεχώρισε για το ήθος και την ειλικρίνειά του…

Επαναστάτης με αιτία!

Οι περισσότεροι μπασκετμπολίστες κλώτσησαν την μπάλα πριν την πιάσουν στα χέρια τους. Ο Κώστας Τσαρτσαρής πάλι έπιασε από πολύ μικρός μπάλα στα χέρια του, μόνο που δεν ήταν με… σπυράκια. Ξεκίνησε από τον χώρο του χάντμπολ (κάτι απόλυτα φυσιολογικό για την Βέροια), όμως, ο θρίαμβος του ’87 σε συνδυασμό με το ύψος του τον έστειλαν «συστημένο» στα ανοικτά του μπάσκετ. Πρώτη του ομάδα το 1993 ήταν η Γ.Ε. Βέροιας, ενώ το 1995 «μετακόμισε» στον Φίλιππο Βέροιας. Πριν καν κλείσει τα 18, ωστόσο, πήρε μια μεγάλη και άκρως «επαναστατική» ειδικά για την εποχή απόφαση. Ξενιτεύτηκε στην Ισλανδία για να αποκτήσει την ελευθερία του! «Έπαιζα στη Γ' Εθνική. Ήθελα την ελευθέρας μου για να εκμεταλλευτώ τον Νόμο Μπόσμαν. Δεν μπόρεσα να πάω κάπου αλλού και αναγκάστηκα να μετακομίσω στην Ισλανδία. Φυσικά, έπαιξαν και τα χρήματα τον ρόλο τους που είπα το "ναι" στην Γκρίνταβικ». Την χρονιά εκείνη αναδείχθηκε ένας από τους κορυφαίους ριμπάουντερς ενώ λόγω της διαμονής του στο νησί του κόλλησε και το παρατσούκλι «Ισλανδός».

Πίσω στο σπίτι…

Γνωστός στην ελληνική πιάτσα λόγω της συμμετοχής του στην Εθνική ομάδα U22, ο Κώστας Τσαρτσαρής δεν δυσκολεύτηκε να επαναπατριστεί. Ο Γιώργος Ζευγώλης προπονητής τότε της Νήαρ Ηστ τον συμπεριέλαβε την σεζόν 1998-99 στα πλάνα του και τον «έντυσε» για πρώτη και τελευταία φορά στα ερυθρόλευκα. Ενδιαφέρον για την απόκτησή του είχε εκφράσει και η ιταλική Ρίμινι, αλλά η πρότασή της δεν έφτανε εκείνη της ομάδας της Καισαριανής. Η σεζόν στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία για τον Τσαρτσαρή, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο του καλύτερου νέου παίκτη του πρωταθλήματος και προχώρησε στον επόμενο σταθμό του. Το Περιστέρι. Με προπονητή τον Αργύρη Πεδουλάκη (με τον οποίο οι δρόμοι τους έμελε να ξανασυναντηθούν και λίγο πριν το επαγγελματικό του φινάλε) και συμπαίκτη τον αείμνηστο Αλφόνσο Φορντ (ο οποίος τον αποκαλούσε χαριτολογώντας Τσαρτσάρα!), για τρία χρόνια «έβγαλε» μάτια και αποτελέσει έναν εκ των βασικών πρωταγωνιστών στις επιτυχίες της ομάδας των Δυτικών Προαστίων. Στο «αντίο» του από το Περιστέρι στον δρόμο για τον Παναθηναϊκό είχε δηλώσει: «Ευχαριστώ τον Αργύρη Πεδουλάκη που με εμπιστεύθηκε και μου έδωσε χρόνο συμμετοχής. Για μένα θα είναι πάντα ο δάσκαλός μου».

Στην ομάδα της καρδιάς του…

Αν και ποτέ δεν το «πούλησε» για να γίνει ακόμη πιο αγαπητός στον κόσμο του Τριφυλλιού, όταν το 2003 ο Κώστας Τσαρτσαρής υπέγραψε στον Παναθηναϊκό, ουσιαστικά έγινε παίκτης στην ομάδα της καρδιάς του! «Ίσως θα σας φανεί περίεργο όμως από πολύ μικρός υποστήριζα τον Παναθηναϊκό και η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να αγωνιστώ στο σύλλογο που αγαπώ». Προληπτικός, πάντως, δεν ήταν γιατί οι υπογραφές «έπεσαν» Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου του 2002 και αφορούσαν 3ετή συμφωνία (2+1). Έκτοτε παρέμεινε αιώνια πιστός στον Παναθηναϊκό, με τον οποίο ανανέωσε για πρώτη φορά τον Μάιο του 2005 για τρία χρόνια. Το 2008 και πιο συγκεκριμένα τον Μάρτιο και μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος υπέγραψε ένα ακόμη 3ετές, ενώ πέρυσι δεν ακολούθησε το κύμα φυγής και συμφώνησε για μονοετές. Στο διάστημα αυτό, βέβαια, δέχθηκε «κρούσεις» από τον αιώνιο αντίπαλο… «Τώρα είναι εύκολη η απάντηση», είχε απαντήσει σε συνέντευξη που είχε δώσει σε περιοδικό το 2010. «Δεν θα το έκανα και δεν το έκανα όταν με πλησίασε ο Ολυμπιακός, αν και η προσφορά του ήταν πολύ καλή. Σκέφτηκα τα υπέρ και τα κατά, αλλά εμένα μ' αρέσει να κερδίζω τίτλους. Η συνταγή του Παναθηναϊκό δεν χάνει! Κακά τα ψέματα. Μετά από τόσα χρόνια, δεν έχουμε σχέση εργοδότη και υπαλλήλου. Έχουμε σχέσεις οικογένειας».

Έπεσε, αλλά όπως επιβαλλόταν σηκώθηκε!

Με μια πρώτη… ανάγνωση θα έλεγε κανείς ότι όλα πήγαν κατ’ ευχή για τον Κώστα Τσαρτσαρή στην καριέρα του. Στην πραγματικότητα, όμως, η ατυχία του έκανε αρκετές φορές επίσκεψη κατά την θητεία του στον Παναθηναϊκό. Ένα πρόβλημα στους κοιλιακούς τον Μάρτιο του 2008 τον οδήγησε στο χειρουργείο και τον έβγαλε νοκ αουτ για περίπου δύο μήνες. Τον Οκτώβρη του 2009 υπέστη κατά την διάρκεια της προετοιμασίας κάταγμα στο πέμπτο μετακάρπιο του αριστερού του χεριού και έμεινε εκτός για άλλους δύο μήνες. Τον Ιανουάριο του 2010 και μόλις είχε επιστρέψει στα παρκέ, ένιωσε ενοχλήσεις στο τραυματισμένο του χέρι και βρήκε ξανά off για 40 μέρες. «Σε έναν τραυματισμό το ψυχολογικό κομμάτι είναι πολύ δύσκολο να το ξεπεράσει κανείς. Ξέρεις, ο τραυματισμός είναι ο μοναδικός που μπορεί να σε νικήσει».

Εθνικό κεφάλαιο

Την πρώτη του κλήση στην Ανδρών την δέχθηκε το 1999, ωστόσο, δεν κατάφερε να παίξει σε επίσημο ματς με το Εθνόσημο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004! «Το ότι το 1999 είχα αναδειχθεί καλύτερος νέος παίκτης με έκανε να νιώσω όμορφά, αλλά ήταν το ελάχιστο. Το καλύτερο ήταν η κλήση να παίξω στην Εθνική. Να βρεθώ δίπλα στα ινδάλματα που είχα μέχρι τότε και τα οποία έβλεπα μόνο από την τηλεόραση. Η αλήθεια, όμως, είναι πως είχα απογοητευτεί όταν κόπηκα από τον Ιωαννίδη το 2003. Δεν κρύβω ότι σκεφτόμουν να παρατήσω την Εθνική. Ήταν η τρίτη φορά που μου συνέβαινε αυτό. Αλλά από το 2004 και μετά, με τον Γιαννάκη στον πάγκο, όλα πήγαν μια χαρά». Όσο για το τέλος αυτής της σχέσης, επήλθε ελαφρώς άκομψα… Μετά το Μουντομπάσκετ φήμες ήθελαν τον Κώστα Τσαρτσαρή να έχει αποφασίσει να «αποσύρει» εαυτόν από την Εθνική ομάδα, φήμες που τις διέψευδε μέχρι το καλοκαίρι του 2011 που είπε όχι στην πρόσκληση του Ηλία Ζούρου.

Ξέρατε ότι…

* Έχει πει για την εικόνα του καλού παιδιού: «Όλοι θέλουμε να είμαστε καλοί άνθρωποι, όλοι έχουμε πάρει μια ανατροφή από τις οικογένειές μας και -στην τελική- αυτό θα μείνει, έτσι; Είναι άσχημο να λέει κανείς «αυτός είναι παικταράς, αλλά από χαρακτήρα… μάπα». Δε θα έλεγα, πάντως, ότι επιζητώ την έξωθεν καλή μαρτυρία. Συμπεριφέρομαι απλά όπως εγώ πιστεύω καλύτερα».

* Οι κορυφαίες του αθλητικές στιγμές… «Στην Εθνική σίγουρα η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2005 στο Βελιγράδι. Στον Παναθηναϊκό… Είναι πολλοί τίτλοι, πολλές οι στιγμές. Τα ευρωπαϊκά σίγουρα… Αλλά μπορεί να φανεί παράξενο, ξεχωρίζει πάντα για μένα ο πρώτος τίτλος με τον Παναθηναϊκό, που ήταν και ο πρώτος μου τίτλος γενικότερα: Η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 2003 στη Λάρισα».

* Για την συγκατοίκησή του με τον Δημήτρη Διαμαντίδη και τις υποθέσεις περί «σιωπηλής» συνύπαρξής τους στις αποστολές, είχε σχολιάσει: «Όχι, όχι μιλάμε! Η συγκατοίκησή μας είναι αρμονικότατη».

* Ίσως η πιο «άτυχη» στιγμή του ήταν οι δηλώσεις του μετά το επεισοδιακό ματς με την Σερβία, στο πλαίσιο του τουρνουά Ακρόπολις το 2010, οι οποίες είχαν ως βασικό στόχο τον Μίλος Τεόντοσιτς.

* Στις 10 Φεβρουαρίου 2012 η σύζυγός του Λίνα έφερε στον κόσμο τα δίδυμα παιδιά τους, ένα κοριτσάκι και ένα αγοράκι. Το ζευγάρι ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου στην
Ξυνόβρυση Πηλίου στις 30 Ιουλίου 2012 παρουσία μόλις 70 καλεσμένων.

* Το 2006 ήταν ειδικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών (ΠΣΑΚ).

Video...

Το εντυπωσιακό του κάρφωμα...


Η απονομή του Ευρωπαϊκού στην Βαρκελώνη



Το πανηγύρι για την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ 2005



Η νίκη επί των ΗΠΑ στο Μουντομπάσκετ

*** Έχουν «χρησιμοποιηθεί» δηλώσεις του Κώστα Τσαρτσαρή από συνεντεύξεις του σε All Star Basket, Sportday, ΟΠΑΠ TV και Άλμα Υγείας της ΈΔΡΑΣ.

Σημαντικές φωτο-στιγμές του...

Εντυπωσιακό κάρφωμα με την φανέλα της Νήαρ Ηστ

Η βραβευσή του ως καλύτερος νέος παίκτης το 1999

Η παρουσίασή του από το Περιστέρι

Η ιδιαίτερη σχέση του με τον Θανάση Γιαννακόπουλο

Η κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το 2005 στο Βελιγράδι

Το πανηγύρι για τη νίκη επι των ΗΠΑ στο Μουντομπάσκετ το 2006

Η παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2008

Μια από τις πολλές άτυχες στιγμές του στα παρκέ...

Με σαμπανοπόλεμο πανηγύρισε την κατάκτηση της Ευρωλίγκα το 2007 στην Αθήνα

Πολλές φορές έπαιξε και τον άχαρο ρόλο του ειρηνοποιού

Το 2011 ο Διαμαντίδης τον τίμησε μαζί με τον Μάικ Μπατίστ να σηκώσουν την Ευρωπαϊκή Κούπα

Φίλοι και συγκάτοικοι στις αποστολές στην τελευταία τους... μετά αγωνιστική φωτογραφία στα αποδυτήρια του ΣΕΦ

Στον γάμο του...

Με την σύζυγό του, Λίνα και το ένα από τα διδυμάκια τους

Keywords
ολυμπιακοί αγώνες, all star, disneyland, σεφ, εσακε, mvp, ελλαδα, βεροια, περιστερι, ολυμπιακος, προσφορες, νοκ, καλοκαιρι, λαρισα, πσακ, video, ευρωμπασκετ, ηπα, star, basket, sportday, οπαπ, αθηνα, κινηση στους δρομους, παναθηναικος, ομαδα διας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, θανασης γιαννακοπουλος, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, νεος παπας, ξανα, εθνικη, εσακε, ηπα, θητεια, ισλανδια, καριερα, μπασκετ, νησι, πλαισιο, σεφ, τηλεοραση, υψος, φημες, φωτογραφια, φωτο, ψεματα, basket, mvp, star, αγωνες, ανθρωπος, απλα, ατυχια, βελιγραδι, γινει, δασκαλος, διαστημα, διδυμα, δηλωση, δηλωσεις, δωσει, εγινε, ειλικρίνεια, ειπε, ελευθερια, εποχη, επιτυχια, ετων, ηλικια, εικονα, κυμα, ματια, μηνες, μοιρα, νηαρ ηστ, νικη, νοκ, ομαδα, παντα, ουσιαστικα, παιδια, παπουτσια, παρουσιαση, πρασινη, ριμινι, ρολο, σερβια, σεζον, σιγουρα, συγκεκριμενα, συζυγο, σειρα, συνταγη, σπυρακια, τεοντοσιτς, τρια, τριτη, τιτλος, φυσικα, φορα, χερι, χαντμπολ, καρφωμα, ομορφα, all star, disneyland, εθνικο, ιδιαιτερη σχεση, κληση, κομματι, κωστας, μεινει, νιωσω, ποδια, sportday, υγειας, ξεκινησε, χερια, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα