ΑΦΙΕΡΩΜΑ | Το superbasket.gr... ακτινογραφεί τους 14 "μονομάχους" της Α2

Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το πρωτάθλημα της Α2 έχει τη δική του αίγλη. Μια άγρια ομορφιά, που καθηλώνει μεγάλο μέρος του μπασκετικού κοινού. Λίγο μετά από την... ανατολή του 2014, το superbasket.gr κάνει τον "έλεγχο" των 14 μονομάχων, βάσει των πεπραγμένων τους στις 9 πρώτες αγωνιστικές.

ΑΕΚ (8-1):

Το περασμένο καλοκαίρι η διοίκηση της ΑΕΚ αποφάσισε να κάνει

μια πραγματική... επανεκκίνηση, μέσω του εθελούσιου υποβιβασμού στη Β' Εθνική. Η κίνηση των κιτρινόμαυρων να αναθέσουν την τεχνική ηγεσία στον Βαγγέλη Ζιάγκο δεν... άρεσε σε κάποιους, όμως αποδείχτηκε λίρα εκατό. Μετά από την επάνοδο στην Α2, φέτος η "βασίλισσα" βαδίζει με σωστά βήματα στο μονοπάτι της επιστροφής της στα μεγάλα σαλόνια. Ο Ζιάγκος έφτιαξε πέρυσι μια ομάδα με προοπτική τουλάχιστον δύο ετών, κι όχι... μίας χρήσης, δρέποντας τους καρπούς. Με όπλο τη συνοχή και τον καλό ρυθμό στο παιχνίδι της, η ομάδα του ξεκίνησε με "οκτώ στα οκτώ" στο πρωτάθλημα της Α2 και η πρώτη απώλεια του ροζ φύλλου ήρθε στην έδρα του Κοροίβου, ακριβώς πριν από τη διακοπή. Η έλευση του Βαγγέλη Καράμπουλα ανέβασε ποιοτικά το ήδη καλά δεμένο σύνολο, ο Γιώργος Τσιάκος πρόσθεσε εμπειρία και καθαρό μυαλό κοντά στο καλάθι, ο Στέφαν Νίκολιτς λύσεις στο σκοράρισμα και οι Θοδωρής Τσιότρας, Κώστας Παπαντωνάκος ενέργεια στην άμυνα. Οι περσινοί ηγέτες Μιχάλης Πολυτάρχου, Ανδρόνικος Γκιζόγιαννης παρέμειναν σημεία αναφοράς σε όλους τους τομείς, ενώ οι "γερόλυκοι" Αλέξης Φαλέκας και Δημήτρης Δέσπος φέρνουν εις πέρας τις αποστολές που τους ανατίθενται. Η πορεία της ΑΕΚ μέχρι στιγμής είναι εξαιρετική, κι αν συνεχίσει να παίζει με την ίδια σοβαρότητα και συνέπεια, δεν θα έχει το παραμικρό πρόβλημα να κατακτήσει μία από τις δύο πρώτες θέσεις της Α2. Εξάλλου, η θέση της δεν είναι εδώ, αλλά στην Α1, όπου έχει στεφθεί Πρωταθλήτρια κατά το παρελθόν, εκπροσωπώντας εντυπωσιακά τη χώρα μας και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

ΨΥΧΙΚΟ (8-1):

Έκπληξη; Δεν θα το λέγαμε, καθώς το Ψυχικό απέδειξε πέρυσι μέσω της πρωτιάς του στο νότιο όμιλο της Β' Εθνικής πως είναι ανερχόμενη δύναμη του αθηναϊκού μπάσκετ. Την περασμένη σεζόν, βέβαια, ήταν πιο προβλέψιμη, με τον Νίκο Πέττα να τρελαίνει κόσμο με τις απίστευτες επιδόσεις του στο σκοράρισμα και τον Μάρκο Κολώκα να τον... σιγοντάρει. Φέτος, αποκτήθηκαν κι άλλοι σπουδαίοι παίκτες, το... καρπούζι μοιράζεται περισσότερο, με τους Νικόλα Παπανικολάου, Φίλιππο Μοσχοβίτη, Μπάμπη Σαμοθράκη και Αλέκο Πέτρουλα να δίνουν σημαντικές λύσεις και η ομάδα του Γιώργου Ρεμεντέλα είναι καλά "θωρακισμένη". Ο "X-Factor", που έχει αλλάξει τις ισορροπίες δεν είναι άλλος από τον Ντίνο Αχή, που δεν τον περίμενε σχεδόν κανένας, κι όμως κάνει τη διαφορά. Μάλιστα, χωρίς αυτόν, ίσως οι νεοφώτιστοι να είχαν χάσει τόσο από το Παγκράτι, όσο και από τον Κόροιβο, που έμαθαν καλά τι εστί Αχής! "Ρολίστας" και κλειδί στις αμυντικές αποστολές είναι ο Διονύσης Καπινιάρης. Όσον αφορά την άνοδο, προς το παρόν είναι πάρα πολύ νωρίς και στο συγκρότημα των βορείων προαστίων δεν βιάζονται να πανηγυρίσουν. Εξάλλου, δεν έχουν παίξει ακόμα πολλά ντέρμπι και ειδικά στο δεύτερο γύρο θα έχουν πολύ απαιτητικά παιχνίδια.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ (6-3):

Ομάδα με πολλές προοπτικές, που μέσα σε μια διετία ανέβηκε δύο κατηγορίες και φέτος συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις της και στην Α2. Ο Φίλιππος Βέροιας είναι ένα φερέγγυο οικονομικά σωματείο, με "μόνιμο" προπονητή τον λάτρη της δουλειάς, Δημήτρη Γκίμα, ο οποίος έχει καταφέρει να φτάσει την ομάδα της πόλης του πολύ ψηλά. Σίγουρα, η... αχίλλειος φτέρνα των νεοφώτιστων είναι τα εκτός έδρας παιχνίδια, καθώς έχουν χάσει από το Παγκράτι, τον Αρκαδικό και τον Φιλαθλητικό, που παλεύουν για την παραμονή τους, με τα παράπονα από τη διαιτησία στο ματς με τους τελευταίους να είναι βέβαια έντονα. Το μοναδικό διπλό έχει επιτευχθεί στο Λαύριο, με τον πλέον παλικαρίσιο τρόπο, σε ένα "περιπετειώδες" παιχνίδι. Από την άλλη, η Βέροια αποτελεί απόρθητο κάστρο, όπου έχει λυγίσει πολύ δυνατές ομάδες, όπως η Καβάλα και ο Κόροιβος. Ο Βασίλης Κιτσούλης αποτελεί το "βαρύ χαρτί", κάνοντας τα πάντα πάνω στο παρκέ, ενώ ο Μπάνε Τόμιτς είναι κομβικός στο σκοράρισμα, όπως και ο Ανδρέας Σιζόπουλος. Ο Λευτέρης Ακεψιμαΐδης, μαζί με τον νεαρό Μαυρογιάννη, έχουν επωμιστεί το κομμάτι της οργάνωσης, με τον Γιώργο Μπρόζο να αποτελεί παίκτη-κλειδί για την αμυντική ισορροπία, αλλά και την επίθεση, όπου δίνει λύσεις. Ο Νίκος Κούρτης βοηθάει με την εμπειρία του, παρότι είναι άστοχος, ενώ κάποιοι περιμένουν πράγματα και από τον ταλαντούχο, Αλέξανδρο Βαρυτιμιάδη.

ΚΟΡΟΙΒΟΣ (6-3):

Μετά από την υπέρβαση με την κατάληψη της τέταρτης θέσης, οι άνθρωποι του Κοροίβου αποφάσισαν να κάνουν το βήμα παραπάνω, διεκδικώντας αυτή τη φορά με μεγαλύτερες αξιώσεις την άνοδο στα μεγάλα σαλόνια. Ο Βασίλης Νιπεργιάλης παρέμεινε σημείο αναφοράς και "'εχτισε" την ομάδα για να αντέξει σε υψηλά επίπεδα. Από το περσινό ρόστερ παρέμεινε ο μεγάλος ηγέτης, Σάκης Καρύδας, η "αράχνη", Πέτρος Νοέας και ο "πυραυλοκίνητος", Πέταρ Τσόσιτς, ενώ ήρθαν παίκτες με παραστάσεις από την Α1 (Κακλαμάνος, Χαρισμίδης, Γκιουλέκας, Ψωμάς-Λυμπάρης, Στυλιανού, Θανόπουλο). Μετά από το αρχικό 4-0, ήρθε η οριακή και... εντός προγράμματος ήττα στο Ψυχικό για να ακολουθήσει το επεισοδιακό παιχνίδι με τον Φιλαθλητικό και το ακυρωθέν τρίποντο και φάουλ του Καρύδα, που θα έφερνε το διπλό. Στην 8η αγωνιστική ο Κόροιβος έχασε και στη Βέροια, κάτι που επίσης δεν έφερε την... καταστροφή, καθώς πρόκειται για μια πολύ δύσκολη έδρα. Σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις, ο Νιπεργιάλης κράτησε ενωμένους τους παίκτες του, ήρθε ο θρίαμβος κόντρα στην ΑΕΚ και διατηρήθηκε το αήττητο στο κλειστό της Αμαλιάδας. Παράλληλα, πέραν του "μαέστρου", Καρύδα και αρκετών άλλων (Στυλιανού, Νοέα, Ψωμά-Λυμπάρη, Γκιουλέκα, Τσόσιτς, Κακλαμάνο) που έδειξαν το καλό τους πρόσωπο, μεγάλο κέρδος ήταν ο Χαρισμίδης που άρχισε να βρίσκει και πάλι τη φόρμα του, βγάζοντας ενέργεια και πάθος στο παρκέ. Λίγο πριν φύγει το 2013, οι διοικούντες έκαναν την κίνηση-ματ, φέρνοντας την Αμαλιάδα τον Γιώργο Γαλιώτο και πλέον η φροντ λάιν τους είναι θωρακισμένη! Ο στόχος της ανόδου παραμένει ορατός και όλα θα ξεκαθαρίσουν στα επόμενα παιχνίδια. Αυτό που κάνει τους Ηλείους να γεμίζουν χαμόγελα, είναι ο κόσμος τους, που εντυπωσίασε το πανελλήνιο στο ματς με την ΑΕΚ.

ΚΑΒΑΛΑ (6-3):

Ίσως η ομάδα με το μεγαλύτερο μπάτζετ στην κατηγορία και ένα εξαιρετικό backround, μετά από τις διαδοχικές παρουσίες της στο πρωτάθλημα της πρώτης τη τάξει κατηγορίας. Πέρυσι, έγιναν φοβερά λάθη στο σχεδιασμό και ο υποβιβασμός ήταν αναπόφευκτος, όμως παρά τις... έριδες, που μιλούσαν για διάλυση της Ένωσης Καβάλας, ο Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, απάντησε με... πράξεις, δημιουργώντας ένα σύνολο με μοναδικό στόχο την άμεση επάνοδο στην Α1. Το μεγάλο "μπαμ" έγινε με την επιστροφή του Σωτήρη Καραποστόλου, ενώ ακολούθησαν οι Βασίλης Αγγελακόπουλος, Νίκος Κατσαρές, Κώστας Τότσιος, Γιώργος Καλαϊτζίδης και Δημήτρης Μαρμαρινός. Από το περσινό ρόστερ παρέμειναν οι: Μπόγιαν Κρστέφσκι, Δημήτρης Καλαμπάκας, Γιάννης Καραθανάσης και Πέτρος Βελισσαρίου, με το ρόστερ να αφήνει πολλές υποσχέσεις. Ωστόσο, ο Θωμάς Νίκου δεν κατάφερε να τους διαχειριστεί ιδανικά και σε συνδυασμό με το πρόγραμμα-Γολγοθά, ήρθαν τρεις ήττες στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές. Οι δύο ήταν εκτός έδρας από Φίλιππο Βέροιας και ΟΦΗ, ενώ η άλλη μέσα στο κλειστό της Καλαμίτσας από την ΑΕΚ. Οι "κυανόλευκοι" άρχισαν να μένουν επικίνδυνα πίσω και μετά από την εντός έδρας επικράτηση επί του Παγκρατίου προχώρησαν σε αλλαγή σκυτάλης στην τεχνική ηγεσία, με τον Νίκου να αποχωρεί και να προσλαμβάνεται στη θέση του ο "μπαρουτοκαπνισμένος" στην Α2, Γιάννης Τζήμας. Η αρχή έγινε με την σημαντική επικράτηση επί του Ψυχικού και αήττητη πορεία υπό την καθοδήγησή του συνεχίζεται. Αποκάλυψη των τελευταίων αγώνων είναι ο Δημήτρης Καλαμπάκας, που έχει επωμιστεί σημαντικό ρόλο και στην επίθεση, βγάζοντας... ασπροπρόσωπο τον Λαρισαίο τεχνικό. Χρόνο παίρνει σταδιακά και ο ταλαντούχος, Παπαρέγκας. Η άνοδος είναι ακόμα εφικτή και οι Μακεδόνες θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο για να τα καταφέρουν.

ΟΦΗ (5-4):

Το καλοκαιρινό πλάνο του Φώτη Τακιανού λειτούργησε εξαιρετικά και παρά τις αποχωρήσεις σχεδόν όλων των περσινών παικτών, πλην Τάσου Τραϊανού, οι νέες προσθήκες αποδίδουν εξαιρετικά στη μεγάλη έκπληξη του φετινού πρωταθλήματος της Α2. Ο ΟΦΗ βρίσκεται στην 6η θέση του βαθμολογικού πίνακα και αν δεν είχε χάσει οριακά στο Λαύριο θα μπορούσε να κοιτάζει ακόμα ψηλότερα. Ο Κύπριος, Χριστόφορος Ραζής, ήρθε στη χώρα μας για να κάνει το βήμα παραπάνω μέσω του Ομίλου και αφήνει καλές εντυπώσεις, ενώ ο Απόλλων Δεληγιώργης είναι ένας από τους 2-3 καλύτερους UNDER-22 της κατηγορίας. Ο Πάρης Μάρτζος δίνει λύσεις στο σκοράρισμα τόσο από κοντινή, όσο και από μακρινή απόσταση, ο Βασίλης Βαγενάς προσφέρει δύναμη και εμπειρία στην φροντ λάιν, ενώ ο Χάρης Πλιούκας, που ήρθε στην Κρήτη για σπουδές, αποδεικνύεται... θείο δώρο, όντας εκ των πρωταγωνιστών της μελανόλευκης ομάδας, ενώ ο Τραϊανός προσφέρει ισορροπία και καθαρό μυαλό σε όλους τους τομείς. Βέβαια, ο παίκτης που έχει αλλάξει εντελώς τις ισορροπίες είναι ο Στέφαν Τζόρτζεβιτς. Ο θηριώδης Σέρβος σέντερ έχει εντυπωσιάσει τους πάντες με την παρουσία του και ήδη παρακολουθείται από υψηλότερες κατηγορίες. Ο Φώτης Τακιανός ψάχτηκε το καλοκαίρι αρκετά στην αγορά της πρώην Γιουγκοσλαβίας και η απόφασή του να καταλήξει στον Τζόρτζεβιτς αποδεικνύεται σοφή, αλλά και κομβικής σημασίας για τον ΟΦΗ. Μόνο ο Γιάννης Καραγκιολίδης δεν έχει βρει ακόμα το ρόλο του, κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα, από τη στιγμή που πρόκειται για πολύ ποιοτικό παίκτη. Να δούμε πόσο ψηλά μπορούν να φτάσουν οι Κρητικοί, που σίγουρα μπορούν να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο από την απλή παραμονή τους στην κατηγορία.

ΗΡΑΚΛΗΣ (4-5):

Άλλη μία από τις εκπλήξεις του πρωταθλήματος της Α2. Το καλοκαίρι ήταν αρκετά... ταραχώδες διοικητικά, με τον Χρήστο Χρηστίδη να αποχωρεί μετά από την παραίτηση του Δημήτρη Τσολάκη και τον Στέφανο Πέρκο να αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία το... φθινόπωρο, κι ενώ είχε σχεδόν σχηματιστεί το ρόστερ. Το μπάτζετ κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα λόγω της εποχής και οι προσθήκες των Μίροσλαβ Τσουμπρίλο και Κώστα Τσότσου στην φροντ λάιν πριν από την έναρξη του πρωταθλήματος ανέβασαν το επίπεδο του "Γηραιού", καθώς αμφότεροι αφήνουν μέχρι στιγμής άκρως ενθαρρυντικά δείγματα... γραφής. Αποκάλυψη είναι ο "αδικημένος" όλα αυτά τα χρόνια, Θέμης Κοθράς, που εξελίσσεται σε καταλύτη στις θέσεις "1" και "2", με τον Γιώργο Θεοδωράκο να έχει ανάλογη προσφορά στις θέσεις των φόργουορντ! Ο "αειθαλής", Κώστας Μπεχλιβάνης σκοράρει και οργανώνει με τη γνωστή του συνέπεια, παρότι ετοιμάζεται να κλείσει το 40ο έτος της ηλικίας του, όντας αποφασισμένος να συνεχίσει να βρίσκεται στα παρκέ για αρκετό καιρό ακόμα. Ο Γιάννης Μαλτέσιος είναι μια αξιόπιστη λύση στην φροντ λάιν, προσπαθώντας να παίξει και για τον Θανάση Τοπούζη, που έχει αγωνιστεί ελάχιστα λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων ενώ θετικός είναι ο Σάββας Χρυσόπουλος, που σκοράρει κατά ριπάς όταν βρίσκεται σε καλή μέρα, αν και συχνά παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του. Μετά από τον τραυματισμό-σοκ του Μιχάλη Καζάκου, αυτός που ξεχωρίζει από τους μικρούς είναι ο Δημήτρης Σιόλογκας. Ο διεθνής γκαρντ / φόργουορντ του Μαντουλίδη έρχεται συνήθως από τον πάγκο και πολλές φορές κάνει τη διαφορά, ενώ πολλές ευκαιρίες παίρνουν επίσης οι Αλέξης Μήτσιαλος, Απόστολος Αποστολίδης και Πέτρος Παπαδόπουλος.

ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ (4-5):

Ο Γιάννης Καστρίτης συνεχίζει να παράγει εξαιρετικό έργο και ο Αρκαδικός εκπέμπει και φέτος αγωνιστική υγεία, παρά τη σημαντική μείωση του μπάτζετ στη μετά-Σμυρνιώτη εποχή. Το καλοκαίρι έφερε μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ, με τους περσινούς παίκτες να "εξαργυρώνουν" τις καλές τους εμφανίσεις με υψηλότερα συμβόλαια. Η... νέα φουρνιά είναι αξιόλογη, ίσως και καλύτερη από την προηγούμενη και το συγκρότημα της Τρίπολης οδεύει προς ακόμη υψηλότερες πτήσεις, έχοντας κερδίσει ήδη τη μάχη των εντυπώσεων. Ο Μάρκο Πόπαντιτς είναι ο καλύτερος "Γιούγκο" του πρωταθλήματος της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας, μετά από τον Στέφαν Τζόρτζεβιτς, ενώ ο Γιάννης Προδρόμου κάνει αξιόλογες εμφανίσεις και ο Γιώργος Κοψαύτης βρίσκει σταδιακά τον προ τραυματισμού εαυτό του. Στη ρακέτα δεσπόζει η επιβλητική μορφή του "γίγαντα", Βασίλη Γιαννουλάκου, που σαν γνήσιος... Γιάο "σκεπάζει" τα καλάθια, με τον Μίλος Σάκοτα να βοηθάει σημαντικά στις θέσεις "4" και "5", όπου υπάρχει και ο νεαρός, Σπύρος Πάνου. Στην περιφέρεια δίπλα ο Θεοδόσης Γκόβας έχει δημιουργήσει μετά από την επιστροφή του στη δράση σπουδαίο "δίδυμο" με τον Πόπαντιτς, με τον Καστρίτη να χρησιμοποιεί αρκετά και τον διεθνή πλέι μέικερ, Γιάννη Καραμαλέγκο, που δεν έχει υψηλούς αριθμούς, όμως προσφέρει πολλά χάρη στον "εγκεφαλικό" τρόπο παιχνιδιού του. Ουκ ολίγες συμμετοχές παίρνει και ο νεαρός γκαρντ, Δημήτρης Πίνης, κι αν δεν υπήρχε ο τραυματισμός του μεγάλου άτυχου και της φετινής χρονιάς, Γιάννη Αντωνιάδη, όλα θα πήγαιναν κατ' ευχήν στην Τρίπολη. Πρωταρχικός στόχος είναι η παραμονή και το τεχνικό τιμ θέλει να καθαρίσει όσο πιο γρήγορα γίνεται, ώστε να μην μπλέξει στις τελευταίες αγωνιστικές, κι από εκεί και πέρα θέλει να υπάρχει καλή αγωνιστική εικόνα και αξιοποίηση των νεαρών παικτών.

ΛΑΥΡΙΟ (4-5):

Ούτε κρύο, ούτε ζέστη μέχρι στιγμής στο φετινό Λαύριο, με τον Χρήστο Σερέλη να περιμένει σίγουρα περισσότερα από τους παίκτες του εν όψει της συνέχειας. Ο περσινός κορμός παρέμεινε, συν τοις άλλοις υπήρξαν κάποιες ποιοτικές προσθήκες και υπάρχουν οι βάσεις για κάτι καλύτερο από αυτό που έχουμε δει στις εννέα πρώτες αγωνιστικές. Η σπουδαία νίκη επί του ΟΦΗ σίγουρα ανέβασε την ψυχολογία, όμως αναζητούνται κι άλλα θετικά αποτελέσματα για να αρχίσει να γεμίζει το "σακούλι" με βαθμούς και να σταματήσει η τόσο κοντινή... επαφή με τις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Οι Σάκης Γιαννακόπουλος και Γιάννης Κακιούζης είναι και φέτος οι μεγάλοι ηγέτες, με τον πρώτο ειδικά να "βγάζει μάτια" με την απόδοσή του. Ο Γιώργος Ψωμαδέρης είναι η ήρεμη δύναμη στην περιφέρεια και ο Σάββας Μανούσος, αν και ασταθής, αποτελεί το σημείο αναφοράς κοντά στο καλάθι, ιδίως στον αμυντικό τομέα. Οι Μιχάλης Περράκης, Παναγιώτης Τσίρος και Μιχάλης Χατζόπουλος φέρνουν εις πέρας το ρόλο που τους έχει ανατεθεί, ενώ ο Κώστας Μουμπάρακ ξεκίνησε εντυπωσιακά, "βομβαρδίζοντας" τα αντίπαλα καλάθια και στα τελευταία ματς είναι ελαφρώς πεσμένος. Το κενό που δεν έχει καλυφθεί ακόμα είναι αυτό του Χρήστου Λυμπερόπουλου. Ο Βαγγέλης Σακελλαρίου είναι καλός αμυντικός, παίζει δυναμικά και δίνει λύσεις, όμως δεν έχει καλό περιφερειακό σουτ και είναι αρκετά πίσω και στις ασίστ, αν και βασικός πλέι μέικερ. Το στυλ παιχνιδιού είναι εντελώς διαφορετικό απ' αυτό του "Λύμπε" και έτσι δεν φαίνεται το πόσο βοηθάει αθόρυβα σε άλλους τομείς. Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν πολλά και ο κόουτς Σερέλης περιμένει να δει αποτελέσματα μετά τη διακοπή.

ΠΑΓΚΡΑΤΙ (4-5):

Πέρυσι σώθηκε σχετικά εύκολα υπό την καλή καθοδήγηση του Δημήτρη Λιόγα, όμως φέτος άλλαξαν πολλά. Οι περισσότεροι παίκτες αποχώρησαν, ο Ντίνος Καλαμπάκος "εχτισε" μια αρκετά νεανική ομάδα, με το μπάτζετ να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα και πολλοί πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα θεωρούσαν τους "ροσονέρι" ως ένα από τα αουτσάιντερ του πρωταθλήματος. Όμως, η τεράστια νίκη της πρεμιέρας κόντρα στον Φίλιππο Βέροιας έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και λίγο έλειψε να υπάρξει και δεύτερο "μπαμ" στο ΜΕΤΣ με αντίπαλο το Ψυχικό, σε έναν αγώνα όπου υπήρχαν παράπονα από τη διαιτησία. Τα διπλά σε Λαγκαδά και Σέρρες εδραίωσαν την αθηναϊκή ομάδα πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού και η αισιοδοξία είναι διάχυτη. Ο Φώτης Βασιλόπουλος πραγματοποιεί ασύλληπτες εμφανίσεις με 14.5 πόντους και 8.8 ασίστ κατά μέσο, κρατώντας με επιτυχία τα "κλειδιά". Η κατακόρυφη άνοδος του "αιώνιου έφηβου", Τόλη Κουτρούλια, σε συνδυασμό με την "αναγέννηση" του περσινού τραυματία, Αντώνη Μιχάλογλου, του επί μακρόν απόντα, Δήμου Αγγελόπουλου, αλλά και την επιστροφή του Αλέξη Ράπτη, δίνουν μεγάλη δύναμη στη φροντ λάιν, ενώ ο Κωστής Δέδες αποτελεί το "βαρυ πυροβολικό" στην περιφέρεια. Από τους πολλούς μικρούς, σημαντικό ρόλο έχουν οι Σωκράτης Ψαρόπουλος, Ανδρέας Πετρόπουλος και Μάριος Δερμιτζάκης, ενώ εντός... rotation βρίσκονται οι επίσης ταλαντούχοι, Τάκης Νικολακόπουλος και Κώστας Κακαργιάς. Από τους... πιο μεγάλους δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον Ανδρέα Μπουραζάνη, που δίνει πολύτιμες ανάσες στον Φώτη Βασιλόπουλο. Βασικό ατού του φετινού Παγκρατίου είναι το γεγονός πως όλοι είναι μια παρέα και πολλοί καλά "δεμένοι" μεταξύ τους τόσο εντός, όσο και εκτός παρκέ. Συν τοις άλλοις, ο Ντίνος Καλαμπάκος διαχειρίζεται ιδανικά αυτό το "κράμα" εμπειρίας και νιάτων, φιλοδοξώντας να κρατήσει το ιστορικό σωματείο στην Α2.

ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ (3-6):

Η φετινή χρονιά αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τον Τάκη Ζήβα, που είδε τα μεγάλα του "αστέρια" (Γιάννη & Θανάση Αντετοκούνμπο, Χρήστο Σαλούστρο, Νίκο Γκίκα, Μπάμπη Σαμοθράκη), αλλά και τους ρολίστες του (Σταύρο Γεωργιάδη, Βασίλη Γιαννουλάκο, Ανδρέα Ανδρεόπουλο) να αποχωρούν και αναγκάστηκε να φτιάξει μια ομάδα απ' την... αρχή, έχοντας ελάχιστα χρήματα και μοναδική... κληρονομιά τους Μιχάλη Καμπερίδη και Δημήτρη Χείλαρη (ο Θανάσης Αντετοκούνμπο έπαιξε μόνο σε μερικά παιχνίδια πριν μετακομίσει στο NBDL). Ο Χρήστος Λάκκας έχει εξελιχθεί σε ηγετική μορφή, δημιουργώντας "δύναμη" στις θέσεις των γκαρντ μαζί με τον Βαγγέλη Τζόλο, τον Γιώργο Παπαδιονυσίου, τον Χρήστο Σκάνδαλο και τον Γιώργο Παπαδημητρίου, τη στιγμή που η έλευση του Δημήτρη Τσαρουχά έδωσε έναν μεγάλο σουτέρ τριών πόντων. Στη ρακέτα οι Μουρίκης και Χάλαρης συμπληρώνουν τον Καμπερίδη, ενώ το τελευταίο διάστημα δείχνει ραγδαία εξέλιξη και ο Άλφα Ντιαλό. Αρκετό ταλέντο έχει και ο Καλαματιανός, Γιώργος Πολιτόπουλος, που θα πάρει τις ευκαιρίες του μέσα στη χρονιά. Πέρυσι, οι βλέψεις ήταν πρωταγωνιστικές, όμως φέτος η παραμονή θα είναι μεγάλη υπέρβαση...

ΙΚΑΡΟΙ ΣΕΡΡΩΝ (2-7):

Ραγδαίες εξελίξεις είχαμε και στους Ικάρους Σερρών, που ακολουθώντας ένα διαφορετικό πλάνο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, μείωσαν σε μεγάλο βαθμό το μπάτζετ τους, δεν κατάφεραν να κρατήσουν τους Κώστα Τότσιο, Άρη Νικολούδη, Διονύση Καπινιάρη, Μάρκο Μιλίσεβιτς, Γιώργο Κουκά, Κώστα Πεχλιβάνη και Χάρη Βοϊβατόπουλο, με τον Στάθη Καμαράκη να παραδίδει την τεχνική ηγεσία στο νέο και φιλόδοξο, Νίκο Οικονόμου. Το ξεκίνημα ήταν πολύ καλό, όμως στα τελευταία παιχνίδια και μετά τη νίκη επί του Ηρακλή έχουν έρθει αρνητικά αποτελέσματα. Ο Χρήστος Λυμπερόπουλος συνεχίζει με κεκτημένη ταχύτητα από την περσινή του παρουσία στο Λαύριο, με τη μορφή του αρχηγού, Φίλιππου Συμεωνίδη να δεσπόζει κοντά στο καλάθι. Οι Τάσος Δήμας και Νίκος Μποχωρίδης σκοράρουν με συνέπεια από την περιφέρεια, ο Σάκης Κουτίνας βρίσκει σιγά-σιγά το ρόλο του και ο θηριώδης Κίντερ βοηθάει όσο μπορεί στη ρακέτα, ερχόμενος από τον πάγκο. Φοβερή βελτίωση δείχνει ο νεαρός Απόστολος Ναούμης, που σε πολλά παιχνίδια έχει διψήφιο αριθμό πόντων, ενώ πολύ ανεβασμένος είναι και ο Αργύρης Σιώπης. Συμπληρωματικό ρόλο έχουν οι Γεωργιανός, Τράκας, με τη διοίκηση των Ικάρων να ευελπιστούν πως θα επιτευχθεί ο στόχος της παραμονής.

ΕΡΜΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ (2-7):

"Κάκιστο" θα χαρακτηρίζαμε το φετινό ξεκίνημα του Ερμή Λαγκαδά, ο οποίος έχασε τον μεγάλο του ηγέτη, Γιώργο Αναγνωστόπουλο και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των γηπεδούχων δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί ο αντικαταστάτης του, κι έτσι αναγκαστικά επιστρατεύτηκε ο επί 2,5 έτη απών από την αγωνιστική δράση, Παντελής Παπαϊωακείμ. Βέβαια, ο αριστερόχειρας σέντερ διαθέτει πλούσια εμπειρία και μόλις έρθει στη σωματική κατάσταση που θέλει, τότε θα μπορεί να βοηθήσει. Το κενό του Γεωργίτση καλύφθηκε και με το παραπάνω από τον Αλέξη Σιγκούνα, ο οποίος ωστόσο έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά από τραυματισμούς το τελευταίο διάστημα. Ο Σέρβος, Μίλαν Τρτιτς αποδεικνύεται "λαβράκι", ενώ ο Σάββας Ηλιάδης, παρά την αστοχία του στα τελευταία παιχνίδια είναι ο παίκτης-κλειδί για όλα. Ο Θανάσης Ιωακειμίδης είναι σταθερή αξία στην περιφέρεια, ο Θάνος Καμαριώτης προσπαθεί να δώσει λύσεις σε όλους τους τομείς, έχοντας αστάθεια στην απόδοσή του, ενώ καθοριστικός για πολλά πράγματα θα είναι ο Μπάμπης Παρίτσης, ενώ αναμένεται με αγωνία η επάνοδος του Σίμου Ιωακειμίδη. Σε διαρκές... limit up βρίσκεται η αγωνιστική μετοχή του διεθνούς με την Εθνική Νέων "κόμπο" γκαρντ, Φίλιππου Καλογιαννίδη, που παίζει "σκυλίσια" άμυνα και όταν αποφασίσει να επιτεθεί το κάνει με αποτελεσματικότητα. Η αλλαγή προπονητή άλλαξε την κακή αγωνιστική κατάσταση, με τον Στάθη Καμαράκη να αντικαθιστά τον Τάκη Ξουρίδα και να φέρνει... άλλον αέρα στο παιχνίδι με την ΚΑΠ.

ΚΑΠ (1-8):

Τελευταία και... καταϊδρωμένη στον βαθμολογικό πίνακα η ΚΑΠ, έχασε πριν από μερικούς μήνες πρωτοκλασάτους περσινούς παίκτες της (Νίκο Ψυλέα, Σωκράτη Μαναβόπουλο, Ντίνο Σίννη, Ντίνο Σβερκούνο, Βαγγέλη Τσιάκα, Ανέστη Μάτο, Μιχάλη Κουρή, Κώστα Βαρδαβά και Ισίδωρο Κουτσό), μείωσε το μπάτζετ της και κράτησε μόνο τον αρχηγό, Νίκο Ζερβό και τον Τάσο Καρτέρη. Αμφότεροι έχουν ποιοτική απόδοση, με τον Νίκο Μαντζιώρη να είναι μέχρι τώρα κορυφαίος από τις... νέες αφίξεις. Ο Ανδρέας Ψαρόπουλος, ο Σωτήρης Μπουρδάνος και ο "αειθαλής", Παύλος Καρβούνης έχουν προσφέρει πολλά πράγματα στην ομάδα, ενώ από τους μικρους προσπαθούν αρκετά οι Θοδωρής Βασιλόπουλος, Στέφανος Άρχος και Γιάννης Αναγνωστόπουλος. Η διοίκηση δεν παρατάει την ομάδα και προχώρησε στην απόκτηση του Μάκη Νικολαΐδη, που θα προσπαθήσει να κάνει τη διαφορά με τις ηγετικές του ικανότητες για να έρθει η παραμονή στην κατηγορία. Μέχρι στιγμής τα πράγματα είναι άσχημα και η συντριβή στο Λαγκαδά "πλήγωσε" το συγκρότημα του Νίκου Χατζηπανηγύρη, όμως ακόμα είναι πάρα πολύ νωρίς για να κριθεί το οτιδήποτε...

Keywords
superbasket, superbasket, ΑΕΚ, καλοκαιρι, ροζ, ψυχικο, x-factor, βεροια, καβαλα, μπαμ, οφη, κρητη, προσφορες, λύση, νέα, δραση, τιμ, λαυριο, βασεις, μουμπαρακ, στυλ, σερρες, αγγελοπουλος, nbdl, ηρακλης, ηλιαδης, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , γκιουλεκας, πετρουλα κωστιδου, πετρουλα, πετρουλα dvd, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, βαθμολογιες πανελληνιων 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, γιαννης ρουσακης, σταυρος δημας, πανο ηρακλη, Καλή Χρονιά, Θόδωρος Αγγελόπουλος, θανασης γιαννακοπουλος, η ημέρα της γης, βασεις 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλλαγη ωρας 2012, γιωργος αγγελοπουλος, αποτελεσματα, αλφα, βασιλοπουλος, βημα, εδρα, εθνικη, ηγεσια, ηγετης, ηττα, κοντρα, μπασκετ, ομορφια, οφη, παιχνιδια, προγραμμα, πτησεις, σαμοθρακη, σωκρατης, το βημα, υγεια, ψυχολογια, αγορα, αγωνια, αιγλη, αισιοδοξια, αμαλιαδα, αμυνα, ανοδος, αποκαλυψη, απολλων, απωλεια, αφιξεις, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γνησιος, δεδες, δευτερο, διαστημα, δυναμη, διοικηση, δικη, δειχνει, δωσει, διπλο, δωρο, εγινε, ευκολα, υπαρχει, ενεργεια, εξελιξη, εποχη, επιτυχια, ερχεται, ετη, ετων, ετος, ζεστη, ζωνη, ιδια, υπηρχαν, θειο, θωμας, θοδωρης, εικονα, ισορροπια, ιστορικο, κινηση, κορμος, λαθη, λαυριο, λύση, λιρα, λυμπεροπουλος, ματ, μηνες, μιλαν, μειωση, μορφη, μυαλο, νικη, νικο, ντινο, ξεκινημα, ομαδα, παντα, οντας, παθος, παπακωνσταντινου, περιφερειακο, ροζ, ρολο, σαββας, σαλονια, σεζον, σιγουρα, συντομα, σοκ, στυλ, σωματειο, τασος, τιμ, τριπολη, φαουλ, φθινοπωρο, φορμα, φορα, χρηστος, ψυχικο, κωνσταντινος, απων, βηματα, δημητρης, εμφανισεις, εννεα, γκικα, ηγετες, χωρα, ικαρων, κλειστο, κομματι, κωστας, ομαδες, παυλος, παιχνιδι, σπυρος, σωτηρης, θανασης, θανος, θεσεις, θετικα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα