FF HISTORY | Τα πράσινα φάιναλ φορ

Από το Τελ Αβίβ στην Πόλη... Μία ονειρεμένη διαδρομή 18 χρόνων, στο διάβα της οποίας ο εν δυνάμει πρωταθλητής Ευρώπης Παναθηναϊκός "έχτισε" την παντοκρατορία του στην Γηραιά Ηπειρο... Τα 11 φάιναλ φορ συμπεριλαμβανομένου του φετινού- και τα 6 αστέρια στη φανέλα τον χρίζουν δίκαια ως την πιο επιτυχημένη ομάδα της Ευρωλίγκας την τελευταία 20ετία. Το superbasket.gr
σας "ταξιδεύει" στα "πράσινα" φάιναλ φορ, γυρίζοντας το χρόνο πίσω, απ' το 1994 μέχρι σήμερα...

Η αρχή της παντοκρατορίας του Παναθηναϊκού στο ευρωπαϊκό στερέωμα έγινε στο Παρίσι το 1996, με το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο των "πράσινων"... Ωστόσο, η πρώτη του... γνωριμία με το φάιναλ φορ δεν ήταν στην "Πόλη του Φωτός", αλλά στο Τελ Αβίβ, καταλαμβάνοντας μάλιστα την τρίτη θέση της διοργάνωσης, αφού πρώτο είχε μείνει εκτός τελικού απ' τον "αιώνιο" αντίπαλο Ολυμπιακό! Το τελευταία φυσικά -και πολύ πρόσφατο- είναι εκείνο του 2011 στην Βαρκελώνη, όπου ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε το έκτο ευρωπαϊκό του!

Το "Τριφύλλι" μετρά 11 συμμετοχές (μαζί με την φετινή στην Κωνσταντινούπολη) σε φάιναλ φορ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, έχει σηκώσει 6 φορές το βαρύτιμο τρόπαιο (1996, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011), έχει φτάσει 7 φορές στον τελικό (έχασε μόνο το 2001 από την Μακάμπι), ενώ έχει καταλάβει 3 φορές την τρίτη θέση, επικρατώντας στον μικρό τελικό.

Τελ Αβίβ, 1994
Ο Παναθηναϊκός έχει αλλάξει ήδη σελίδα διοικητικά (αφού απ' το '92 ανήκει στους αδερφούς Γιαννακόπουλους) και συνάμα έχει ξεκινήσει και το γιγάντωμά του! Ηδη απ' το προηγούμενο καλοκαίρι ο κορυφαίος Ελληνας μπασκετμπολίστας, ο Νίκος Γκάλης, βρίσκεται στο ρόστερ και η ομάδα υπό την καθοδήγηση του... εθνικού μας προπονητή Κώστα Πολίτη, κάνει το βήμα παραπάνω στην Ευρώπη και φτάνει μέχρι το φάιναλ φορ του Τελ Αβίβ! Εκεί, όπου στον -ιστορικό για την Ελλάδα- ημιτελικό τίθεται αντιμέτωπος με τον "αιώνιο" αντίπαλο Ολυμπιακό! Αφού πρώτα οι ένθερμοι οπαδοί των δύο ομάδων πρόλαβαν να κάνουν... ροντέο το Τελ Αβίβ, οι "αιώνιοι" αναμετρήθηκαν σε ένα συγκλονιστικό τελικό, που βρήκε νικητές τους Πειραιώτες με 77-72, μιας και οι 32 πόντοι του "διαστημικού" Αλεξάντερ Βολκόφ δεν έπιασαν τόπο για τους "πράσινους". Βέβαια, το πρώτο φάιναλ φορ στην ιστορία του Παναθηναϊκού δεν απέτυχε... εντελώς, αφού στον μικρό τελικό της διοργάνωσης κατάφερε να διαλύσει την Μπαρτσελόνα των Επιφάνιο, Μοντέρο και Γκαλιλέα με 100-83! Βέβαια, αξίζει να αναφέρουμε ότι υπήρξε ακόμη μία... "πράσινη" νίκη και μάλιστα ενάντια στον Ολυμπιακού! Πώς; Οι "ερυθρόλευκοι" έχασαν το τρόπαιο από τον μετέπειτα προπονητή του Παναθηναϊκού, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, τότε κόουτς της Μπανταλόνα!

Σαραγόσα, 1995
Ο Παναθηναϊκός για μία ακόμη χρονιά κάνει αισθητή την παρουσία του στην Ευρώπη και πραγματοποιώντας εξαιρετική πορεία φτάνει και πάλι στο φάιναλ φορ της Σαραγόσα! Ωστόσο, η ιστορία επαναλαμβάνεται στο ακέραιο! Οι "πράσινοι" -που στον πάγκο τους έχουν πλέον τον Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου- δεν κατορθώνουν να συμμετάσχουν στο τελικό, αφού στα ημιτε

Keywords
Τυχαία Θέματα