Κινητήρες BMW Σειράς 3 Sedan: εντυπωσιακή τεχνολογία μέσα από πέντε γενιές οχημάτων



Εδώ και 36 χρόνια, η BMW Σειρά 3, συγκρινόμενη με οποιαδήποτε άλλη σειρά μοντέλου, ωφελείται από τη συναρπαστική τεχνολογία των κινητήρων της. Σε χρονικό διάστημα πέντε γενιών, οι κινητήρες της Σειράς 3 έχουν λανσάρει επανειλημμένα πρωτοποριακές τεχνολογίες δημιουργώντας νέα πρότυπα. Οι τετρακύλινδρες και εξακύλινδρες μονάδες, εκπροσωπώντας η κάθε μία την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην εποχή της, αποτέλεσαν τη βάση για την επιτυχία της διεθνώς αναγνωρισμένης σπορ
μεσαίας σειράς. Και επιπλέον: με τη δυναμική και άκρως αποδοτική τεχνολογία των κινητήρων της, η BMW Σειρά 3 ίδρυσε μία νέα κατηγορία σπορ οχημάτων και ταυτόχρονα έγινε bestseller στην premium κατηγορία. Κάθε νέο μοντέλο σηματοδοτούσε ένα νέο επίτευγμα, παρά το ότι όλο και περισσότεροι ανταγωνιστές άρχισαν να υιοθετούν τη φιλοσοφία των σπορ, μικρομεσαίων premium sedan.
Πέραν της άριστης συμπεριφοράς, της αξιοπιστίας της πίσω κίνησης (RWD) και ενός συστήματος διεύθυνσης απαλλαγμένου από αρνητικές αντιδράσεις, ο χαρακτήρας της BMW Σειράς 3 διαμορφώνεται μέσα από την...τεχνολογία των ισχυρών και προηγμένων κινητήρων της. Ήδη από το 1975, οι τετρακύλινδροι κινητήρες, τους οποίους ακολούθησαν εξακύλινδρες εκδόσεις το 1977, προσέφεραν ένα μέγιστο επίπεδο απόδοσης, συνδυάζοντας υψηλές επιδόσεις με χαμηλή κατανάλωση. Από το model year 2008, αυτά τα πλεονεκτήματα εντάχθηκαν στη φιλοσοφία BMW Efficient Dynamics και αναβαθμίστηκαν περαιτέρω. Σαν αποτέλεσμα, όλοι οι κινητήρες της BMW Σειράς 3 κατέχουν εξαιρετική θέση στο περιβάλλον του ανταγωνισμού.

Στην αρχή υπήρχε ο ισχυρός τετρακύλινδρος κινητήρας.
Τα πρώτα μοντέλα της BMW Σειράς 3 που λανσαρίστηκαν το 1975 είχαν αρχικά τετρακύλινδρους βενζινοκινητήρες. Όλες οι εκδόσεις – BMW 316, BMW 318, BMW 320 και BMW 320i – διακρίνονταν για τις συναρπαστικές επιδόσεις τους. Η κινητήρια μονάδα της BMW 320i με τεχνολογία ψεκασμού καυσίμου και 92 kW/125 hp παρήγαγε τη μέγιστη ισχύ από τους κινητήρες της γενιάς της.
Εκείνη την εποχή, οι αναγνώστες του Ευρωπαϊκού περιοδικού αυτοκινήτου με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία ψήφισαν τη μεσαία BMW 320i ως ‘το καλύτερο sedan στον κόσμο’ στην κατηγορία μέχρι δύο λίτρων.

Από το 1977 με έξι κυλίνδρους: BMW 320/6 και BMW 323i.
Με πλήρως ανανεωμένους εξακύλινδρους κινητήρες, η BMW 320/6 και η νέα κορυφαία έκδοση BMW 323i πλαισίωσαν τη σειρά από το 1977. Και τα δύο μοντέλα κατέκτησαν το κοινό όχι μόνο με τις επιδόσεις τους (BMW 323i με ηλεκτρονικά ελεγχόμενη διαχείριση του κινητήρα και ανάφλεξη με τρανζίστορ, 105 kW/143 hp), αλλά και λόγω της ελαστικότητας και της ομαλής και αθόρυβης λειτουργίας τους. Με συμπαγή δομή και εξαιρετική κατανάλωση, η εξακύλινδρη εν σειρά μονάδα αποτέλεσε πρότυπο. Στα τέλη της δεκαετίας του ᾿70, η BMW 323i έγινε σύμβολο για τους λάτρεις της σπορ οδήγησης. Βελτιωτές, συναρμολογητές και ειδικοί στις μετατροπές γνώριζαν μεγάλη ζήτηση και σχεδόν όλοι οι προμηθευτές δούλεψαν στο top model της BMW Σειράς 3. Μαζί με τους ανανεωμένους τετρακύλ
Keywords
Τυχαία Θέματα