Η Opel γιορτάζει τα 150 Χρόνια της

Τα μεσάνυχτα της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς, οι εργαζόμενοι της Opel θα ευχηθούν όχι μόνο για το νέο έτος αλλά και για τη σημαντική επέτειο που σηματοδοτεί ο ερχομός του - τα 150 χρόνια της Opel. Το 1862, ο ιδρυτής της Adam Opel,
δεν μπορούσε καν να φανταστεί ότι η εταιρία του κάποια μέρα θα γινόταν ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων στην Ευρώπη.
Το 1862, ο Adam Opel χρησιμοποιεί το εργαστήριο κλειδαριών του πατέρα του στο Rüsselsheim της Γερμανίας για την κατασκευή ραπτομηχανών. Η επιχείρηση απογειώνεται. Σύντομα μπαίνει στην αγορά των ποδηλάτων και το 1886, το πρώτο ποδήλατο – το μοντέλο ‘Velociped’ λανσάρεται στην αγορά. Τα ποδήλατα από το Rüsselsheim αποκτούν ραγδαία δημοτικότητα. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ᾿20, η Opel καθιερώθηκε ως ο μεγαλύτερος...παγκόσμιος κατασκευαστής ποδηλάτων. Στη λίστα προϊόντων προστέθηκαν αργότερα και μοτοσικλέτες. Η ιστορία της Opel στο χώρο του αυτοκινήτου ξεκινά το 1899, που σημαίνει ότι είναι η δεύτερη αρχαιότερη αυτοκινητοβιομηχανία στη Γερμανία μετά την Daimler-Benz.
Το φθινόπωρο του 1902, η Opel παρουσιάζει το πατενταρισμένο “Lutzmann” με κινητήρα 10/12 hp. Τα αυτοκίνητα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή: μέχρι το 1906 ήδη πάνω από 1.000 τέτοια οχήματα έχουν περάσει από τη γραμμή παραγωγής. Μέχρι το 1914, η Opel έχει ξεπεράσει όλους τους ανταγωνιστές της και είναι η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στη Γερμανία. Η μάρκα γίνεται γνωστή σαν κατασκευαστής δημοφιλών και προσιτών επιτυχημένων μοντέλων όπως το “Doktorwagen” (1909) ή το “Puppchen” (1914). Αυτά θέτουν τις βάσεις για τη φιλοσοφία της εταιρίας Opel που επικεντρώνεται στη δημιουργία υψηλής ποιότητας, αξιόπιστων και προσιτών αυτοκινήτων για ένα ευρύ κοινό.
Η δεκαετία του 1920 ενσαρκώνει το πρωτοπόρο πνεύμα της Opel που τη χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα. Είναι η εποχή του “Laubfrosch” (tree frog) και του “Rakete” (rocket). Το μικρό 4/12 hp είναι γνωστό με το παρατσούκλι “Laubfrosch” ή “tree frog” επειδή είναι βαμμένο σε έντονα πράσινα χρώματα. Το 1924, η Opel είναι ο πρώτος Γερμανός κατασκευαστής αυτοκινήτων που χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένη γραμμή συναρμολόγησης. Επιπλέον, η εταιρία ξεκινά τη διεξαγωγή θεαματικών δοκιμών πυραύλων που γίνονται πρωτοσέλιδα. Για παράδειγμα, το 1928, το πυραυλοκίνητο αυτοκίνητο της Opel σπάει το ρεκόρ ταχύτητας στην αγωνιστική πίστα Berlin Avus. Ο Fritz von Opel πετυχαίνει ταχύτητα 238 km/h, πραγματικά ασύλληπτη για την εποχή. Ένα χρόνο αργότερα, η Opel εκτελεί χαμηλή πτήση: το Opel-Sander RAK1 απογειώνεται από μία μεγάλη πλατεία της Φρανκφούρτης, πετυχαίνοντας την πρώτη επανδρωμένη πτήση πυραυλοκίνητου οχήματος, αν και σύντομης διάρκειας.
Το 1929 ξεκινά μία δύσκολη εποχή στη βιομηχανία αυτοκινήτου. Εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Η παγκόσμια οικονομία καταρρέει σαν τραπουλόχαρτο στο τέλος της τρικυμιώδους δεκαετίας του 1920. Όμως η Opel αντιδρά γρήγορα και βρίσκει έναν ισχυρό εταίρο, τον αμερικανικό κολοσσό General Motors. Η εταιρία από το Rüsselshei
Keywords
Τυχαία Θέματα